
www.paidiatros-info.gr
Αγαπητοί,
Έχω ένα κοριτσάκι επτάμισι μηνών. Δώδεκα Οκτωβρίου γίνεται οχτώ μηνών. Θηλάζει αποκλειστικά και είναι υγιέστατο. Από όταν έγινε έξι μηνών ξεκίνησα τις φρουτόκρεμες για δεκατιανό (περίπου, εφόσον δεν υπάρχει πρόγραμμα στο φαγητό της) κι ένα μήνα μετά μπήκαν στην διατροφή της λαχανικά και κρέας.
Τα φρούτα συνεχίζει να τα τρώει, όχι με την ίδια όρεξη πάντα βέβαια. Το μεσημεριανό παρόλαυτα, ενώ αρχικά έτρωγε έως κι ένα παιδικό μπολάκι σε ποσότητα, αλεσμένα, πλέον εδώ και μια βδομάδα-δέκα μέρες περίπου δεν τρώει. Δοκιμάζει μονάχα. Ακόμη κι αν πρόκειται για την ίδια συνταγή που πριν καταβρόχθιζε! Θηλάζει κανονικά.Το ερώτημά μου είναι το εξής. Πώς συμπεριφέρομαι από εδώ και πέρα με την διατροφή και τον θηλασμό; Την πιέζω με τις τροφές; Δοκιμάζω να της δίνω κι ας μην τρώει και την θηλάζω απεριόριστα χωρίς αυτό να με ανησυχεί κι αν ναι, μέχρι ποια ηλικία;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Έρση, Αγγλία
Αγαπητή Έρση,
σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι στερεές τροφές τον πρώτο χρόνο του βρέφους είναι συμπληρωματικές δηλαδή το μητρικό γάλα παραμένει η κύρια τροφή του βρέφους.
Δεν έχουν όλα τα βρέφη την ίδια διατροφική συμπεριφορά και επιπλέον κάποια ίωση ή η οδοντοφυΐα μπορούν για να επηρεάσουν την όρεξη και τις προτιμήσεις του για αρκετές εβδομάδες.
Θεωρώ δεδομένο ότι η μικρή έχει εξεταστεί από τον παιδίατρό της και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.
Εφόσον το κοριτσάκι σου δοκιμάζει όπως γράφεις, οι πιθανότητες αργότερα να αρχίσει να τρώει περισσότερο είναι μεγάλες.
Καλό είναι να δοκιμάζεις καθημερινά να της δίνεις το φαγητό της ακόμα και αν τρώει ελάχιστα και να της προσφέρεις ποικιλία γεύσεων. Να της μιλάς, να την ενθαρρύνεις και να την επιβραβεύεις λεκτικά.
Επίσης να φροντίζεις να έχει ποικιλία και η δική σου διατροφή, γιατί το μητρικό γάλα παίρνει γεύση από τις τροφές που τρώει η μητέρα και έτσι βοηθάει να αναπτυχθεί το αισθητήριο της γεύσης του βρέφους. Εννοείται ότι δεν πιέζεις και δεν ανοίγεις το στόμα της με το ζόρι.
Σε αυτήν την ηλικία μπορείς να της δώσεις λίγη κόρα ψωμιού στο χεράκι για να αρχίσει να μαθαίνει να διαχειρίζεται την τροφή στο στόμα της και να ανακουφίσει τα ούλα της. Είναι πιθανό να της αρέσει σαν διαδικασία και να συνεχίσεις έτσι δίνοντάς της το φαγητό της σε μικρά μαλακά κομματάκια ή πατημένο με το πιρούνι και όχι πολτοποιημένο.
Η μάσηση στα βρέφη γίνεται με τα ούλα μια που τα πρώτα δόντια που βγαίνουν είναι τα μπροστινά οι κοπτήρες ενώ οι τραπεζίτες αργούν πολύ να βγουν.
Επιπλέον καλό θα ήταν να κάθεται μαζί σας στο τραπέζι και να τρώτε όλοι μαζί, να της αφήνεις να τρώει και μόνη της κομματάκια τροφής με τα χέρια της και έτσι σταδιακά θα αγαπήσει περισσότερο τη διαδικασία του φαγητού.
Αν συνεχίσει να μην είναι δεκτική με το φαγητό μετά τον χρόνο ο παιδίατρος που την παρακολουθεί θα κρίνει αν θα χρειαστεί εξέταση για έλεγχο σιδηροπενίας και έναν γενικότερο εργαστηριακό έλεγχο.
Να τη χαίρεσαι και μπράβο σου που τα έχεις καταφέρει τόσο καλά με το θηλασμό.
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Σχετικά άρθρα:
- H εισαγωγή στερεών τροφών είναι συμπληρωματική διατροφή
- Στερεές τροφές: Πότε είναι έτοιμο το μωρό για την εισαγωγή τους;
- Τί τροφές προσφέρουμε σε ένα μωρό και πώς;
- Πώς πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών;
- Πώς αντιμετωπίζουμε την άρνηση εισαγωγής στερεών τροφών;
- Πώς μπορεί να πείσει κάποιος ένα βρέφος να φάει;
- Όταν το παιδί αρνείται να φάει, το πιέζουμε ή περιμένουμε;
![]() |
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
![]() |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com