Θηλασμός, ξενύχτια και η μαμά… εργαζόμενη

Θηλασμός, ξενύχτια και η μαμά… εργαζόμενη

Απαντά η Λίλα Μπίμπη
Παιδίατρος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.paidiatros-info.gr

Καλημέρα σας,
καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας, τις οποίες έχω αξιοποιήσει καθ’ όλη τη σχεδόν δίχρονη πορεία μου ως μανούλα… Θηλάζω την κορούλα μου ήδη 21,5 μήνες και συνεχίζουμε ακάθεκτες!!!

Καθώς είμαι εργαζόμενη (10 ώρες την ημέρα) η μικρή πηγαίνει βρεφονηπιακό από ενός έτους, όπου προσαρμόστηκε πολύ καλά και πολύ γρήγορα (γεγονός που με κάνει να ενστερνίζομαι την άποψη που είχα διαβάσει ότι ο μακροχρόνιος θηλασμός βοηθάει την προσαρμογή των νηπίων στον παιδικό σταθμό).

Είναι ένα παιδί χαρούμενο, πολύ τρυφερό, κοινωνικό, με καλή συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό κλπ.

Το προβληματάκι μας ξεκινάει το βράδυ: την κοιμίζω θηλάζοντας και την τοποθετώ στο κρεβατάκι της (το οποίο βγάλαμε από το δωμάτιό μας εδώ και τρεις περίπου μήνες), όπου και κοιμάται περίπου ως τις δωδεκάμιση. Στη συνέχεια ξυπνάει γκρινιάζοντας και δεν δέχεται να κοιμηθεί μόνη της, ή με την πιπίλα της ή με τον φωτεινούλη της. Ακόμα και αν την πάρω αγκαλιά, και προσπαθήσω να την ηρεμήσω ή να της δώσω την πιπίλα της, την πετάει εκνευρισμένη και ζητάει επίμονα το στήθος.

Αυτό συμβαίνει όσες φορές και να ξυπνήσει όλο το βράδυ, δηλαδή από τρεις έως έξι περίπου φορές στις μεγάλες της ανησυχίες. Σημειωτέον ότι το βραδινό λούκι το τραβάω μόνη μου. Ο άντρας μου, είτε επειδή πάντα ηρεμούσε με το στήθος, είτε επειδή η σχέση του με τον ύπνο είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, ποτέ δεν προσπάθησε να λάβει ενεργό μέρος στη βραδινή διαδικασία, ενώ έχει φύγει και από το κρεβάτι μας, επιλέγοντας να κοιμάται στο σαλόνι, για να μην μας ενοχλεί και ενοχλείται!!!

Επειδή όπως σας είπα, είμαι εργαζόμενη, και οι αντοχές μου είναι περιορισμένες, όταν ξυπνάει η μικρή το βράδυ, τη θηλάζω ξαπλωμένη και αποκοιμιόμαστε και οι δυο μαζί στο κρεβάτι…

Όλοι οι γύρω μου, μου λένε να κόψω το θηλασμό, ότι φτάνει πια, μεγάλωσε το παιδί, ότι ο θηλασμός φταίει που το παιδί ξυπνάει το βράδυ και άλλα τέτοια. Να τονίσω ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ. Απολαμβάνω όσο τίποτα τις στιγμές αυτές με το κορίτσι μου, και εφόσον βλέπω ότι και η ίδια το θέλει, δεν πρόκειται να της το στερήσω….

Θέλω όμως κάτι να γίνει με το βράδυ… Νιώθω ότι έχω κουραστεί από τα βραδυνά ξυπνήματα. Παρόλο που λόγω του θηλασμού, έχουμε αποφύγει τα πήγαινε έλα με την πιπίλα, μέχρι να κοιμηθεί το μωρό, και τα μαραθώνια κλάματα, ωστόσο θέλω να κοιμηθώ και ένα βράδυ, αν όχι ολόκληρο, έστω με ένα μόνο ξύπνημα…..

Έχετε κάποια συμβουλή;;;; Τι να κάνω;;;; Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μου, κοντεύουν να φτάσουν στο πάτωμα!!!
Γιώτα Κ., Θεσσαλονίκη

14/02/2013

Αγαπητή Γιώτα
Πραγματικά μπράβο σου που κατάφερες να θηλάσεις για 21 μήνες την κόρη σου, παρόλο που εργάζεσαι τόσες πολλές ώρες.  Είσαι αξιέπαινη γι’ αυτό!

Στην περίπτωσή σου θεωρώ ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες οπότε σε συμβουλεύω να μιλήσεις άμεσα από κοντά με κάποιον ειδικό.

Επίσης θα ήθελα να διαβάσεις  αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλές co-sleeping.
Σου εύχομαι κουράγιο και καλή συνέχεια!

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Μητρικός Θηλασμός
Fun page
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού
Απανταχού θηλάζουσες

5 Σχόλια

  1. Ακριβώς το ιδιο αντιμετωπίζω κι εγω με τη 16 μηνών κόρη μου, αν κ ξυπνά συνήθως μιαφορά το βράδυ, ή 2.. το ιδιο γινεταικ με το μεσημεριανο της υπνο… ποιος ειναι ο ειδικός που θα μπορούσε να βοηθήσει?

  2. Ο ειδικός στην περίπτωση αυτή είναι κάποιος σύμβουλος θηλασμού. Οι σύμβουλοι θηλασμού, έχουν τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και τη δεξιοτεχνία να εμψυχώσουν και να συμπαρασταθούν στη μητέρα, να αναζητήσουν πιθανά αίτια των συχνών νυκτερινών αφυπνίσεων και να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Σας αναφέρω παρακάτω κάποιους από τους παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν:
    Τα νυκτερινά ξυπνήματα είναι αρκετά συχνά στα βρέφη και τα νήπια. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος το καθιστά πιο εύπεπτο οπότε αρκετά από τα μωρά που θηλάζουν κάνουν μικρά και συχνά γεύματα ακόμα και μέσα στη νύχτα. Στην περίπτωση που η μητέρα λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, οι νυκτερινοί θηλασμοί αποσκοπούν και στην διατήρηση της γαλακτοφορίας. Επίσης αποτελούν και έναν τρόπο επανασύνδεσης του μωρού με τη μητέρα μετά από τον πολύωρο αποχωρισμό του από αυτήν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, το άγχος του αποχωρισμού, που υποχωρεί σταδιακά μετά την ηλικία των 2-2,5 ετών, και σε κάποια μωρά είναι πιο έντονο ενώ σε άλλα εκφράζεται με πιο ήπιους τρόπους, είναι και αυτό ένα από τα αίτια των νυκτερινών ξυπνημάτων. Τέλος καταστάσεις όπως μία ίωση, η οδοντοφυΐα, η αλλαγή κρεβατιού/δωματίου στο μωρό, τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι, η αναμονή ή ο ερχομός ενός μωρού, το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού μπορεί να αποτελούν αίτια ανήσυχου ύπνου. Ο ύπνος μαζί με το μωρό σας co-sleeping/co-bedding όταν αυτό ακόμα θηλάζει, συμβάλλει στην επιτυχία του θηλασμού και εξασφαλίζει καλύτερο ύπνο και για το μωρό και για την μητέρα, στην περίπτωση των συχνών νυκτερινών αφυπνίσεων. Η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον είναι σημαντική ειδικά όταν η μητέρα φτάνει στα όρια της υπερκόπωσης.
    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για ότι άλλο χρειαστείτε.
    Λίλα Μπίμπη, Παιδίατρος, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού IBCLC.

  3. Καλημέρα,
    Ο γιος μου είναι 24 μηνών και θηλάζουμε ακόμη, παρά τη συχνή έκπληξη ή τον αποτροπιασμό του κοινωνικού μας περίγυρου! Μας κοιτάζουν σαν να είμαστε αξιοπερίεργα όντα. Το μόνο πρόβλημα που έχω κι εγώ είναι με το βραδινό ύπνο. Έχουμε καταφέρει πια με απόλυτα φυσιολογική μετάβαση και με δική του θέληση να κοιμάται στο κρεβάτι του και μάλιστα (όταν είναι στις καλές του) μπορώ πια -αφού διαβάσουμε τα παραμύθια μας και θηλάσουμε- να τον αφήνω και να κοιμάται μόνος του. Κοιμάται για κανένα 3ωρο (4ωρο αν είμαι τυχερή) και μετά αρχίζουν τα ξυπνήματα. Τελικά καταλήγω να ξυπνάω μαζί του στο κρεβάτι του το πρωί. Θα μπορούσα να τον θηλάζω για λίγο και να επιστρέφω στο δικό μου κρεβάτι (όπως κάνω στα πρώτα ξυπνήματα), αλλά από κάποιο σημείο και μετά δεν έχω άλλη αντοχή και μένω μαζί του. Πολλές φορές, ούτε που θυμάμαι πως έφτασα εκεί το πρωί.
    Νομίζω χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και χρόνος, ανάλογα με την ανταπόκριση και του ίδιου του παιδιού. Σιγά-σιγά θα αλλάξουν τα πράγματα, εμείς κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα. Είμαστε φανατικοί co-sleepers (εξ ανάγκης) και εδώ και δύο μήνες ούτε που έχει πλησιάσει το κρεβάτι μας. Να σκεφτείτε του το έχω προτείνει και ούτε που θέλει να αποχωριστεί το δικό του. Απλά θέλει ακόμα τη νύχτα τη μαμά. Έχουμε ακόμα οδοντοφυΐα (όταν τελειώσει αυτό το βάσανο θα ηρεμήσουμε πιστεύω), έχουνε αρχίσει και οι εφιάλτες, λογικό δεν είναι; Κι άλλωστε η πιπίλα είναι υποκατάστατο του στήθους, επειδή τους τη χώνουμε στο στόμα δεν σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν σταματήσει να μας χρειάζονται… Μαύροι κύκλοι και απίστευτη κούραση, αλλά νομίζω ότι προσφέρουμε κάτι μοναδικό στα παιδιά μας και δεν θα το μετανιώσουμε. Τα ίδια περνάμε, κουράγιο και keep going κορίτσια!

    Άννα, Αθήνα

  4. Δηλαδή τελικά υπάρχει λύση σ' αυτό το πρόβλημα? Αντιμετωπίζω την ίδια κατάσταση. Ποιός είναι ο ειδικός που μπορώ να απευθυνθώ?

  5. Γιώτα καλή σου μέρα και συγχαρητήρια για όσα έχεις κάνει για το μωράκι σου κι απο μένα. Είμαι κι εγώ εργαζόμενη μαμά 2 κοριτσίών με την μικρότερη να έιναι 26 μηνών και να θηλάζει ακόμη. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι περνάς γιατί κι εμείς έχουμε τα ίδια ξυπνήματα το βράδυ. Κι εγώ δεν θέλω να σταματήσω το υηλασμό καθώς η μικρή πηγαίνει σε βρεφονηπιακό σταθμό κι απο την εμπιερία μου τη βοηθαέι να ανταπεξέλθει και στις όποιες ιώσεις. Οσον αφορά τα νυχτερινά ξυπνήματα, δυστυχώς δεν υπάρχει συνταγή. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναιπως όταν η μικρή κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με μας ξυπνάει μόνον μια φορά το βράδυ, αρκεί να μην είναι αδιάθετη. Καλή συνέχεια σου εύχομαι και πάλι μπράβο σου!!
    Μανουέλα, Πύργος Ηλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *