Όλα τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν σίδηρο;

Όλα τα μωρά που θηλάζουν παίρνουν σίδηρο;

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Έχω ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών το οποίο και θηλάζω αποκλειστικά.

Η παιδίατρος στην τελευταία επίσκεψη της, μου είπε ότι τα μωρά που θηλάζουν από τεσσάρων μέχρι έξι μηνών πρέπει να πίνουν σίδηρο για να μην γίνουν αναιμικά επειδή και οι δικές μου αποθήκες σιδήρου είναι πολύ χαμηλές και έχω ξεκινήσει να της δίνω έξι σταγόνες σίδηρο την ημέρα.

Κάνω καλά; ισχύουν όλα αυτά που μου είπε η παιδίατρος; Το ότι θα έχω και εγώ χαμηλό σίδηρο το υπέθεσε η ίδια και όχι κάνοντας εγώ κάποιες εξετάσεις
Στέλλα Τ., Κορυδαλλός

20/05/2011

Αγαπητή Στέλλα,

δεν υπάρχει καμία γενικευμένη οδηγία τα μωρά που θηλάζουν να παίρνουν όλα σίδηρο.

Τα δικά σας επίπεδα σιδήρου δεν επηρεάζουν τον σίδηρο στο μητρικό γάλα, αλλά μόνο τις δικές σας αποθήκες.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Εμείς θηλάζαμε αποκλειστικά μέχρι τον 6ο, και ίσως και τον 7ο-8ο μήνα γιατί έτοιμες κρέμες δεν του δίναμε και δεν του άρεσε η κρεατοχορτόσουπα. . Οταν η παιδίατρος μας είδε λίγο χλωμούς μας είπε ότι πρέπει να παρει συμπλήρωμα προληπτικά. Το αγόρασα αλλά δεν το έδωσα. Έκανα εξετάσεις αίματος 2 μήνες αργότερα και είδα ότι όλα ήταν καλά. Το έψαξα και διάβασα ότι το σίδηρο στο μητρικό γάλα είναι πιο απορροφήσιμο από ότι οι σταγόνες σιδήρου. δηλαδή μπορεί να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά απορροφάται περισσότερο από ότι στις σταγόνες. Επίσης, οτι οι σταγόνες κάνουν κάτι στο έντερο και εμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου από το μητρικό γάλα. Συμπέρανα ότι αν έδινα και συμπλήρωμα και θήλαζα, ίσως προκαλούνταν και "ἑπιπλοκές".
    Τελικά μέσα από τις τροφές και τον θηλασμό, δεν του έδωσα ποτέ σίδηρο και είανι μια χαρά, στους 19 μήνες. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί που τα φάρμακα και τα συμπληρωματα τα έχουν εύκολα, και σου βγάζουν ασθένειες από την απόλυτη υγεια.. Να χρησιμοποιείς την λογική σου σε συνδυασμό με την γνώμη του παιδιάτρου. Αν αμφιβάλλεις ρώτα κιαλλού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *