H εισαγωγή στερεών τροφών είναι συμπληρωματική διατροφή

H εισαγωγή στερεών τροφών είναι συμπληρωματική διατροφή

γράφει η
Lauri-Ann Robertson
Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC


Μερικά καίρια σημεία:

1. Τα τρόφιμα που δίνονται κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού ονομάζονται «συμπληρωματικές τροφές, γιατί η λέξη απογαλακτισμός είναι μεταφρασμένη λανθασμένα σε πάρα πολλές γλώσσες ως: «το τέλος του θηλασμού». Στην πραγματικότητα, η έναρξη των στερεών τροφών δεν επηρεάζει (αρχικά) την ποσότητα του γάλακτος που πίνει τo μωρό ούτε τον αριθμό των γευμάτων.

2. Οι αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την έναρξη των στερεών τροφών δημιουργεί ένα αγχωτικό περιβάλλον για τη μητέρα και το μωρό και μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα διατροφής. Είναι προτιμότερο αυτή η διαδικασία να φαίνεται ως μια βραδεία απολαυστική μετάβαση σε ένα νέο στάδιο της ανάπτυξης. Τα βρέφη αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, και για αυτό το λόγο αφιερώνεται ένα εύρος ηλικίας για κάθε στάδιο.

3. Η συνταγογράφηση συγκεκριμένων ποσοτήτων τροφής που απαιτείται να καταναλώσει το μωρό σε κάθε στάδιο, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη όσον αφορά τον σεβασμό στην ατομική ανάπτυξη και τον ξεχωριστό μεταβολισμό του μωρού.

4. Η μετάβαση από τις πρώτες γεύσεις μέχρι την διατροφή στο οικογενειακό τραπέζι μπορεί να είναι διηρημένη σε τρία βασικά ηλικιακά στάδια: 6-8 μήνες, 8-10 μήνες και 10-12 μήνες.

5. Υπάρχει πολύ λιγότερη ανησυχία σχετικά με αλλεργίες και προβλήματα εκ του πεπτικού όταν ξεκινούν οι στερεές τροφές στους 6 μήνες και όχι νωρίτερα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές αφενός για τις πρώτες τροφές και αφετέρου για τις τροφές εργοστασίου όπως κρέμες και βρεφικά τρόφιμα (τα οποία συνήθως περιέχουν γάλα σε σκόνη και ζάχαρη). Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που απαιτούν προσοχή και αναφέρονται στο τέλος αυτού του κειμένου.

6. Ένα ευρύ φάσμα τροφών, από την διατροφή της μητέρας, μπορεί να ενεργοποιηθεί και στο μωρό, συμπεριλαμβανομένων των ημερήσιων πηγών πρωτεΐνης (μοσχαρίσιο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια, ψυχανθή). Μερικές εξαιρέσεις μπορεί να απαιτούν περισσότερη προσοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *