Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε. Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών το οποίο θήλαζε αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή οργανικού ρυζάλευρου ολικής αλέσεως το οποίο προετοιμάζεται με μητρικό γάλα και λίγο αργότερα βάλαμε στη διατροφή μας το μεσημέρι φρέσκα χόρτα και το απόγευμα φρούτα. Παράλληλα, συνεχίζεται και ο θηλασμός.
Η παιδίατρος μου είπε πως τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε το σιτάλευρο και πως δεν είναι πια απαραίτητο να αντλώ γάλα για να προετοιμάζω το συγκεκριμένο γεύμα, αφού ήδη ήταν υπέραρκετο το ότι το έκανα με το ρυζάλευρο.Πιστεύεται ότι ήρθε ο καιρός να ξεκινήσω τις κρέμες του εμπορίου, τύπου φαρίν λακτέ, οι οποίες περιέχουν αγελαδινό γάλα; Υπάρχουν και παρόμοιες με οργανικό γάλα. Είναι καλύτερα να συνεχίσω να τις προετοιμάζω με μητρικό γάλα ή δεν έχει πλέον τόση θρεπτική αξία; Τι είναι καλύτερο για το μωρό μου;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δήμητρα Α., Λεμεσός
Συγχαρητήρια που τα καταφέρατε τόσο καλά μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Feeding and nutrition of infants and young children)
η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική έλλειψη στον κόσμο. Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα και έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Συνεπώς, η πρόληψή της θα πρέπει να είναι υψηλή προτεραιότητα.
Μετά τον 6ο μήνα, όταν εισάγονται στερεές τροφές, θα πρέπει αυτές να είναι πλούσιες σε σίδηρο συνδεδεμένο με αίμη, όπως εντόσθια και κρέας. Ο σίδηρος που συνδέεται με αίμη αφομοιώνεται περίπου κατά 45-50% ενώ ο μη συνδεδεμένος με αίμη σίδηρος, δηλαδή ο σίδηρος από φυτικές πηγές και συμπληρώματα, αφομοιώνεται σε ποσοστό λιγότερο από 10%.
Το ρυζάλευρο και μάλιστα το ρυζάλευρο ολικής άλεσης είναι από τις τροφές που εμποδίζουν την αφομοίωση του σιδήρου και θα ήταν καλύτερα να λείπει από τη διατροφή το παιδιού γιατί είναι φτωχότερο σε πρωτεΐνες και σε λιπαρά από το μητρικό γάλα.
Τα χορταρικά και τα φρούτα επίσης είναι φτωχά σε πρωτεΐνες και σίδηρο και δεν μπορούν να αποτελούν αυτόνομο γεύμα για ένα βρέφος αυτής της ηλικίας.
Οι κρέμες εμπορίου, είναι επίσης προϊόντα με υψηλή περιεκτότητα σε υδατάνθρακες απλούς και σύνθετους και είναι πολύ φτωχές σε πρωτεΐνες. Μέχρι τώρα δεν έχει τεκμηριωθεί ούτε η ασφάλεια της συστηματικής κατανάλωσης τέτοιων τροφών, πόσο μάλλον η αναγκαιότητά τους.
Στα βρέφη, θα πρέπει να προσφέρονται τροφές που περιέχουν σίδηρο δύο ή περισσότερες φορές κάθε μέρα (Health Canada). Tα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται αληθινές-φυσικές τροφές και αυτές δεν περιέχονται σε κανένα κουτί.
Για το μωρό σας το καλύτερο θα ήταν να τρώει εντόσθια και κρέας σε κάθε γεύμα με συνοδευτικά κάποια λαχανικά. Τα φρούτα μπορούν να δίνονται ως σνακ. Ο ρυθμός εισαγωγής των γευμάτων εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε παιδιού, αλλά γενικά μετά το χρόνο τα περισσότερα μωρά θα πρέπει να τρώνε 3 γεύματα πρωτεϊνών πλούσια σε σίδηρο και δύο σνακ.
Το δεύτερο εξάμηνο της ζωής το παιδιού, το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια τροφή και η θρεπτική του αξία δεν μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου, η περιεκτικότητα σε θερμίδες παραμένει σταθερή και μετά τον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο χρόνο της ζωής του παιδιού.
Αναζητήστε κάποια πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τη διατροφή του παιδιού σας γιατί τώρα ακολουθεί δίαιτα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολύ αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.
Καλή συνέχεια
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
Διαβάστε επίσης:
- Στερεές τροφές: Πότε είναι έτοιμο το μωρό για την εισαγωγή τους;
- H εισαγωγή στερεών τροφών είναι συμπληρωματική διατροφή
- Είναι απαραίτητο η πρώτη τροφή να είναι ρυζάλευρο;
- Είναι οι κρέμες του εμπορίου απαραίτητες για τη διατροφή του μωρού;
- Δε θέλω να δώσω κρέμες εμπορίου. Τι μπορώ να κάνω;
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com