Μείωση παραγωγής. Ώρα για αποθηλασμό;

Απαντά η Βασιλική Δανηλάτου
Αιματολόγος MD, PhD
Επιμελήτρια Β’ Αιμοδοσίας ΒΓΝΗ
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
www.lactation.gr

Καλημέρα σας!
Μήνες τώρα σας διαβάζω με ενδιαφέρον, συγχαρητήρια για το έργο σας και τη βοήθεια που προσφέρετε!

Η μικρή  μου είναι 15,5 μηνών και θηλάζει από την ημέρα που την πήρα στο σπίτι από την κλινική. Τον τελευταίο μήνα αισθάνομαι ότι έχει μειωθεί η ποσότητα του γάλακτός μου και ανησυχώ.

Η μικρή μου δεν ησυχάζει στο στήθος για να κοιμηθεί όπως παλιά, ενώ στον πρωινό και βραδινό θηλασμό είναι ανήσυχη και μου ζητάει γρήγορα να αλλάξει από το ένα στήθος στο άλλο, καθώς το γάλα λιγοστεύει γρήγορα.

Θηλάζει από 4 έως και 7 φορές την ημέρα, περισσότερο δε κατά τη διάρκεια της νύχτας. ‘Αλλοτε θηλάζει από το ένα στήθος, άλλοτε και από τα δύο, ενώ στον πρωινό και βραδινό θηλασμό αλλάζει τουλάχιστο 4 φορές στήθος.

Η διατροφολόγος που με παρακολουθεί (κάνω διατροφή για να μειωθεί το βάρος μου), μου σύστησε την κατανάλωση μαγιάς μπύρας ώστε να επανέλθει η γαλουχία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι σκέφτομαι να σταματήσω το θηλασμό όταν θα γίνει 18 μηνών η μικρή μου, αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να αποφύγω τη μαγιά και να αφήσω την κατάσταση να εξελιχθεί από μόνη της, ώστε να αποθηλάσουμε μέσα στο καλοκαίρι, αργά και σταθερά.

Το ερώτημά μου είναι αν θα τη βλάψει αυτή η μείωση της γαλακτοφορίας μου για τους 3 μήνες που επιθυμώ να συνεχίσω το θηλασμό, ή αν θα έπρεπε να ξεκινήσω σιγά-σιγά να της δίνω και φρέσκο γάλα, παράλληλα με το θηλασμό, ώστε να καλύπτω τις ανάγκες της.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Δροσιά. Α., Τριάδι

Αγαπητή φίλη,

Η ανησυχία της μικρής μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, δόντια, πόνος στο αυτί κλπ.

Πιστεύω ότι με συχνούς θηλασμούς τελικά θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, που μπορεί να μην οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή. Δεν διακόπτεται έτσι εύκολα η παραγωγή του γάλατος, ιδιαίτερα σε τόσο προχωρημένη γαλουχία. Ίσως λίγο η κούραση και το στρες το δικό σας λίγο η ανησυχία του παιδιού να συνέβαλλε σε αυτό το παροδικό πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορά τη λήψη κάποιου βότανου που θα βοηθούσε θεωρώ τις κάψουλες φενουγκρικ (fenugreek) πολύ ανώτερες από τη μαγιά μπύρας. Λαμβάνονται 3 κάψουλες x 3 φορές με το φαγητό.

Από την άλλη θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα θέλατε ως προς τον απογαλακτισμό του παιδιού. Το να βάζει κανείς κάποιο όριο, όπως είπατε στους 18 μήνες, φαντάζομαι ότι δεν σημαίνει ότι΄θα γίνει απότομα. Είναι προτιμότερο να γίνει σταδιακά και με αγάπη. Οπότε καλό θα ήταν να δείτε πόσο έτοιμη είναι να το δεχτεί η μικρή σας.

Βέβαια αν δίνετε συμπλήρωμα τελικά σιγά σιγά θα μειωθεί και λογικά και η μικρή θα χάσει το ενδιαφέρον της για το στήθος. Οπότε η απόφαση είναι δική σας!

Πάντως ότι απόφαση και να πάρετε να ξέρετε ότι έχετε κάνει το καλύτερο για το μωρό σας.

Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *