Απαντά η Γιάννα Βασιλάκη
Μαία, Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Σπίτι Θηλασμού
Σπίτι Θηλασμού
Καλησπέρα σας.
Η κόρη μου είναι 15 μηνών και μέχρι τώρα την θηλάζω αποκλειστικά. Από 6 μηνών ξεκινήσαμε στερεές τροφές. Δοκιμάζει τα πάντα, τρώει όμως πάρα πολύ λίγο. Πάντα είχε το γάλα μου σαν συμπλήρωμα, σχεδόν όμως ήταν το “κυρίως” πιάτο της.
Όταν ήταν 9 μηνών προσπαθήσαμε να της δώσουμε γάλα σκόνη συμπληρωματικά καθώς προέκυψε ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και έπρεπε να λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Περίμενε υπομονετικά μέχρι αργά το βράδυ να γυρίσω και να την θηλάσω.Από 12 μηνών προσπαθήσαμε να της δώσουμε φρέσκο γάλα, το οποίο αρνείται πεισματικά ακόμη και να δοκιμάσει. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα όμως εγώ γύρισα στην δουλειά και η μικρούλα μου ξεκίνησε παιδικό σταθμό. Ήδη αρρώστησε για πρώτη φορά. Η δυσκολία κατάποσης λόγω πονόλαιμου και μπουκώματος την έκαναν και να μην πίνει αρκετά υγρά και να θηλάζει μετά δυσκολίας.
Το άγχος το δικό μου και η στεναχώρια για όλες αυτές τις αλλαγές έχει επηρεάσει εμφανώς την ποσότητα και ποιότητα γάλατος που της παρέχω με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα αφυδάτωσης και να έχει ήδη χάσει πάνω από μισό κιλό. Η πρωινή της πάνα ενώ ήταν ασήκωτη, τώρα δεν είναι ούτε καν μισοκατουρημένη.
Η παιδίατρος μας που μας υποστηρίζει φανατικά στο θηλασμό, με συμβούλευσε να την κρατήσω σπίτι, να την ταΐσω όσο μπορώ, δίνοντας της μικρά και συχνά γεύματα με επιμονή και φυσικά να συνεχίσω να την θηλάζω όσο γίνεται και όσο συχνά θέλει εκείνη αλλά ταυτόχρονα να την πιέσω να πιει και φρέσκο γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υγρά.
Έχω πραγματικά όμως απελπιστεί. Πώς θα τα καταφέρω όταν η κόρη μου αρνείται πεισματικά το μπιμπερό, το ποτήρι, το καλαμάκι, το κουταλάκι, ο,τιδήποτε έχει γάλα; Το δικό μου γάλα πλέον δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν την καλύπτει. Αισθανόμουν πραγματικά ότι εκεί που τα άλλα μωρά πίνουν ένα μπουκάλι γάλα τα ξημερώματα και ετοιμάζονται για το σχολείο, εγώ την στέλνω εντελώς νηστική…
Μπορώ με κάποιο τρόπο να αυξήσω πάλι την παραγωγή; Πώς μπορώ να την βοηθήσω; Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε έναν αναγκαστικό αποθηλασμό και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω. Ειδικά αυτή την περίοδο που ο οργανισμός της, λόγω γρίπης και εξαντλητικών ωραρίων του παιδικού σταθμού, είναι τόσο πολύ καταβεβλημένος, χρειάζεται κάθε σταγόνα γάλατος που μπορώ να της δώσω.
Πραγματικά οποιαδήποτε συμβουλή σας θα ήταν σωτήρια…
Σας ευχαριστώ πολύΔήμητρα, Βριλήσσια
Μερικά παιδιά δεν επιθυμούν να πίνουν άλλο γάλα εκτός από το μητρικό και αυτό πολλές φορές μας φέρνει σε αμηχανία διότι η Ελληνική οικογένεια θεωρεί την χρήση αγελαδινού ή άλλου γάλακτος αναγκαία.
Το παιδί σας από τον 6ο μήνα περίπου τρέφεται και με άλλες τροφές. Σε περίπτωση που το παιδί σας αρνείτο το φαγητό, δοκιμάσετε:
• Να προσφέρετε στο μωρό σας μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα με το δάχτυλο κατάλληλο για την ηλικία του. Η καλύτερη στιγμή για να το κάνει είναι όταν εσείς και η οικογένειά σας τρώει. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετάσχουν
• Μπορεί να παίξει μόνο του με το φαγητό. Μπορεί να αρπάξει κομμάτια των τροφίμων με την γροθιά του και να αρχίσει να τα πιπιλίζει
• Συνεχίστε δίνοντας στο μωρό σας το μητρικό γάλα μεταξύ των γευμάτων.
• Να χορηγείτε γάλα με άλλη μορφή όπως κρέμες, γιαούρτι κ.α
• Να δίδεται στο παιδί σας ποικιλία υγρών (χυμούς φρούτων, λαχανικών)
• Να προσπαθείτε το πιάτο του να είναι ελκυστικό και πολύχρωμο
• Αν όπως λέτε το πρωί αρνείται να θηλάσει και να πιει άλλο γάλα φτιάξε ένα ωραίο πρωινό με πολλά διαφορετικά τρόφιμα (αβοκάντο, αυγό, μαρμελάδα, μέλι)
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
Ιωάννα Βασιλάκη, Μαία, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com