Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr
Αγαπητή ομάδα του Μητρικού θηλασμού,
Συγχαρητήρια για την ενημέρωση και την βοήθεια που προσφέρετε μέσα από τον ιστότοπο, που πολύ εύκολα και γρήγορα απαντά στις δεκάδες ερωτήσεις που μπορεί να έχει μια μητέρα για τον θηλασμό.Έχω ένα τριών μηνών και δέκα ημερών αγοράκι, το οποίο θηλάζω αποκλειστικά σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή μας από το μαιευτήριο.
Αν και η παιδίατρος μας δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θηλασμό (η μόνιμη απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι πως ‘ο θηλασμός δεν έχει ωράριο’), νομίζω πως, ενστικτωδώς ή κατά τύχη, τα καταφέραμε προς το παρόν αρκετά καλά, δεδομένης της καλής ανάπτυξης του μωρού. Ωστόσο, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η πλέον μικρή διάρκεια του θηλασμού, και μάλιστα από το ένα στήθος κάθε φορά, έχει αρνητικές συνέπειες και οδηγήσει στον αποθηλασμό.Ως νεογέννητο θήλαζε 20-30΄ από το κάθε στήθος, που μειώθηκε σε 10 και 15 στις 20 ημέρες, και 10΄ από το ένα στήθος στις 40 ημέρες. Τώρα πλέον τρώμε κάθε 2-3 ώρες την ημέρα (και 3-4 τη νύχτα), οπότε πίνει δυνατά 3-5΄ και μετά πιπιλάει χωρίς να καταπίνει, τραβάει τη ρώγα κτλ έως να βαρεθεί ή να κοιμηθεί.
Στην πρώτη περίπτωση, νομίζοντας πως το έχει ‘αδειάσει’ τον βάζω και στο δεύτερο, όπου πίνει ακόμη λιγότερο και μετά πάλι παίζει. Επειδή πονάω με το πολύ πιπίλισμα συνήθως τον σταματάω, και του δίνω πιπίλα αν θέλει να κοιμηθεί. Επομένως, μήπως σιγά σιγά θα μειωθεί η παραγωγή μου;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μελίνα Κ., Ηράκλειο Κρήτης
Τα μωρά ηλικίας 3 μηνών και μεγαλύτερα, αρχίζουν να αποσπώνται εύκολα από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και γι αυτό κάποιες φορές δεν κάθονται πολύ στο στήθος.
Συνήθως θηλάζουν πιο καλά τη νύχτα ή την ημέρα, σε ήσυχο και λίγο σκοτεινό περιβάλλον. Εναλλακτικά μπορείτε να σκεπάσετε το μωρό με μία κουβέρτα, να δοκιμάσετε να θηλάσετε ξαπλωμένη ή κουνώντας το μωρό και κάνοντας βόλτες.
Προκειμένου να μη μειωθεί η παραγωγή θα πρότεινα πολύ συχνούς θηλασμούς και συμπίεση με το χέρι, όταν σταματά να θηλάζει, προκειμένου να κατέβει ξανά γάλα και να αδειάσει το στήθος.
Βασιλική Δανηλάτου, Ιατρός Αιματολόγος MD, PhD, IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Δηλαδή οι πάνω από 40 καταπόσεις ανά γεύμα δεν μας καλύπτουν;