www.paidiatros-info.gr
Γεια σας. Έχω ένα μωράκι το οποίο στις 2/12 που θα επιστρέψω στην εργασία μου θα είναι 3,5 μηνών. Από την ημέρα που γεννήθηκε θηλάζω αποκλειστικά χωρίς να έχει πιει “ξένο” γάλα. Ορισμένες μόνο φορές χρειάστηκε να πιει δικό μου γάλα που είχα αντλήσει με το θήλαστρο από το μπιμπερό αλλά δυστυχώς υπήρξε τρομερή δυσκολία και ήπιε ελάχιστο.
Με την επιστροφή μου στην εργασία ΔΕΝ θα μπορέσω να πάρω το μειωμένο ωράριο με αποτέλεσμα το πρώτο γεύμα, μέσω θηλασμού, του μωρού να είναι κατά τις 6 και μισή το πρωί και το επόμενο κατά τις 6 το απόγευμα. Δεν θέλω να σταματήσω το θηλασμό αλλά ξέρω από τώρα ότι ΔΕΝ υπάρχει η δυνατότητα αντλήσεων (καμίας) κατά την διάρκεια της εργασίας.Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι δεν έχω μεγάλη παραγωγή γάλακτος αλλά τόση ώστε να ικανοποιήσει τα γεύματα του μωρού. Μόνο κάποια πρωινά τα στήθη μου είναι λίγο πρησμένα αλλά όλη την υπόλοιπη ημέρα όχι. Αντιθέτως είναι πολύ μαλακά. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ίσως δεν μπορώ να δημιουργήσω τράπεζα γάλακτος αφού ήδη δεν έχω πλεονάζων γάλα.
Πώς προτείνετε να λειτουργήσω (για τους επόμενους 2,5 μήνες μέχρι την έναρξη της κρέμας) ώστε να μην σταματήσω το θηλασμό αλλά και να μην πάθω μαστίτιδα μιας και θα λείπω περίπου 12 ώρες;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ελένη, Μενίδι
Αγαπητή Ελένη,
για να δημιουργήσεις τράπεζα γάλακτος θα χρειαστεί να νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης και να κάνεις συστηματικές αντλήσεις από τώρα μέχρι να ξεκινήσεις τη δουλειά σου, 8-10/ 24ωρο, πιο αναλυτικές οδηγίες μπορείς να διαβάσεις στο πρωτόκολλο επαναγαλακτισμού.
Ενώ είσαι στη δουλειά, για να αποφύγεις τη μαστίτιδα θα χρειαστεί να αδειάζεις τους μαστούς σου με το θήλαστρο που έχεις ή με το χέρι για να αποφύγεις τους φραγμένους πόρους ή τη μαστίτιδα. Αναλυτικές οδηγίες για άντληση με το χέρι μπορείς να δεις σε αυτό το βίντεο:
Θα σε συμβούλευα να συζητήσεις οπωσδήποτε με τον εργοδότη σου το γεγονός ότι θηλάζεις, να του εξηγήσεις τις ανάγκες του μωρού και τις δικές σου, και να διαπραγματευτείς τουλάχιστον ένα 20λεπτο διάλειμμα στη δουλειά ώστε να σου φέρνουν το μωρό να θηλάσει ή να κάνεις άντληση. Επίσης, αν η δουλειά σου δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική χειρωνακτικά, συζήτησε μήπως θα μπορούσες να κουβαλάς το μωρό πάνω σου και να το θηλάζεις 1-2 φορές ενώ ταυτόχρονα δουλεύεις.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- Εργαζόμενη μητέρα: Μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει;
- Επιστροφή στη δουλειά και θηλασμός. Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα
- Θηλασμός και πρώιμη επιστροφή στην εργασία
- Αποκλειστικός θηλασμός και εργασία. Ποιός είπε πως δεν γίνεται;
- Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος. Πρακτικές συμβουλές και βασικοί κανόνες
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com