Tο γάλα μου δεν έχει πια το απαιτούμενο σίδηρο και ασβέστιο για το παιδί;

Tο γάλα μου δεν έχει πια το απαιτούμενο σίδηρο και ασβέστιο για το παιδί;

Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ΙBCLC

Καλησπέρα σας. Παρακαλώ πολύ θα ήθελα την άποψή σας για το θέμα που με απασχολεί. θηλάζω την 15 μηνών κορούλα μου αποκλειστικά και ο παιδίατρός της επιμένει να σταματήσω το θηλασμό.

Σε ότι του είπα για τον ΠΟΥ για τις συστάσεις που δίνει και όσο και αν επέμενα ήταν κάθετος πως πλέον το γάλα μου δεν έχει το απαιτούμενο σίδηρο και ασβέστιο για το παιδί μου. Να της δώσω ξένο.

Είμαι φανατική υποστηρίκτρια του μητρικού θηλασμού και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα γύρω από τον θηλασμό, όμως αυτή τη φορά αγχώθηκα λιγάκι, ομολογώ… Στα κιλά της είναι πολύ καλή, είναι 11.900 με ύψος 81 εκ. Από στερεές τρώει πλέον τα πάντα, ακολουθώντας της μια υγιεινή διατροφή.

Γιατί κάποιοι επιμένουν τόσο; και σαν να μη μου έφτανε η πίεση του γιατρού, έχω και των γύρω μου, ότι πρέπει να κάνω ότι μου συστήνει ο παιδίατρος… εγώ όμως θέλω να συνεχίσω ακόμα το θηλασμό για πολύ…

Σας παρακαλώ για την πολύτιμη άποψή σας! Πολύ σας ευχαριστώ!!
Μαίρη Τ.Ηράκλειο

14/02/2013
Αγαπητή Μαίρη,

Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε τόσο καλά παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζετε.

Για το ασβέστιο και το σίδηρο: το ανθρώπινο γάλα θεωρείται εξειδικευμένο για το είδος, όπως και κάθε άλλου θηλαστικού και ανταποκρίνεται ιδανικά στις ανάγκες του ανθρώπου. Μέχρι τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί κάτι διαφορετικό. Αυτό ισχύει για κάθε επιμέρους συστατικό του γάλακτος.

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού, το γάλα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε σίδηρο και θα πρέπει να εισάγονται άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Το αγελαδινό γάλα όχι μόνο δεν περιέχει σίδηρο αλλά είναι από τις τροφές που εμποδίζουν σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου.

Τα παιδιά που τρέφονται με αγελαδινό γάλα εμφανίζουν πολύ πιο συχνά σιδηροπενία και σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος απορροφάται αποτελεσματικά μόνο όταν είναι συνδεδεμένος με αίμη και σε τέτοια μορφή βρίσκεται μόνο στα κρεατικά (εντόσθια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι). Όλες οι άλλες μορφές σιδήρου είναι απορροφήσιμες σε πολύ μικρό ποσοστό και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες το παιδιού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που έχουν εκδοθεί για την Ευρώπη το 2000, http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf ), οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές θα πρέπει να προσφέρονται καθημερινά στο παιδί.

Το γάλα και το τροποποιημένο/εμπλουτισμένο γάλα δεν θεωρούνται καλές πηγές σιδήρου. Αντίθετα, το 45% των βρεφών και νηπίων εμφανίζουν σιδηροπενία γιατί από τη διατροφή τους λείπουν τροφές πλούσιες σε απορροφήσιμο σίδηρο, δηλαδή εντόσθια, κρέας, πουλερικά και ψάρια.

Τόσο το παιδί σας όσο κι εσείς, αξίζετε μια πιο αξιόπιστη ενημέρωση στο θέμα της διατροφής και της υγείας.

Η συνέχιση το θηλασμού είναι ένα σοβαρό θέμα υγείας τόσο του παιδιού, όσο και της μητέρας και η υπονόμευσή του από επαγγελματία υγείας είναι αντιεπιστημονική και ανήθικη πρακτική.

Καλή συνέχεια

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Διαβάστε επίσης:

1 Σχόλιο

  1. Να αλλάξεις παιδίατρο καλύτερα… κι εννοείται να συνεχίσεις ακάθεκτη το θηλασμό!!! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *