Ρυθμός αύξησης βάρους και αναγωγές – ρέψιμο μωρού

Ρυθμός αύξησης βάρους και αναγωγές – ρέψιμο μωρού

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr

Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ένθερμη οπαδός του θηλασμού έχοντας θηλάσει τον πρώτο (πεντάχρονο πλέον) γιο μου για 27 μήνες χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει ή αγοράσει ποτέ γάλα σε σκόνη,τσάι, μπιμπερό (έμαθε απ’ ευθείας σε ποτηράκι), πιπίλα και κρέμες σε σκόνη.

Έχοντας την”πολυτέλεια”- δυνατότητα σταμάτησα να εργάζομαι έξω (εργάζομαι πλέον για την επιχείρηση του συζύγου από το σπίτι μέσω pc- είμαι σχεδιάστρια επίπλων κουζίνας) και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πεθερά μου μένει στον Πειραιά και η μαμά μου δεν είναι στην ζωή, έγινα αυτοκόλλητη με τον γιο μου αφήνοντας τον να με καθοδηγήσει αυτός στις ανάγκες και τις επιθυμίες του μέχρι την ηλικία των 3, όπου το παιδί ξεκίνησε να πηγαίνει σε παιδικό σταθμό γιατί με είχε χορτάσει και πλέον ήθελε να παίζει με άλλα παιδιά εξ’ού και το γεγονός ότι δεν έχει λείψει εκ τότε ούτε μία μέρα από ασθένεια ή από διάθεση.

Είχα αποφασίσει να τον θηλάσω για όσο καιρό αυτός ήθελε (φυσικός αποθηλασμός), αν και εδώ που τα λέμε, το απολάμβανα εξίσου νιώθοντας ότι έχω έναν άσσο στο μανίκι μου που δεν ήθελα να βγάλω και να χάσω όλα τα πλεονεκτήματα που είχα όπως σε περίπτωση που το παιδάκι μου ήταν αδιάθετο ή ήμασταν κάπου που δεν υπήρχε η δυνατότητα να του προσφέρω κάτι άλλο, σε περίπτωση που χτυπούσε παίζοντας κτλ. κτλ.

Η παιδίατρος που παρακολουθούσε την ανάπτυξη του γιου είχε ελάχιστες και μερικώς εσφαλμένες γνώσεις για τον θηλασμό αλλά την εμπιστευόμουν (είχα συστάσεις από φίλους) σε θέματα διάγνωσης ασθενειών και επειδή δεν δίνει εύκολα και αλόγιστα φάρμακα.

Όταν ήθελα κάποια βοήθεια ή πληροφορία επικοινωνούσα με κάποια σύμβουλο θηλασμού (La Leche League).

Όταν πριν τρεις μήνες γέννησα τον 2ο γιο μου ήμουν πολύ χαρούμενη, ήρεμη και σίγουρη για την επιτυχία του θηλασμού του. Ξεπερνώντας και αγνοώντας όλα τα εμπόδια και τις λανθασμένες υποδείξεις των μαιών στην κλινική πήρα τον γιο μου σπίτι και ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που υποδεικνύει η φύση.

Το θέμα που αντιμετωπίζω είναι ότι εδώ και σχεδόν ένα μήνα ο μικρός μου βγάζει γουλιές όχι σε κάθε γεύμα ενώ αισθάνομαι ότι ζορίζετε να ρευτεί. Προσπαθώ να τον κρατάω όρθιο όσο γίνετε κατά την διάρκεια του θηλασμού αλλά και μετά.

Τα βράδια περίπου από τις 11:30 και για κανένα δίωρο είναι ανήσυχος βγάζει γουλιές και κλαίει με κάποια διαστήματα όπου σταματάει και ξεκινάει απότομα ώσπου κάποια στιγμή αποκοιμιέται.

Δεν μπορώ να καταλάβω αν οφείλεται στο ότι βγάζει γουλίτσες και αυτό του δημιουργεί άσχημη αίσθηση ή αν είναι κολικοί (αν και δεν είναι αργά να ξεκινήσουν μετά τους την ηλικία των 2 μηνών;!)

Επίσης έχουν περάσει 8 μέρες από το τελευταίο ζύγισμα και έχει βάλει μόνο 100 γραμμάρια. Θα ήθελα να μου πείτε 1)αν υπάρχει περίπτωση να είναι κολικοί ή πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση 2) ποιο είναι το ελάχιστο βάρος που μπορεί να πάρει σε ένα μήνα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα και 3) η υπόδειξη για χορήγηση αντιαναγωγικού γάλατος θα μπορούσε να είναι σωστή;

Με συγχωρείται αν κούρασα και ευχαριστώ.
Ιωάννα Φ., Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Πολύ καλή ιδέα το θέμα του “άσσου στο μανίκι”!

Το μωρό σας έχει πιθανότατα γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, αν και χρειάζεται πλήρη εκτίμηση σε ιστορικό, εξέταση, μετρήσεις και εκτίμηση θηλασμού για να καταλήξει κανείς με ασφάλεια σε διάγνωση.

Είναι αστείο να παρουσιάζεται ο θηλασμός ως αντένδειξη στην παλινδρόμηση και να παρουσιάζεται ως θεραπευτική παρέμβαση η διακοπή του αποκλειστικού θηλασμού και η χορήγηση “αντιαναγωγικού” γάλακτος.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική – καλύτερα η φυσιολογική – τροφή για το βρέφος, είτε με ΓΟΠ είτε χωρίς. Ακολουθήστε τις οδηγίες για ΓΟΠ και ως προς το βάρος, μην ζυγίζετε το παιδί νωρίτερα από ανά μήνα γιατί δεν είναι αξιόπιστο και σας κάνει να αγχώνεστε.

Ανησυχία έχουμε όταν το παιδί σε πορεία μηνών πέφτει δύο ή περισσότερες γραμμές στην καμπύλη βάρους του ΠΟΥ.

Δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ελάχιστα γραμμάρια που πρέπει να πάρει, γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως είναι άλλο πράγμα ο ενήλικας των 50 κιλών και αυτός των 180 κιλών, έτσι και με τα μωρά συνεκτιμούμε το βάρος γέννησης, τις υπόλοιπες παραμέτρους, το γενετικό δυναμικό, τυχόν ανησυχητικά σημεία και τις καμπύλες ανάπτυξης.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *