Εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους

Εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους


Απαντά η Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr

Έχω μια κορούλα που κλείνει τον 8ο μήνα σε μια εβδομάδα. Μέχρι και τον 6ο μήνα θήλαζε αποκλειστικά και συνεχίζει με ελεύθερο θηλασμό και παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών.

Μέχρι τώρα της έχω δώσει:
Φρούτα: την τριάδα των φρούτων, αβοκάντο, βανίλια,νεκταρίνι, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα καθώς και χυμό πορτοκαλιού.
Κρέας: μοσχάρι και κοτόπουλο
Λαχανικά κ.α : πατάτα, καρότο, κολοκυθάκι, γλυκοπατάτα, σέλινο, αρακά, φασολάκια, καλαμπόκι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι (+ ελαιόλαδο και λεμόνι). Αλλεργία δεν έχει παρουσιάσει σε τίποτα από τα παραπάνω.

Θέλω να συνεχίσω να της δίνω διάφορες τροφές για ποικιλία αλλά και για να μάθει να τρώει τα πάντα απλά δεν ξέρω τι πρέπει να προσθέσω. Παράδειγμα μπορώ να βάλω σκόρδο, κρεμμυδάκι φρέσκο, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα ή είναι ακόμη νωρίς;

Προσπαθώ να βρω ένα πίνακα που να δείχνει μηνιαίως ποιες τροφές μπορούν να εισαχθούν και δεν βρίσκω άκρη.

Θα ήτανε εύκολο να μου δώσετε κάποια βοήθεια σχετικά με  το ποιες τροφές είναι κατάλληλες από εδώ και πέρα;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νατάσα Κ., Κοζάνη

07/06/2011

Αγαπητή Νατάσα,

Χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί κάθε νέα μαμά, την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους.

Η εισαγωγή των στερεών τροφών πρέπει να γίνεται σταδιακά και διαδοχικά. Κάθε τροφή θα πρέπει να χορηγείται ξεχωριστά και να απέχει από την άλλη τουλάχιστον κατά 1 εβδομάδα, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση τυχόν αλλεργίας ή δυσανεξίας του βρέφους με τη συγκεκριμένη τροφή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξεκινάς με το καινούριο τρόφιμο σε μικρή μερίδα και σιγά-σιγά να την αυξάνεις. Η σειρά της προσθήκης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η κόρη σου βρίσκεται στον 8ο μήνα και αυτή είναι η περίοδος που συχνά συστήνουν την εισαγωγή του γιαουρτιού. Ακόμα από φρούτα μπορείς να της δώσεις μπανάνα, βερίκοκο, πεπόνι, ανανά  και από λαχανικά πιπεριά, ντομάτα και από μυρωδικά βασιλικό. Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα τρόφιμα της εποχής! Να ξέρεις πως από τον 9ο μήνα μπορεί να τρώει πολτοποιημένο φαγητό ενηλίκων, που σημαίνει πως θα τρώει κρεμμύδι, σκόρδο, μελιτζάνα κτλ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι να μην της εισάγεις ακόμα τροφές που ενδεχομένως να την ευαισθητοποιήσουν, όπως το ψάρι, το ασπράδι του αυγού, τα φιστίκια, το φυστικοβούτυρο, τις φράουλες, τα ακτινίδια και τα διάφορα καρυκεύματα.

Επίσης, τα σταφύλια, τα κεράσια, οι σταφίδες και οι ξηροί καρποί ενέχουν τον κίνδυνο εισρόφησης και απόφραξης των αεραγωγών.

Το γάλα αγελάδας θα πρέπει να χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 1ου χρόνου εάν δεν θηλάζει πια.

Το μέλι δίνεται πιο αργά 14ο-15ο μήνα, γιατί μπορεί να περιέχει το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, οπότε δε βουτάμε την πιπίλα στο μέλι!

Τέλος, η προσθήκη ζάχαρης καλό είναι να αποφεύγεται κατά την περίοδο αυτή γιατί η πρώιμη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανθυγιεινών προτιμήσεων αργότερα στη ενήλικη ζωή.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *