Η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η έλλειψη βιταμίνης D μειώνει την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σύμφωνα με μελέτη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνει 40% την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Προκλήσεις και νέες κατευθύνσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση» που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Νικόλαος Πολύζος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, ειδικός σε θέματα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, η έλλειψη της  βιταμίνης D ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στην εμφύτευση των εμβρύων κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω υποδοχέων που εντοπίζονται στο ενδομήτριο. Μάλιστα η ανεπάρκεια βιταμίνης D, φαίνεται να συντελεί στη μείωση της πιθανότητας κύησης κατά 40%.

Από την άλλη μεριά, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω της υγιεινής διατροφής, ενδέχεται να έχουν ευεργετική επίδραση στις υπογόνιμες γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης της Βιταμίνης D στη γυναικεία γονιμότητα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε δύο νέες μελέτες, με συνολικό αριθμό 800 γυναικών. Τα αποτελέσματά τους, σε συνδυασμό με τη διερεύνηση του γενετικού προφίλ των ασθενών, θα βοηθήσουν να κατανοηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται.

Βιταμίνη D και εγκυμοσύνη

Η χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D είναι συνηθισμένη κυρίως μεταξύ νέων γυναικών. Ωστόσο είναι γνωστό ότι συνδέεται με τη γονιμότητα. Η βιταμίνη D αποτελεί «κλειδί» σε ό,τι αφορά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες αλλά και την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές η επίδραση της βιταμίνης D στη γονιμότητα δίνει μια εξήγηση στο γιατί τα ποσοστά σύλληψης μειώνονται τον χειμώνα και εμφανίζουν αύξηση το καλοκαίρι, τουλάχιστον στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι για δεκαετίες οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες, αφού σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία οποιοδήποτε επίπεδο πρόσληψης μεγαλύτερο από τις 2000 IU θεωρείται δυνητικά ανασφαλές για οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού.

Ωστόσο μια μελέτη του 2010 έδειξε πως οι εγκυμονούσες θα πρέπει να καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την ποσότητα που μέχρι σήμερα προτείνεται. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200-400 IU.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό της εγκύου επιδρά αρνητικά στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *