Καλησπέρα, στην εγκυμοσύνη είχα πάρει 18 κιλά, έχω γεννήσει πριν λίγους μήνες (19/5/2011) και θηλάζω από τότε αποκλειστικά.
Ενώ τον πρώτο μήνα είχα χάσει 10 κιλά και φαινόμουν ιδιαίτερα αδυνατισμένη (!!!) μετά τα λόχεια πήρα 2 κιλά (άρα είμαι στο +10), έχω κάνει μπράτσα και φαίνομαι πολύ πρησμένη και κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος (κοιλιά, στέρνο, μπράτσα, πρόσωπο).
Περπατάω κάθε μέρα 30-40 λεπτά και κάνω 4-5 μικρά γεύματα αλλά τίποτα… Φταίει ο θηλασμός;
Γιατί τον πρώτο μήνα αφού γέννησα είχα αδυνατίσει και μετά πρήστηκα; και τί να κάνω;
Καλημέρα!
Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Η εγκυμοσύνη σας κόστισε 18 κιλά και βγαίνοντας από το μαιευτήριο και τον πρώτο μήνα της λοχείας είχατε χάσει τα 10. Γνωρίζοντας το πώς κατανέμεται το βάρος που προσλαμβάνει μια γυναίκα σε μια εγκυμοσύνη -συνολικά 11,8-12,3 κιλά- αναμενόταν να χάσετε 7,8-8,2 κιλά (τα υπόλοιπα αφορούν στην αποθήκευση λίπους και πρωτεϊνών, καθώς και στο εξωκυττάριο υγρό που αυξάνει κατά την εγκυμοσύνη).
Εσείς χάσατε κάτι περισσότερο αλλά .. ξαναπήρατε τα 2. Τι έγινε;
- Έμβρυο 3,4 – 3,8 kg
- Πλακούντας 0,7 kg
- Αμνιακό υγρό 0,8 kg
- Μήτρα 0,9 kg
- Αύξηση όγκου πλάσματος 1,5 kg
- Μαστοί 0,5 kg
«Φταίει ο θηλασμός;»
Η απάντηση είναι πως όχι. Ο θηλασμός δε μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε αύξηση βάρους. Αντίθετα βοηθά στην απώλεια του βάρους, καθώς αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας.
Αυτό που ίσως να συνέβη είναι το επιπλέον βάρος σας να οφείλεται κατά ένα μέρος του (περίπου 0,5 κιλό) στην αύξηση βάρους του μαστού που φυσιολογικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επίσης μπορεί να έχετε αυξήσει την πρόσληψη τροφής περισσότερο συγκριτικά με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Καθαρά μαθηματικά, το ενεργειακό σας ισοζύγιο να είναι θετικό (= αύξηση βάρους) και όχι αρνητικό (= μείωση βάρους).
Μπορεί να έχετε υπερεκτιμήσει τις καύσεις σας και για το λόγο αυτό να μην πετυχαίνετε το στόχο σας. Στο σημείο αυτό πιθανόν να χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα γεύματα στις ανάγκες σας.
Μια άλλη εξήγηση είναι πως αυτό το «πρήξιμο» να μην είναι λίπος αλλά κατακράτηση υγρών, για κάποιο λόγο (π.χ. λόγω ορθοστασίας ή αφυδάτωσης) κάτι που μπορεί να μειωθεί πολύ εύκολα με το να περιορίσετε το αλάτι, να πίνετε πολύ νερό και να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (π.χ. μπανάνα, πατάτα).
Να είστε αισιόδοξη! Μια προσπάθεια συνεχής, όχι εξαντλητική αλλά με μικρές αλλαγές διαρκείας θα στεφθεί με επιτυχία στο τέλος!
Ιατρός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό
Αγαπητή Πένη, η περίπτωσή σου μου θυμίζει τη δική μου. Κιλά που χάθηκαν τον 1ο μήνα και επανήλθαν "παρέα" με ένα έντονο πρήξιμο σε γόνατα, κοιλιά, μπράτσα, μάγουλα… Έκανα υπομονή 14 μήνες. Στη συνέχεια απευθύνθηκα σε ειδικό και βοηθήθηκα πολύ. Σε μένα, το πρόβλημα ήταν η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η κατακράτηση υγρών.
Έχω πλέον χάσει όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, μείωσα πολύ τους πόντους στα σημεία αλλά τα γόνατα παραμένουν πρησμένα.
Η ειδικός μου είπε πως το γόνατο είναι το μόνο σημείο που θα αργήσει να επανέλθει, αλλά αυτό θα γίνει μετά το τέλος του θηλασμού.
Έκτοτε έπαψα να αγχώνομαι.