Η γιαγιά βάζει λόγια στο παιδί

Η γιαγιά βάζει λόγια στο παιδί

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια-Οργονοθεραπεύτρια
Βοηθός Μητρότητας-Τοκετού και λοχείας (Doula)
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Σύμβουλος Περιγεννητικής Αγωγής-Lamaze

Η 2,5 χρονών κορούλα μου, είπε στη μητέρα μου όταν ήρθε να την πάρει να πάνε στο χωριό το εξής: “Η γιαγιά “x” δε με αφήνει να έρχομαι μαζί σου σου είπα, δεν είναι καλά στο χωριό”. Το είπε 2-3 φορές μέχρι σήμερα που το άκουσα και εγώ η ίδια. Προφανώς η πεθερά μου της βάζει λόγια για τη μαμά μου.

Επειδή αγριεύει όταν το λέει φοβάμαι για τη ψυχολογία του παιδιού από τη σύγχυση που του προκαλείται αφού όταν πάει τελικά στη μητέρα μου περνάει καλά και δε θέλει να φύγει.

Να ανησυχήσω; Θα επηρεάσει αυτό τη σχέση του παιδιού με την άλλη γιαγιά ή μεγαλώνοντας θα διαμορφώσει γνώμη από μόνο του; Να πω στην πεθερά μου αν συμβαίνει κάτι τέτοια να μη το ξανακάνει;

Πηνελόπη Π.Τρίκαλα

04/02/2013
Αγαπητή Πηνελόπη,
πολλές φορές τα παιδάκια σ’ αυτή την ηλικία πλάθουν ιστορίες που τις χρησιμοποιούν όταν θέλουν να υποστηρίξουν τα συναισθήματά τους χωρίς αυτό να θεωρείται συνειδητό ψέμα.

Δηλαδή μπορεί η κορούλα σου να ήταν κάποιες στιγμές θυμωμένη με την μητέρα σου και να εξέφρασε τον θυμό της έτσι χωρίς απαραίτητα να έχουν προηγηθεί “λόγια της” πεθεράς σου.

Είναι χρήσιμο βέβαια να αναφέρεις το περιστατικό στην πεθερά σου χωρίς να είναι μπροστά το παιδί και χωρίς να της επιτεθείς, αλλά παράλληλα με σταθερότητα, τονίζοντάς της πως είναι επιζήμιο για το παιδάκι να μπλέκεται σε ανταγωνιστικές σχέσεις των ενηλίκων και φυσικά δεν πρέπει να το επαναλάβει.

Είναι σημαντικό η μαμά σου να μην το ερμηνεύσει ως απόρριψη και να επιτρέπει στην μικρούλα να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη και συναίσθημα.

Αν η κορούλα σου περνάει πραγματικά καλά στο χωριό αυτό από μόνο του υποβαθμίζει την επίδραση κάθε κακολογίας. Παρ’ όλα αυτά, χρήσιμο επίσης είναι να δεις με την μητέρα σου ειλικρινά αν όντως υπάρχει κάτι στην συμπεριφορά της προς το παιδί ή στο χωριό που πιέζει το κοριτσάκι.

… Χρειάζεται συνεχώς να βρισκόμαστε σε εγρήγορση όταν μεγαλώνουμε παιδιά για να αναγνωρίζουμε τις πραγματικές τους ανάγκες και πως θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές χωρίς εγωισμούς.

Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *