Μήπως το μωρό έχει πάθει σύγχυση θηλών από την πιπίλα;

Μήπως το μωρό έχει πάθει σύγχυση θηλών από την πιπίλα;

Καλησπέρα!
Έχω ένα μωράκι 2,5 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε αρκετά μεγάλος και τα κιλά που έβαζε ήταν περίπου 400 γρήγορα τη βδομάδα. Αφού 40 του έδωσα πιπίλα.

Παρατήρησα ότι άρχισε να μειώνει το βάρος που έπαιρνε. Η παιδίατρος είπε ότι τώρα θα μειωθεί να μην ανησυχώ. Τις επόμενες δύο βδομάδες όμως το μωρό έχασε 100 γρ. Η παιδίατρος επιμένει να μην ανησυχώ αλλά δε μπορώ. Γεννήθηκε 3720 και στους δύο μήνες ήταν 5770.

Είδα ότι κ οι κενώσεις του είναι πιο αραιές (έκανε μια φορά 6 μέρες να κάνει κακά). Προσπάθησα να παρακολουθώ πόσες φορές τρώει τη μέρα ήταν περίπου 5.

Γενικά όμως βλέπω ότι αρνείται το στήθος. Προσπαθώ να μειώσω πιπίλα μήπως έχει πάθει σύγχυση θηλών και βλέπω πως τρώει καλύτερα αλλά πάλι πιάνει τελικά δύσκολα το στήθος με πολύ εκνευρισμό και κλάμα.

Τι με συμβουλεύετε;

Λίνα, Αθήνα

20/11/2015
Απαντά ο Εμμανουήλ Σταματίου
Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η ανάπτυξη στα μωρά τους πρώτους δύο μήνες είναι πολύ γρήγορη και στη συνέχεια μετριάζεται. Προσοχή να μην παρερμηνευθεί ως άρνηση θηλασμού το γρήγορο και αποτελεσματικό θήλασμα του μαστού που φυσιολογικά γίνεται από το μεγαλύτερο των δύο μηνών βρέφος, μέσα σε 5 έως 8 λεπτά.

Η πιπίλα στη διάρκεια των πρώτων 4-6 εβδομάδων αντενδείκνυται, μέχρι να εγκατασταθεί με επιτυχία ο θηλασμός. Σε εργασίες έχει βρεθεί ότι η χορήγηση πιπίλας πριν από την 4η εβδομάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με μικρότερη διάρκεια θηλασμού, αραιότερα και μικρότερης διάρκειας γεύματα εφόσον είναι μία ανάγκη του μωρού που χρησιμοποιείται συχνά για να καθυστερήσει το γεύμα.

Τόσο στο τελειόμηνο όσο και στο πρόωρο, η σταθερή χρήση πιπίλας ή η χορήγηση συμπληρωμάτων ξένου γάλακτος με μπιμπερό, έχει αποδειχθεί ότι είναι από τους προγνωστικούς παράγοντες που μειώνουν τη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού, καθώς επίσης οι τραυματισμένες θηλές και τα προγραμματισμένα σχήματα θηλασμού.

Αντί πιπίλας να προσφέρεται το στήθος. Αρκετές φορές μετά το θηλασμό, τα μωρά εξακολουθούν να κρατούν τη θηλή στο στόμα μέχρι να αποκοιμηθούν.

Το μωρό πρέπει να τοποθετείται στο στήθος όσο συχνά θέλει ακόμα και τη νύχτα. Η παραγωγή του γάλακτος στη διάρκεια της νύχτας είναι τόσο σημαντική όσο και στη διάρκεια της ημέρας. Όσο μικρότερο είναι το μωρό, τόσο η ποσότητα του γάλακτος που πίνει στη διάρκεια της νύχτας αποτελεί σημαντικό μέρος της ημερήσιων αναγκών του.

Όταν η παραγωγή του γάλακτος αυξηθεί και σταθεροποιηθεί μετά το 2ο μήνα, τα νυχτερινά γεύματα συνεχίζουν ακόμη να του προσφέρουν σημαντική αναλογία από την συνολική ημερήσια πρόσληψή του.

Αν στη διάρκεια της νύχτας ελαττώσουμε την όρεξη του μωρού προσφέροντάς του μπιμπερό, το αποτέλεσμα θα είναι η διόγκωση του στήθους, η καταστολή της γαλακτοφορίας στη μητέρα και η αποτυχία του θηλασμού.

Γενικές οδηγίες:

  • Να προσφέρεται το στήθος αντί πιπίλας με σωστή τοποθέτηση και πρόσφυση. 
  • Υπομονή. Δεν πιέζουμε το μωρό, δεν δείχνουμε άγχος ή θυμό στη διάρκεια του γεύματος
  • Ενθαρρύνεται η συχνή άμεση δερματική επαφή στο κρεβάτι. Πάρτε το μωρό στο κρεβάτι σας (λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας) για 2-3 μέρες για απεριόριστες ευκαιρίες θηλασμού, χαλαρώστε, ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. 
  • Ο θηλασμός να γίνεται σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς την παρουσία άλλων παιδιών, παιχνιδιών, τηλεόρασης, για να μην αποσπάται η προσοχή και των δύο. Επιλέγουμε ένα απαλά φωτισμένο δωμάτιο με χαλαρωτική μουσική
  • Τοποθετείται το μωρό να θηλάσει τη στιγμή που το παίρνει ο ύπνος ή όταν αρχίζει να ξυπνά.
  • Να μην το αφήνουμε να πεινάσει υπερβολικά με τη σκέψη ότι θα υποχρεωθεί τελικά να θηλάσει. Αντίθετα τοποθετείται να θηλάσει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πείνας όταν ακόμη είναι ήσυχο και μπορεί να συγκεντρωθεί.
  • Να αυξηθούν οι αγκαλιές και τα χαϊδέματα.
  • Να προσφέρεται ο μαστός αντί πιπίλας τη στιγμή που αρχίζει να πιπιλά τον αντίχειρα
  • Χρήση SNS αν χρειαστεί συμπλήρωμα.
  • Αν αυτά τα μέτρα δεν οδηγήσουν σε θηλασμό, θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του παιδιάτρου, για να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις όπως η λοίμωξη, η μέση ωτίτιδα, ο πυρετός, η στοματίτιδα κ.λ.π.

Καλή επιτυχία

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *