Συχνές ερωτήσεις για το θηλασμό πριν και μετά τη γέννα

Συχνές ερωτήσεις για το θηλασμό πριν και μετά τη γέννα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ Q & A

Γράφει η:
Νάνσυ Μορμπάχερ

Σύμβουλος γαλουχίας IBCLC,
Σύμβουλος γαλακτισμού Ameda προϊόντα θηλασμού
Μία από τους συγγραφείς του «Made Simple» και του «The Breastfeeding Answer Book»


Πριν και μετά τη γέννα, πολλές μητέρες ίσως έχουν ερωτήσεις για το θηλασμό. Παρακάτω παρατίθενται μερικές απαντήσεις σε κάποιες συχνές ερωτήσεις:

Γιατί να σκεφτώ τον θηλασμό;
Το μωρό σου γεννήθηκε περιμένοντας να λάβει ότι υπάρχει στο γάλα σου. Φυσικά, το γάλα σου είναι εξαιρετική τροφή για το μωρό σου, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Σε αντίθεση με άλλες επιλογές, το γάλα σου περιέχει ζωντανά κύτταρα που εξοντώνουν μικρόβια για να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών. Μερικά από αυτά τα ζωντανά κύτταρα μένουν δραστήρια στο σώμα του μωρού σου για χρόνια, βοηθώντας να το διατηρεί υγιές για αρκετό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό.
Επίσης άλλα στοιχεία του γάλακτός σου βοηθούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σου. Μόλις τώρα ξεκινήσαμε να καταλαβαίνουμε τους πολλούς ρόλους που το μητρικό γάλα παίζει στη μακροχρόνια υγεία του μωρού σου.

Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μερικά μωρά που παραλείπουν το μητρικό γάλα τείνουν να έχουν πιο φτωχά αποτελέσματα στην υγεία τους. Γι’ αυτό ειδικοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες. Μετά από έξι μήνες, συστήνουν συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια, με συμπληρωματικές στερεές τροφή.

Η υγεία της μητέρας μπορεί επίσης να επηρεαστεί στο θηλασμό. Οι μητέρες που δε θηλάζουν ίσως έχουν ένα υψηλότερο ρίσκο καρκίνου του στήθους, των ωοθηκών και της μήτρας. Ίσως έχουν ένα υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης διαβήτη τύπου II.

Και μετά αφορά και την οικονομική σου ευεξία. Το τάισμα με φόρμουλα μπορεί να κοστίσει σε μια οικογένεια περίπου $1000-$2000 κατά τον πρώτο χρόνο του μωρού.

Ο θηλασμός είναι επίσης μέρος της σχέσης σου με το μωρό σου. Ηρεμεί και ανακουφίζει το μωρό σου. Είναι ένας τρόπος να φέρεις το μωρό σου και σένα πιο κοντά!

Παίζει ρόλο το μέγεθος του στήθους;
Όχι. Ο λιπώδης ιστός καθορίζει το μέγεθος του στήθους. Και αυτό, δεν έχει καθόλου επίδραση στην παραγωγή γάλακτος. Γυναίκες έχουν θηλάσει δίδυμα, τρίδυμα, ακόμα και τετράδυμα!

Ο θηλασμός θα επηρεάσει αρνητικά την σιλουέτα μου;
Οι αλλαγές στην σιλουέτα σου συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα στήθη σου ίσως είναι μεγαλύτερα όσο θηλάζεις. Αλλά το πιο πιθανό είναι να επιστρέψουν στο κανονικό τους μέγεθος, αφού απογαλακτίσεις. Επίσης, ο θηλασμός ίσως σε βοηθήσει να ξαναβρείς τη φόρμα σου γρηγορότερα.

Πώς θα ξέρω αν ο θηλασμός θα ταιριάζει σε μένα;
Για να έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου, μάθε σχετικά με τον θηλασμό. Όταν θα ξέρεις πώς να θηλάζεις άνετα και πώς η παραγωγή γάλακτος δουλεύει,τότε θα είναι πιο εύκολα. Επιπλέον δες την επόμενη ερώτηση.

Πού μπορώ να μάθω για το θηλασμό;
Ένας καλός τρόπος για να μάθεις σχετικά με το θηλασμό είναι από τις άλλες μητέρες. Βρες ομάδες μητέρων που συναντιούνται στην περιοχή σου. Εκεί μπορείς να μάθεις όσο παρακολουθείς μητέρες και μωρά που θηλάζουν! Τα βιβλία και οι θεωρίες είναι καλά, αλλά τίποτα δεν το ξεπερνά από το να το δεις στην πράξη!!

Διάβασε άρθρα για το θηλασμό και βιβλία που προτείνονται για γονείς. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα θηλασμού. Πολλά νοσοκομεία, γραφεία γιατρών κ.α. προσφέρουν.

Ο θηλασμός πονάει;
Ιδανικά δε θα έπρεπε. Διάβασε το άρθρο μου Κρατώντας το μωρό σου και «επικόλληση στη θηλή» για βοηθητικά σημεία μεγαλύτερης άνεσης.

Πώς ξέρω πόσο γάλα παίρνει το μωρό μου;
Αυτό είναι εύκολο. Ό, τι πηγαίνει μέσα πρέπει να βγαίνει και έξω! Από μέρα σε μέρα μπορείς να διαπιστώσεις αν το μωρό σου παίρνει αρκετό γάλα, από τις βρεγμένες του πάνες και τα κόπρανα. Ένα υγιές ποσοστό βάρους που παίρνει το μωρό μπορεί να σου πει αν σίγουρα έχεις άφθονο γάλα. Γενικά δε χρειάζεται να ξέρεις ακριβώς πόσα γραμμάρια παίρνει το μωρό σου. Χρειάζεται να ξέρεις μόνο ότι το μωρό σου αναπτύσσεται. Αυτό μπορεί να απλοποιήσει τη ζωή με ένα νεογέννητο.

Τι συμβαίνει αν θέλω να θηλάσω δημοσίως;
Δε χρειάζεται να το κάνεις αν δεν το θέλεις. Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά μέρη για να θηλάσεις, αλλά οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι με λίγη εξάσκηση μπορούν να θηλάσουν οπουδήποτε.

Πρέπει να προσέχω τι τρώω και τι πίνω;
Όχι. Δεν υπάρχουν φαγητά που πρέπει να τρως ή να αποφεύγεις, απλά κράτα ένα μέτρο. Μπορείς να φας σοκολάτα, πικάντικα φαγητά, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο, λάχανο… Και δε χρειάζεται να έχεις τέλεια δίαιτα. Η φύση παρέχει γάλα για το μωρό πρώτα τραβώντας από τις αποθήκες του σώματος. Απλά τρώγε όταν πεινάς και πιες όταν διψάς. Μπορείς ακόμα να πιεις και καφεΐνη, την ποσότητα που παίρνεις από ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ. Για περισσότερα, δες το άρθρο «διατροφή και θηλασμός».

Αν θηλάσω, ο σύντροφός μου θα νιώσει παραμελημένος;
Η γέννηση ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές. Όπως και να ταΐζεται  ένα μωρό, δυνατά συναισθήματα εμφανίζονται. Αλλά σήμερα οι μπαμπάδες είναι πιο δραστήριοι στην φροντίδα του μωρού και στη γονική συμπεριφορά. Αν θηλάζεις, ο πατέρας του μωρού σου μπορεί να είναι ένας δραστήριος γονιός. Όταν λείπεις μπορεί να δώσει μητρικό γάλα που έβγαλες με την αντλία. Σε μερικές οικογένειες ο μπαμπάς μένει στο σπίτι με το μωρό, ενώ η μητέρα δουλεύει εκτός του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση οι μητέρες θηλάζουν όταν είναι στο σπίτι και το αντλούν για όταν λείπουν. Δες το άρθρο «Μπαμπάδες και θηλασμός».

Θα πάω στη δουλειά μέσα σε βδομάδες μετά τη γέννα. Θα μπορούσα να ξεκινήσω τον θηλασμό;
Ναι. Μερικός θηλασμός είναι σίγουρα καλύτερος από καθόλου. Και ο θηλασμός όντως δεν χρειάζεται να είναι ή όλα ή καθόλου. Όταν θα γυρίσεις πίσω στη δουλειά έχεις πολλές επιλογές:

  • Πλήρης θηλασμός: Έχε το μωρό μαζί σου ή βάλε να σου φέρνουν το μωρό για να το ταΐζεις.
  • Άντλησε γάλα στη δουλειά για όλα τα χαμένα γεύματα.
  • Δώσε λίγο γάλα από την αντλία και λίγη φόρμουλα όσο λείπεις.
  • Δώσε φόρμουλα όταν λείπεις και θήλασε όταν είστε μαζί.

Όταν γυρίσεις ξανά στη δουλειά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνεχίσεις να θηλάζεις. Για περισσότερα πάνω στον τρόπο που θα το κάνεις δες το άρθρο «Εργαζόμενη και θηλασμός: κάνοντας το να δουλέψει».

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σου. Αν έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις γρήγορα, ζήτησε βοήθεια άμεσα. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και το δικό σου μωρό μπορεί να μην ανήκει στο μέσο όρο. Αν αμφιβάλλεις κάλεσε το γιατρό σου.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Ameda για την παραχώρηση του μεταφρασμένου κειμένου και την άδεια αποκλειστικής δημοσίευσης





2 Σχόλια

  1. Απο την άλλη όμως για μια νέα μανούλα δεν είναι και τόσο κακό το να μην την προδιαθέσει αρνητικά 🙂 Για σκέψου το κι έτσι!

    Κατερίνα

  2. Ωραίο το "στρίβειν δια του αρραβώνος" στο "ο θηλασμός πονάει;" και τσιμουδιά για το αλκοόλ στις οδηγίες διατροφής…
    Αχ, πόσο δύσκολες είναι οι ίσες κουβέντες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *