Από το να μην κοιμάται, καλύτερα δεν είναι να το έχω αγκαλιά;

Από το να μην κοιμάται, καλύτερα δεν είναι να το έχω αγκαλιά;

Γεια σας. Έχω ένα βρεφάκι 20 ημερών που το θηλάζω αποκλειστικά. Στην 7η μέρα πήγα στον παιδίατρο και μου έκοψε τον θηλασμό για 2 ημέρες επειδή είχε ίκτερο 11,9 από 10,8 του μαιευτηρίου.

Ούτε το μωρό, ούτε εγώ αντέξαμε. Τον θήλασα στις 34 ώρες. Από τότε το γάλα μου μειώθηκε, μάλλον επειδή στεναχωρήθηκα και από τότε το μωρό είναι πολύ νευρικό.

Ενώ κοιμόταν κανονικά και ξυπνούσε κάθε 3 ή 4 ώρες, τώρα θέλει όλη την ώρα να τρώει και όλη την ώρα στήθος. Ίσως να μην του φτάνει και το γάλα μου…

Τώρα για να κοιμηθεί θέλει μόνο στήθος. Μόλις αποκοιμηθεί τον βάζω στην καλαθούνα, κλαίει και μόλις τον παίρνω αγκαλιά κοιμάται. Έχω 3 μέρες να κοιμηθώ όπως και ο μικρός, εκτός από όταν είναι στην αγκαλιά ή στο στήθος… Δεν μ’ αφήνει ούτε να φάω…

Το να κοιμηθούμε μαζί στο κρεβάτι το φοβάμαι γιατί θέλει να είναι στο στήθος μου ή να ακουμπάει μόνο. Στον σύζυγο μου κοιμάται άμεσος και μόλις τον πάρει αγκαλιά, τις περισσότερες φορές δεν ξυπνάει όταν τον βάλει στην καλαθούνα!! Αλλά, λείπει συνέχεια από το σπίτι λόγω δουλειάς και βοήθεια άλλη δεν έχω και όλοι μου λένε όχι αγκαλιά θα κακομάθει… Από το να μην κοιμάται καλύτερα δεν είναι αγκαλιά;

Μαρίνα, Χαλκίδα

25/11/2015
Απαντά η Αναστασία-Τάνια Ζώτου Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια, Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula), Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Καλησπέρα Μαρίνα!

Η αγκαλιά δεν είναι το ιδανικό απλά μέρος για ένα νεογνό και βρέφος, αλλά αποτελεί το φυσικό περιβάλλον όπου το μωράκι χρειάζεται να βρίσκεται στο ξεκίνημα της ζωής του με κάθε ευκαιρία.

Η αγκαλιά πρωτίστως της μαμάς αλλά και του μπαμπά με τη μυρωδιά τους, τους ήχους του σώματός τους -καρδιά, αναπνοή κλπ- με το θηλασμό και την επαφή κατά τον ύπνο -παραπέμπουν στην ασφάλεια και την γαλήνη της μήτρας και συμβάλλουν όλα αυτά, όταν προσφέρονται απρόσκοπτα, στο να μπορέσει σταδιακά το μωράκι να εξελιχθεί ως βιοσύστημα ώστε να υπάρχει μόνο του όλο και περισσότερο χωρίς άγχος αποχωρισμού!

Η απάντηση δηλαδή στο αν είναι καλύτερα να κλαίει από το να είναι στην αγκαλιά μην κακομάθει, είναι πως πολλές πλέον κλινικές έρευνες σε ζώα και ανθρώπους κατέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει το να ανταποκρινόμαστε άμεσα στο κλάμα του μωρού και να το έχουμε σε όσο πιο στενή επαφή με το σώμα του φροντιστή, όσο γίνεται περισσότερο, σύμφωνα με τις ανάγκες του! ‘Οχι μόνο δεν κακομαθαίνει αλλά μπαίνουν οι βάσεις έτσι μιας ανεξάρτητης, αυτάρκους, δοτικής και δυνατής χαρακτηροδομής !

Το μωράκι σας σαφώς εξαιτίας της αχρείαστης, βίαιης διακοπής του θηλασμού ανέπτυξε άγχος αποχωρισμού και είχε ανάγκη την επαφή μα εσάς και τον πατέρα του, προκειμένου να το ξεπεράσει!

Πολύ καλά κάνατε και συνεχίσατε τον θηλασμό.

Ανταποκριθείτε πλήρως στις ανάγκες του για επαφή και αγκαλιά. Πάρτε το στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σλινγκ αν βολεύεστε και σύντομα θα ξαναβρείτε την ισορροπία σας!

Χρειάζεται επίσης να φροντίζουν και εσάς για να έχετε εφεδρείες τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο!

Ο νυχτερινός ύπνος πιθανόν να γίνει πιο εύκολη συνθήκη όταν ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού το μωράκι σας με την προϋπόθεση να το έχετε μαζί σας.

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *