Γέννησα αλλά δεν έχω πολύ γάλα για να θηλάσω!

Γέννησα αλλά δεν έχω πολύ γάλα για να θηλάσω!

Γεια σας. Έχω έχω ένα αγοράκι 10 ημερών και από την πρώτη στιγμή της γέννησης του, προσπάθησα να θηλάσω αποκλειστικά αλλά δεν είχα καθόλου γάλα, ούτε πύαρ την πρώτη μέρα, αλλά το έβαζα συνέχεια στο στήθος. Στο τέλος του πρώτου 24ωρου το μωρό δεν ησύχαζε καθόλου και αποφάσισα να δοθεί συμπλήρωμα στην κλινική.

Την επόμενη μέρα, εμφανίστηκε λίγο πύαρ το μεσημέρι αλλά στο τέλος της ημέρας παρότι ήμουν πέντε ώρες με το μωρό στο στήθος με το που το άφηνα, έκλαιγε. Οπότε ζήτησα πάλι να του δοθεί συμπλήρωμα, διότι έκρινα πως και η πείνα δημιουργεί στρες στο βρέφος και πρέπει να χορταίνει και να ηρεμεί. 

Το γάλα ήρθε στο τέλος του τρίτου 24ωρου με την γνωστή διόγκωση και πόνο των μαστών, ποσότητα ωστόσο δεν υπήρχε, ούτε την επόμενη μέρα. 

Το μωρό παρουσίασε ίκτερο 19 και έπρεπε να κάνει φωτοθεραπεία. Στην αρχή αποφασίσαμε να πάμε σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά λόγω κακής συμπεριφοράς, φύγαμε και πήγαμε στο ιδιωτικό. 

Αναγκαστικά συνεχίστηκε η χορήγηση ξένου γάλακτος και εγώ δεν είχα ποσότητα, περίπου 10ml από κάθε μαστό. Όταν μετά από 36 ώρες βγήκαμε από το νοσοκομείο, συνέχισα πρώτα να θηλάζω σχεδόν μια ώρα και μετά αν δεν ησυχάζει, του δίνω συμπλήρωμα. 

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος και αν μπορώ να κάνω κάτι κι εγώ για αυτό ή είναι θέμα οργανισμού και κατά πάσα πιθανότητα θα ελαττωθεί κι άλλο εξαιτίας αυτών που συνέβησαν και της παράλληλης χρήσης του συμπληρώματος; 

Γνωρίζω και κατανοώ τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης αλλά όταν δεν χορταίνει το βρέφος είναι σωστό να επιμένεις με τον θηλασμό και πόσο; 

Ευχαριστώ πολύ

Έλλη, Θεσσαλονίκη

20/5/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αναστασία Μάρκου Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα Έλλη,
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Σου εύχομαι τα καλύτερα για το μωράκι σου.

Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία σου για το παιδί μιας και μέσα σε όλα τα άλλα που μου αναφέρεις χρειάστηκε να γίνει φωτοθεραπεία για 36 ώρες.

Διαβάζοντας την ιστορία σου εντοπίζω κάποια κενά. Ξεκίνησες προσπαθώντας τον αποκλειστικό θηλασμό με rooming in; Την μέρα που αποφάσισες να δώσεις συμπλήρωμα πόσο βάρος είχε χάσει; Το συμπλήρωμα που παίρνει έκτοτε το μωράκι σου το δίνεις με μπιμπερό ή με sns;

Όπως και να έχουν τα πράγματα είναι πολύ σημαντικό να επιμένεις στην καλή τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος όση ώρα κι αν χρειάζεται να παραμείνει αυτό εκεί. Έχεις ακούσει ποτέ για τους μαραθώνιους θηλασμούς; Τις πρώτες 6 εβδομάδες που μωρό και στήθος δουλεύουν ταυτόχρονα για την εδραίωση της γαλουχίας τέτοιου είδους φαινόμενα είναι πολύ συχνά.

Χωρίς να θέλω να σε ταλαιπωρήσω, θέλω να σου πω πως δεν πρέπει να χάσεις το κουράγιο σου και πως υπάρχει λύση στο πρόβλημά σου.

Η αρχή είναι η επιμονή στο στήθος, λαμβάνοντας υπ όψιν πάντα το πόσο καλά ενυδατώνεται το μωράκι σου. Μη κοιτάς πόσα ml γάλακτος βγάζεις με το θήλαστρο γιατί είναι τελείως παραπλανητικό. Η καλή ενυδάτωση φαίνεται από το πόσες πάνες κάνει σε κάθε 24ωρο (με το στήθος μόνο)  όπως και το πόσα γραμμάρια σε βάρος κερδίζει καθημερινά.

Ακριβώς επειδή δε γνωρίζω το πλήρες ιστορικό σου, δεν μπορώ να σου πω κάτι περισσότερο από το να επιμένεις στη σωστή τοποθέτηση και τη συχνή και για όση ώρα χρειαστεί, τοποθέτηση στο στήθος. Να είσαι σίγουρη πως αξίζει τον κόπο.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με έναν σύμβουλο θηλασμού για να συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημά σου.

Προσωπικά πιστεύω με όσα μου αναφέρεις πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Έχε πίστη στο στήθος σου, προσπάθησε να έρθεις σε επικοινωνία με έναν σύμβουλο και θα δεις πως όλα θα πάνε καλά.

Καλή επιμονή και υπομονή.

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *