Ειδικός Ιατρός Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής MD
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.argiriou.org
Γεια σας!
Αρχικά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο σας!Είμαι μητέρα ενός μωρού 4 μηνών και 25 ημερών. Θηλάζω αποκλειστικά και δεν έχω δώσει ξένο γάλα (εκτός μιας ημέρας στο μαιευτήριο) καθώς και μητρικό μέσω μπιμπερού. Τους 2 πρώτους μήνες η κόρη μου έτρωγε 15-20 λεπτά και η αύξηση του βάρους της ήταν ανοδική και λίγο πιο πάνω από το φυσιολογικό. (Επίσης πολύ καλοί και οι υπόλοιποι δείκτες).
Γύρω στους 3 μήνες άρχισε ξαφνικά να τρώει 5 λεπτά σε κάθε γεύμα. (ακολουθώ το “γεύμα και μαστός”). Η χρονική απόσταση μεταξύ των γευμάτων ήταν 1 ώρα και σταδιακά μέχρι και σήμερα είναι στις 2 -2,5 ώρες και καμία φορά κατά την διάρκεια της ημέρας στη 1 ώρα. Προσπάθησα να της δώσω να φάει παραπάνω αλλά αρνείται.
Το βάρος της δεν μειώθηκε ποτέ αλλά δεν πήρε το αναμενόμενο, κατά την παιδίατρο, βάρος. (Τώρα είναι 6.230 κιλά, 66 εκ ύψος και στην τελευταία μέτρηση πήρε σχεδόν 300 γρ). Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η καμπύλη έχει μικρή πτώση.
Η γιατρός για να δει για ποιο λόγο δεν παίρνει βάρος με έβαλε α) να μετρήσω με το θήλαστρο να δει πόσο ml γάλακτος παράγω β) κάναμε εξετάσεις ούρων για τυχόν ουρολοίμωξη (αρνητικό) γ) να της δώσω ξένο γάλα για να δει αν θα το φάει και αν ναι σημαίνει ότι δεν χορταίνει από το στήθος μου. Δεν της έδωσα ποτέ, αλλά και μια φορά που θέλησα να της δώσω με το μπιμπερό το γάλα μου δυσανασχετούσε στην πλαστική θηλή. (Επίσης η παιδίατρος θεωρεί ότι θα πρέπει να τρώει ανά 4ωρο και 180 ml δηλαδή όπως στο ξένο γάλα).
Οι ερωτήσεις μου είναι:
- αν θα πρέπει να ανησυχώ για το βάρος της ή είναι απόλυτα φυσιολογικό;
- Αν μέσα στα 5 πρώτα λεπτά παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για μια υγιή ανάπτυξη (εδώ να σημειώσω ότι το γάλα μου στην αρχή -τις πρωινές συνήθως ώρες-είναι σχεδόν διάφανο και μετά γίνεται λευκό αλλά όχι αυτό το πολύ πηχτό. Επίσης παρατήρησα ότι το λευκό γάλα μου υπάρχει και κατά τη διάρκεια της μέρας χωρίς να επανέρχεται πάντα το διάφανο).
- Αν θα πρέπει να εισάγω τις στέρεες τροφές νωρίτερα από τον 6ο μήνα (συμβουλή της παιδιάτρου).
- Το στήθος μου δεν υπερ-διογκώνεται πια κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως τους πρώτους μήνες και ούτε στάζει π.χ.το δεξί όταν η μικρή τρώει στο αριστερό στήθος. Αλλά σαν να “ηλεκτρίζεται” η θηλή. Πρέπει να ανησυχώ ότι μπορεί να μου κοπεί το γάλα;
Τέλος να σημειώσω ότι η μικρή δείχνει ευχαριστημένη και γενικώς είναι ένα χαρούμενο μωρό.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φιλικά
Ευαγγελία Κ., Βόλος
Συγχαρητήρια και σε σένα Ευαγγελία που θηλάζεις την μπέμπα σου.
- Το πρόσφατο βάρος της μικρής σου είναι πάνω απ τον μέσο όρο βάρους βρεφών που πίνουν formula (ξένο γάλα)!!! Ωστόσο επειδή ο ρυθμός αύξησης ύψους είναι μεγαλύτερος απ αυτόν του βάρους της, η καμπύλη του δείκτη μάζας σώματος (BMI) την δείχνει σαν να έχει αδυνατίσει, δηλαδή ψηλή και λεπτή.
Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης στα βιβλιάρια υγείας παιδιού. Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες-αντικειμενικές καμπύλες για θηλάζοντα βρέφη, απ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπου η μικρή σου θα έχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος απ το μέσο όρο και θα δείχνει επίσης ψηλόλιγνη (σαν μοντέλο…).
Η παιδίατρος σας παρατήρησε αυτή την μείωση στην αύξηση του βάρους (το “πλάγιασμα” της καμπύλης) και προφανώς θέλησε να την “διερευνήσει”.
Το πρόβλημα όμως με τέτοιους χειρισμούς (όπως υπερβολικά ζυγίσματα, “με έβαλε να μετρήσω με το θήλαστρο να δει πόσο ml γάλακτος παράγω”…., ο αποκλεισμός ουρολοίμωξης, και οι οδηγίες τύπου “θα πρέπει να τρώει ανά 4ωρο και 180 ml δηλαδή όπως στο ξένο γάλα”) είναι ότι καταφέρνουν ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ την θηλάζουσα μητέρα δημιουργώντας αμφιβολίες. Αμφιβολίες για το αν το μητρικό γάλα είναι αρκετό, για το αν το το μωρό είναι υγιές κτλ. κτλ.
Εν ολίγοις αν το μωρό σου το αντιλαμβάνεσαι ΟΚ, η γιατρός δεν βρίσκει αντικειμενικό πρόβλημα υγείας και εσύ νιώθεις καλά, χαλάρωσε, κάνε skin to skin λίγες μέρες και όλα θα πάνε μια χαρά. Είναι λάθος να “κολλάει” κανείς σε σχεδιαγράμματα και νούμερα και να χάνει την συνολική εικόνα.
- Καλό είναι το μωρό να παίρνει και το γάλα απ το “πίσω” ή “πάνω” μέρους του μαστού το οποίο είναι συνήθως και πιο “πηκτό” σε κάθε γεύμα. Σε πόση ώρα το πετυχαίνει αυτό η μικρή σου είναι δύσκολο να το πω αλλά πιθανό να αισθάνεσαι πως ο μαστός έχει “αδειάσει”. Απ την εμπειρία μου βοηθάει συχνά ένα γαλακταγωγό βότανο, η Τριγωνέλα ή στα αγγλικά FenuGreek στο να πυκτώσει κάπως το γάλα (δοσολ: 3×3 για μια εβδομάδα και μετά 1×3).
- Δεν βρίσκω τον λόγο να προτείνω πρόωρη εισαγωγή στερεών για το μωρό σου αν κατά τ’ άλλα το βλέπεις ικανοποιημένο.
- Αυτά που περιγράφεις δεν είναι σημεία κινδύνου για να κοπεί το γάλα. Στην ηλικία που είναι το μωρό σου, δύσκολα θα κοπεί το γάλα σου. Κάντε skin to skin λίγες μέρες και όλα θα πάνε μια χαρά.
Βαγγέλης Αργυρίου, Ειδικός Ιατρός Παιδιατρικής & Εφηβικής Ιατρικής MD, IBCLC
Ειδικός Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com | Βιογραφικό
εγω μια χαρα το βλεπω το βαρος και το υψος, μην ακους τον καθενα να σε αγχωνει και ειδικα καποιους ΄γιατρους΄ .
Φίλη Ευαγγελία,
η δοσολογία είναι 3 κάψουλες x 3 φορές την ημέρα και αντίστοιχα 1 κάψουλα x 3 φορές την ημέρα
Γειά σας!
θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς σημαίνει, σχετικά με τη δοσολογία, το 3×3 και το 1×3.
Eυχαριστώ!
Ευαγγελία Κ., Βόλος
Το " skin to skin" (δέρμα με δέρμα) είναι η δερματική επαφή της μητέρας με το μωρό! Η μέθοδος skin to skin έχει αποδειχτεί πως έχει θετικά αποτελέσματα στο θηλασμό! Το μωράκι αρκεί να φοράει μόνο την πάνα του και να είναι σκεπασμένο με μια κουβερτούλα, πάνω στο γυμνό δέρμα της μαμάς του, έτσι θηλάζει πιο αποτελεσματικά!
Η μέθοδος εφαρμόζεται και στα νεογέννητα αμέσως μετά τον τοκετό όπου χωρίς να φοράνε τίποτε απολύτως, αφήνονται πάνω στην κοιλιά της μαμάς και με το ένστικτο της επιβίωσης καταφέρνουν να φτάσουν έρποντας το στήθος, να πιάσουν τη θηλή και να ξεκινήσουν τον πρώτο τους θηλασμό!
Γεια σας – θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι το skin to skin!
Ευχαριστώ!