Το μητρικό γάλα “αδυνατίζει” μετά από τους 6 μήνες;

Το μητρικό γάλα “αδυνατίζει” μετά από τους 6 μήνες;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αν και δεν συμφωνώ καθόλου με τον τίτλο του ερωτήματός μου, παραθέτω (για 2η φορά) την πρόσφατη εμπειρία μου σχετικά με την έλλειψη πρόσληψης βάρους από την 12μηνη πλέον κόρη μου.

Πριν από μερικές μέρες επισκευθήκαμε το Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης του Παίδων σχετικά με το θέμα της μη επαρκούς πρόσληψης βάρους που αντιμετωπίζουμε με το μωρό μας. Μας είπαν ότι το πρόβλημα προσανατολίζεται στο ότι το μωρό δεν παίρνει αρκετές θερμίδες επειδή θηλάζει αποκλειστικά και ότι αυτό είναι φυσιολογικό μετά απο τον 6ο μήνα επειδή το μητρικό γάλα αδυνατίζει (εννοώντας ότι δεν είναι αρκετά θρεπτικό για τη μικρή)!

Τον σχετικό έλεγχο παθογενειών τον έχουμε φυσικά επαναλάβει από τον 5ο περίπου μήνα της μιρκής (γεν. αίματος, ορμονολογική, βιοχημική, ανοσολογική εξέταση) χωρίς να βρεθεί κάτι ανησυχητικό. Τώρα επαναλάβαμε τον έλεγχο (με κάποιες ειδικότερες εξετάσεις του Κέντρου)- αφού το πρόβλημα παραμένει, και είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων…

Σκέφτομαι σοβαρά να προσθέσω ξένο γάλα στην διατροφή της μικρής σιγά σιγά χωρίς όμως να θέλω να αποθηλάσω… αυτήν την απόφαση θα την πάρει το μωρό από μόνο του όταν δεν θα με χρειάζεται πια.

Έχω να πω ότι η εμπειρία του αποκλειστικού θηλασμού ενός μωρού είναι μοναδική είναι όμως και μια τεράστια ευθύνη που έχει αρχίσει να με βαρύνει σημαντικά.

Αικατερίνη  Π., Άστρος Κυνουρίας

30/06/2011

Στους 12 μήνες ο θηλασμός δεν είναι αποκλειστικός. Αποκλειστικός είναι για 6 μήνες, μετά γίνεται παράλληλα με εισαγωγή στερεών τροφών.

Το πρόβλημα δεν είναι ο θηλασμός, και δεν μπορώ να ξέρω στην περίπτωσή σας, αλλά συνήθως είναι:

  • Προβλήματα στο θηλασμό για τα οποία δεν βρίσκετε επαρκή επιστημονική υποστήριξη
  • Προβλήματα στην εισαγωγή στερεών τροφών και πάλι λόγω κακών οδηγιών (καθυστερημένη εισαγωγή ποικιλίας τροφών, προσκόλληση στα αλεσμένα και πολλά άλλα)
  • Πρόβλημα υγείας του παιδιού ή της μητέρας – τα οποία μου λέτε ότι αποκλείσατε.

Ως προς τα γαλακτοκομικά, φυσικά και μπορείτε να δίνετε -και φρέσκο γάλα- παράλληλα με τον θηλασμό, ως μέρος μιας ποικιλίας σε τροφές, όχι ως τεράστιες ποσότητες που δίνονται συνήθως εις βάρος των άλλων τροφών.

Μην κατηγορείτε τον θηλασμό για προβλήματα άλλων. Πιθανά έχετε ακούσει πολλά αντίθετα. Φυσικά και υπάρχουν και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον θηλασμό, αλλά εάν συνεχίζονται δεν φταίει ο θηλασμός αλλά η μη αντιμετώπισή τους από τους ειδικούς.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

2 Σχόλια

  1. Στην αρχή και γω αυτο κατάλαβα αλλά μάλλον αναφέρετε στα γάλατα πέρα από τις στεςρέες τροφές που του δίνουν… δε μπορεί! Θα της το λέγανε και οι γιατροί πώς κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό!!!

  2. Συγνωμη κοπελα μου αλλα απο τον 6ο μηνα μεχρι τον 12ο το παιδι πινει μονο μητρικο γαλα; Τιποτα αλλο; Προσπαθω να δω αν εχω καταλαβει καλα το κειμενο παραπανω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *