Καλημέρα σας,
πριν 12 μέρες γέννησα το γιο μου και θηλάζω αποκλειστικά – εκτός από ένα βράδυ στο μαιευτήριο που πήρε 20ml συμπλήρωμα.Σκέφτομαι να πάρω θήλαστρο για να φτιάξω ατομική τράπεζα γάλακτος ώστε αν χρειαστεί συμπλήρωμα να μην του δώσω ξένο
γάλα ή αν δε μπορέσω κάποια στιγμή να θηλάσω, να έχω γάλα.1. Πότε έχει εδραιωθεί ο θηλασμός ώστε να μπορώ να αρχίσω να το χρησιμοποιώ
2. Ποια ώρα της μέρας πρέπει να γίνεται η άντληση;
3. Καλό είναι να γίνεται κάθε μέρα άντληση;
4. Ποιο θήλαστρο να επιλέξω;
5. Η αποθήκευση να γίνεται σε σακουλάκια ή σε μπουκάλια
6. Πόσα ml πρέπει να βγάζω από κάθε στήθος?Ευχαριστώ
Έλενα Χ., Ηράκλειο
Γεια σου!
Συγχαρητήρια που θηλάζεις!
Λοιπόν, η καλύτερη ώρα να κάνεις άντληση είναι το πρωί που τα επίπεδα προλακτίνης είναι αυξημένα. Διαφορετικά, 1 με 1,5 ώρα μετά το θηλασμό για να έχει προλάβει το στήθος να “ξαναγεμίσει”, ή ενώ θηλάζεις από το ένα στήθος, αντλείς από το άλλο. Καλό είναι να αντλείς τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, ώστε να έχεις επαρκή αποθέματα.
Το γάλα διατηρείται 4 μέρες στην ψύξη – σε γυάλινα (πχ βαζάκια από μαρμελάδες που θα έχεις αποστειρώσει) ή πλαστικά δοχεία/μπουκάλια, και 4 μήνες στην κατάψυξη σε ειδικά σακουλάκια. Διατηρούμε το γάλα σε δοχεία ή μπουκάλια ή βάζα κατάλληλα για τρόφιμα, και όχι σε αποστειρωμένα δοχεία πχ για ούρα (το έχω ακούσει και αυτό από παιδίατρο!), αρκεί να μην περιέχουν βισφαινόλη.
Ο θηλασμός εδραιώνεται τις πρώτες 40-60 μέρες, οπότε μετά ακίνδυνα μπορείς να αντλείς όσο θες.
Το θήλαστρο που θα επιλέξεις είναι καλύτερα να είναι ηλεκτρικό (τα χειροκίνητα πολλές φορές προκαλούν μαστίτιδα ή πληγώνουν τις θηλές), και να είναι εφοδιασμένο με ρυθμίσεις αυξομείωσης τόσο της συχνότητας (cycles) όσο και της έντασης άντλησης (suction), ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο το μοτίβο θηλασμού που κάνει το μωρό.
Δύο εταιρείες διεθνώς διαθέτουν τις προϋποθέσεις ασφαλείας και έχουν περάσει από τον έλεγχο του FDA ως κατάλληλες για άντληση. Ενημερώσου και διάλεξε.
Όσο για το πόσο γάλα “πρέπει” να βγάζεις από το στήθος… δεν υπάρχει απάντηση! Όσο θέλεις ώστε να μαλακώσει το στήθος, είναι μάλλον η πιο γενική οδηγία.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς πάντα να ενημερωθείς από μια εξειδικευμένη μαία ή έναν IBCLC.
Καλή συνέχεια!
Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
- Θήλαστρα και συγκρίσεις
- Περί θήλαστρου ο λόγος…
- Επιλογή θήλαστρου
- Ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος. Πρακτικές συμβουλές και βασικοί κανόνες
Μητρικός Θηλασμός Fun page |
Υποστηρικτική Oμάδα Μητρικού Θηλασμού “Απανταχού θηλάζουσες“ |
Μαία, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com