Πέντε βήματα για να μάθετε στο μωρό να κοιμάται χωρίς το στήθος!

Πέντε βήματα για να μάθετε στο μωρό να κοιμάται χωρίς το στήθος!

Απαντά η Χρυσή Καλοπίση
Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών και τρέφεται με στέρεες τροφές και με το δικό μου γάλα. Έως και πριν λίγες μέρες τρεφόταν αποκλειστικά με θηλασμό.

Πάντα ξυπνούσε τη νύχτα για να φάει, αλλά έως 2 φορές. Τον τελευταίο καιρό όμως ξυπνάει τη νύχτα 4 με 5 φορές. Δεν θηλάζει όλες τις φορές. Τις περισσότερες αποκοιμιέται επάνω στο στήθος. Και όσες από αυτές θηλάζει, το κάνει μόνο για 2-3 λεπτά. Μετά αποκοιμιέται πάλι. Καταλαβαίνω πως δεν ξυπνάει στην ουσία επειδή πεινάει.


Πώς να τον κάνω να μην ξυπνάει τη νύχτα; Ταλαιπωρούμε κι εγώ και εκείνος. Έχω δοκιμάσει να τον ησυχάσω χωρίς να τον βάλω στο στήθος αλλά κλαίει χειρότερα. Τί να κάνω; Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Γωγώ, Κέρκυρα
31/03/2014
Αγαπητή Γωγώ,
όλοι οι άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα για λίγα λεπτά, πολλές ή λίγες φορές, αλλά ξυπνούν. Ένας ενήλικας θα ξυπνήσει, θα αλλάξει πλευρό και θα ξανακοιμηθεί τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα που το επόμενο πρωινό δε θα θυμάται πως ξύπνησε!! Αυτό συμβαίνει γιατί ο ενήλικας ξέρει πως να βάλει τον εαυτό του για ύπνο… 
Τα βρέφη συνήθως δεν ξέρουν πως να “αυτονανουριστούν”. Τα βρέφη ξέρουν πως για να κοιμηθούν χρειάζονται την αγκαλιά της μαμάς και το στήθος της! Άρα όταν το βρέφος ξυπνάει ζητάει από τη μαμά του να το νανουρίσει με τη γνωστή διαδικασία. Αυτό βέβαια γίνεται κουραστικό για τη μαμά που εκτιμά πολύ τον συνεχή χωρίς διακοπές ύπνο!!!!
Προσπάθησε να επέμβεις λίγο στη διαδικασία ύπνου. Δηλαδή: 

 1  Όταν κοιμίζεις το παιδί για το βραδινό του ύπνο, προσπάθησε να μην αποκοιμιέται τελείως με το μαστό στο στόμα. Όταν αρχίζει να βυθίζεται προσπάθησε να απομακρύνεις το μαστό. Αν αντιδρά θα του επιτρέψεις να ξαναθηλάσει και θα τον απομακρύνεις ξανά μόλις αρχίζει να βυθίζεται. Με αυτόν τον τρόπο θα του μάθεις ότι δεν είναι απαραίτητος ο μαστός προκειμένου να αποκοιμηθεί. 

 2  Σταδιακά θα μάθει απλά να κοιμάται στην αγκαλιά αφού έχει θηλάσει. 
 3  Έπειτα θα του μάθεις -πολύ ήπια- να κοιμάται στο κρεβατάκι του και θα αντικαταστήσεις την αγκαλιά με χάδια και νανούρισμα (όπως το μακρόσυρτο σσσσσσ!!!!!!!!!) στην κούνια. 
 4  Έπειτα αφαιρείς τα πολλά χάδια και σου μένει το σσσσσ!!!!!! 
 5  Έπειτα λές σσσσ!!!! από την κρεβατοκάμαρα σου χωρίς να εγκαταλείψεις το ζεστό κρεβάτι σου! Φυσικά φροντίζεις να προσφέρεις πολλά χάδια στην διάρκεια της υπόλοιπης μέρας!
Η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο και υπομονή και βοηθά αρκετά μωρά. Παράλληλα ο χρόνος που περνά βοηθά τα μωρά να ωριμάσουν και να κοιμηθούν καλύτερα.
Όσο λιγότερο αναλώνεσαι στο να σκέφτεσαι πόσες φορές ξύπνησε, πόσο σε ταλαιπωρεί και πόσο αφύσικο είναι να ξυπνά το παιδί μου τόσο μεγαλύτερη κούραση θα νιώθεις!!! Άρα μην το σκέφτεσαι!!!
Προσωπικά διαφωνώ κάθετα με το να αφήσεις ένα παιδί να κλαίει στην κούνια μέχρι να κοιμηθεί και δεν το συνιστώ ποτέ. Προτιμώ την κατανόηση και τους ήπιους χειρισμούς!
Κουράγιο και καλή επιτυχία!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *