Κυστική ίνωση και κληρονομικότητα

Ο σύζυγός μου είναι φορέας μιας μετάλλαξης της κυστικής ίνωσης. Η αδερφή του πέθανε στα 6 από αυτή την ασθένεια. Έχουμε κάνει εξέταση στο Χωρέμειο πριν λίγα χρόνια όπου βρέθηκα αρνητική.

Ο γιατρός μας μας είπε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο γιατί εγώ είμαι αρνητική οπότε δεν διατρέχει κίνδυνο το παιδί μας να γεννηθεί με κυστική. Είμαι έγκυος στον 4 μήνα και ομολογώ ότι ανησυχώ για το εάν πρέπει να προχωρήσω σε αμνιοποαρακέντηση.

Θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ.
Αντωνία, Θεσσαλονίκη

09/07/2015
Απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology | www.παιδογυναικολογος.gr
Αγαπητή φίλη,
Από όσα περιγράφετε φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τεκμηριωμένη απάντηση πάντως, μπορείτε να πάρετε αν συμβουλευτείτε κάποιο γενετιστή ο οποίος είναι και ο καταλληλότερος για να σας δώσει γενετική συμβουλή.

Φαίνεται ότι στην περίπτωση σας, έχετε 50% πιθανότητες να γεννήσετε ένα παιδί που θα είναι φορέας κυστικής ίνωσης (όπως ο σύζυγος σας) και 50% να είναι απολύτως υγιές (όπως εσείς).

Καλή επιτυχία!!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *