Καλησπέρα σας.
Λέγομαι Κωνσταντίνα και έχω μια κόρη 2,5 χρονών. Το θέμα που με απασχολεί είναι αυτό της ομιλίας.Λέει ακόμα λέξεις και αυτές εφόσον τις της αναφέρω εγώ είτε αν τις ακούσει από κάποιο κινούμενο σχέδιο της αρεσκείας της. Δεν κάνει προτάσεις και θα ήθελα να μάθω αν είναι κατάλληλη ηλικία να επισκεφθώ κάποιον λογοθεραπευτή ή αν πρέπει
να περιμένω λίγο ακόμα.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κωνσταντίνα Σ., Θεσσαλονίκη
Aγαπητή Κωνσταντίνα,
Το κοριτσάκι σου λογικά θα ξεκινήσει σύντομα να συνδυάζει μικρές λέξεις μαζί και να σχηματίζει τις πρώτες της προτάσεις. Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν να συνδυάζουν 2 λέξεις μαζί γύρω στα 2-2,5 έτη. Ο λόγος αυτός ονομάζεται τηλεγραφικός, καθώς οι προτάσεις που παράγουν έχουν τη μορφή ενός τηλεγραφήματος. Με τις προτάσεις αυτές προσπαθούν να επικοινωνήσουν και το νόημά τους μπορεί να ποικίλει: π.χ. μαμά μπάλα (= η μαμά παίζει μπάλα, η μπάλα είναι της μαμάς, θέλω η μαμά να μου δώσει τη μπάλα κ.ο.κ.).
Υπάρχουν παιδιά που παράγουν προτάσεις σε μικρότερη ηλικία, όπως επίσης υπάρχουν και παιδιά που σχηματίζουν προτάσεις λίγο αργότερα. Αυτό δε σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, ότι δηλαδή τα παιδιά που μιλούν νωρίτερα είναι και πιο έξυπνα ή πως αυτά που καθυστερούν να μιλήσουν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
Σε λογοθεραπευτή απευθυνόμαστε σε μεγαλύτερες ηλικίες, εφόσον πρόκειται για φυσιολογικά παιδιά που δεν παρουσιάζουν κάποιου είδους άλλου πρόβλημα ή που γενικότερα η ψυχοσυναισθηματική, νοητική και κινητική τους ανάπτυξη εξελίσσεται φυσιολογικά.
Επειδή δεν μου δίνεις περισσότερες πληροφορίες για το παιδί εκτός από το φύλο του και την ηλικία (είναι το μοναδικό παιδί στην οικογένεια; πηγαίνει σχολείο; έχει επαφή με άλλα παιδιά; ασχολείστε μαζί του; έχει ιστορικό ωτίτιδας ή άλλα ιατρικά προβλήματα; εσείς οι γονείς ως παιδιά πότε μιλήσατε;) θα σου πρότεινα να περιμένεις λίγο ακόμη και να προσπαθήσεις να αναπτύξεις τον αυθόρμητο λόγο της, δηλαδή να σου λέει λεξούλες που ξέρει από μόνη της και όχι έπειτα από επανάληψη (ρώτα την για κάτι που βλέπει και της αρέσει ή δείξε της κάτι που γνωρίζεις ότι ξέρει για να στο πει). Πρόσεξε οι δραστηριότητες αυτές να μην έχουν τη μορφή μαθήματος ή να μην γίνονται πιεστικά, αλλά σε στυλ παιχνιδιού.
Αν συνεχίσει να μην μιλάει, η επαφή με συνομήλικα παιδιά συνήθως βοηθάει σημαντικά (π.χ. στα πλαίσια ενός παιδικού σταθμού).
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου, Λογοθεραπεύτρια MSc SLT
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό