Ειδικός Ιατρός Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής MD
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.argiriou.org
Έχω μια κόρη 13,5 μηνών που έχει αλλεργία στο αγελαδινό. Το βρήκαμε από κρούσματα αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας (αίμα στις κενώσεις), που διέγνωσε αλλεργιολόγος του παίδων όταν ήταν 4ων μηνών.
Θηλάζω αποκλειστικά με πλήρης αποχή από γαλακτοκομικά προϊόντα και ίχνη τους από τότε. Τον 12ο μήνα ξεκίνησα σταδιακή εισαγωγή γαλακτοκομικών στη δική μου διατροφή, με εντολή του αλλεργιολόγου, και δεν παρουσίασε πρόβλημα η μικρή (μάγιερ αρνητική).
Η επόμενη κίνηση είναι να εισαχθεί σκόνη γάλα Νο3 για να δούμε την αντίδραση της με την άμεση πρόσληψη αγελαδινού. Είναι απαραίτητο αυτό; Εφόσον δεν επιθυμούμε διακοπή του θηλασμού, αλλά συνέχιση του για όσο περισσότερο είναι δυνατόν, γιατί να δώσουμε ξένο γάλα; Δεν είναι προτιμότερο να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον οργανισμό της χωρίς άμεση επαφή με αγελαδινά προϊόντα; Σημειώνω ότι οι εξετάσεις αίματος του 12μήνου ήταν φυσιολογικές.
Θα μας τιμούσε μια απάντηση από εσάς.
Ευχαριστούμε.
Άσπα Π., Ξυλόκαστρο
Καταρχήν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για τον μακροχρόνιο θηλασμό της κόρης σας.
Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει αντικειμενικά τεκμηριωμένη αλλεργία με prick-Test ή RAST test, τα οποία παρότι ξέρουμε πως μπορεί να αποδειχθούν ψευδώς αρνητικά (δηλαδή να μην δείξουν παρόλο που υπάρχει αλλεργία) είναι καλό να τα έχουμε πριν πάρουμε τέτοιες αποφάσεις για την διατροφή του παιδιού κ της μητέρας.
Με λίγα λόγια θα πρότεινα ένα prick-Test ή RAST test για το αγελαδινό γάλα και αν είναι αρνητικό τότε θα έβαζα στην διατροφή του παιδιού σου γαλακτοκομικά τύπου γιαούρτι ή τυρί.
Δε βρίσκω όμως λόγο να “να εισαχθεί σκόνη γάλα No3” την στιγμή που επιθυμείς (πολύ σωστά) να συνεχίσεις να θηλάζεις την κόρη σου. Αν ήθελες να σταματήσεις θα σου πρότεινα φρέσκο αγελαδινό και όχι “γάλα No3” το οποίο θα βρεις στην Ελλάδα και διάφορες αραβικές χώρες αλλά δύσκολα στην Ευρώπη, μια και δεν είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από το συνηθισμένο αγελαδινό γάλα. Άλλη επιλογή θα ήταν το κατσικίσιο γάλα.
Θα σου πρότεινα να παίρνεις βιταμίνη D (drops Sterogyl) 2 σταγόνες εσύ και μία η μικρή σου ημερησίως, ότι δηλαδή ισχύει για όλες τις θηλάζουσες μαμάδες και παιδιά.
Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό“
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Βαγγέλης Αργυρίου, Ειδικός Ιατρός Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής MD, IBCLC
Ειδικός Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό