Παιδική «ασθένεια» τείνει να γίνει η παχυσαρκία στα Ελληνόπουλα. Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι το 21, 8% των αγοριών ηλικίας 7 χρόνων και το 23,2% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας βρίσκονται… εκτός ορίων σε ό,τι αφορά το βάρος τους.
Τα στοιχεία παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη με αφορμή τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων
και της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής (Royal Society of Medicine) του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πραγματοποιείται στις 27-28 Μαΐου 2011 στην Αθήνα.
Το δείγμα της μελέτης ήταν 3.000 παιδιά, τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο των ειδικών σε δύο φάσεις, στην ηλικία των 7 ετών και σε εκείνη των 18 ετών. Εξετάστηκαν δε οι παράγοντες που επιδρούν διαχρονικά στις μεταβολές αυτές από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία.
Τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:
– Στην ηλικία των 7 ετών αγόρια και κορίτσια διαπιστώθηκαν εξίσου υπέρβαρα (15,7% στα αγόρια, 17,6% στα κορίτσια) και παχύσαρκα (6,1% στα αγόρια, 5,6% στα κορίτσια).
-Στην ηλικία των 18 ετών ο επιπολασμός υπέρβαρων και παχύσαρκων αγοριών (19,1% υπέρβαρα και 3,7% παχύσαρκα, συνολικά 22,8%) είναι στο σύνολο παρόμοιος με αυτόν στην ηλικία των 7 ετών (21,8%). Αντίθετα, ο πληθυσμός των έφηβων κοριτσιών διαφοροποιήθηκε σημαντικά με κατακόρυφη μείωση των υπέρβαρων (7,8%) και παχύσαρκων (1%) στα 18 χρόνια.
-Ενα στα δύο αγόρια που είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών παραμένει υπέρβαρο/παχύσαρκο στο τέλος της εφηβείας (18 χρόνια), ενώ μόνο ένα στα τέσσερα κορίτσια της ίδιας ομάδας εξακολουθεί να είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο στην ηλικία των 18 ετών.
-Ο σωματότυπος των Ελληνόπουλων στην ηλικία των 7 ετών βρέθηκε να είναι καθοριστικός για την κατάσταση του σωματικού βάρους τους στο τέλος της εφηβείας (18 ετών), δεδομένου ότι 7 στα 10 παιδιά ανεξαρτήτως φύλου παραμένουν στην ίδια ομάδα ταξινόμησης ως προς τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ) μεταξύ της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (παραμένουν δηλαδή ή κανονικού βάρους ή υπέρβαρα ή παχύσαρκα).
-Στην ηλικία των 7 ετών διάφοροι παράγοντες -κοινωνικοί, ατομικοί και περιγεννητικοί- βρέθηκαν να επηρεάζουν την τιμή του ΔΜΣ και στα δύο φύλα, ενώ στα 18 χρόνια ενοχοποιήθηκαν κυρίως ψυχοκοινωνικοί και συναισθηματικοί παράγοντες.
-Ο ΔΜΣ των γονέων, με σημαντική την επίδραση του πατέρα στα αγόρια και της μητέρας στα κορίτσια, συνδέεται με αύξηση του ΔΜΣ των παιδιών από την ηλικία των 7 στα 18 έτη.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com