Μοριακός Βιολόγος BSCM
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
www.familywellness.gr
Έχω ένα μωράκι 5 ½ μηνών.
Από 10 ήμερων παρουσίασε αλλεργία στο αγελαδινό με αίμα στα κακά, σημειωτέων από τη πρώτη στιγμή το θηλάζω χωρίς να έχω δώσει καθόλου ξένο.Το πρόβλημα μου είναι ότι δυσκολεύομαι να βγάλω γάλα για να του φτιάξω την κρέμα και με σκέτο νερό δεν χορταίνει.
Έχω δει σε μαγαζιά με βιολογικά και έχουν κατσικίσιο γάλα για μωρά το ερώτημα μου είναι αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτό για την κρέμα.
Αντιγόνη Μ., Χανιά
Αντιγόνη,
Η ερώτησή σου απασχολεί πολλές μητέρες των οποίων τα παιδιά είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδος.
Πριν απ όλα θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι το πρώτο στάδιο εισαγωγής στερεών τροφών αρχίζει περίπου στους 6 μήνες. Μέχρι την περίοδο των 8 μηνών οι στερεές τροφές που προσφέρονται στο βρέφος δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τον θηλασμό και το μητρικό γάλα, αλλά μεταξύ αυτών των γευμάτων.
Σε αυτό το στάδιο ποτέ δεν είναι ο στόχος μας να «χορτάσουμε» το παιδί με κρέμα. Στην πραγματικότητα, συμβουλεύω τις μητέρες να αποφεύγουν να δίνουν κρέμες (μια βιομηχανοποιημένη τροφή), όταν αντί γι’ αυτές, θα μπορούσαν να δίνουν φρέσκα, εποχικά φρούτα και λαχανικά σαν τις πρώτες βρεφικές γεύσεις. Υπάρχουν σίγουρα πολυάριθμα θαυμάσια εποχικά φρούτα, όπως βερύκοκα, πεπόνια, και ροδάκινα!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος σ αυτή την ηλικία για να πρέπει να χορηγήσει κάποιος οποιοδήποτε γάλα εκτός του μητρικού.
Όταν το μωρό σου αρχίσει να απολαμβάνει τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε μπορείς να προσθέσεις μερικά ελεύθερα γλουτένης δημητριακά και λίγη πρωτεΐνη.
Τα βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδος μπορεί εύκολα να αναπτύξουν και αλλεργία στην πρωτεΐνη του γίδινου γάλακτος, εάν εκτεθούν είτε πολύ ενωρίς, είτε σε μεγάλες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης.
Όσο περισσότερο το μωρό σου θηλάσει, τόσο περισσότερο θα αποφύγεις την έκθεσή του στις ξένες πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών. Ιδεωδώς, αυτό θα πρέπει να συμβεί αρκετά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
Εάν αποφασίσεις να δώσεις στο μωρό σου μια κρέμα θα πρέπει να την αναμίξεις με νερό.
Θυμήσου τέλος ότι ο στόχος μας όταν πρόκειται για την διατροφή των παιδιών μας είναι η ποιότητα παρά η ποσότητα.
Lauri-Ann Robertson, Μοριακός Βιολόγος BSCM, IBCLC, Ειδικός Ολιστικής Οικογενειακής Υγείας CHHC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com