Θηλασμός μετά τον πρώτο χρόνο

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Θηλάζω την κόρη μου εδώ και 13 μήνες.

Παιδίατρος και γυναικολόγος με συμβουλεύουν υπέρ της διακοπής του θηλασμού , αφενός γιατί δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο γάλα μου και αφετέρου γιατί ίσως δημιουργεί προβλήματα στην υγεία της μητέρας (ψυχολογικά κυρίως που σχετίζονται με τη λίμπιντο).

Το ένστικτό μου δεν συμφωνεί με καμία από τις δύο απόψεις.
Θα ήθελα τη γνώμη σας κυρίως για την θρεπτική αξία του γάλακτος.
Άννα Β., Πειραιάς

Ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος σας πιστεύουν ότι το γάλα της εγκύου αγελάδας που αρμέγεται είναι εντάξει στα θρεπτικά συστατικά κι έχει αμετάβλητη σύνθεση ενώ το ανθρώπινο γάλα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανθρώπου (σημειώνω ότι τα 2/3 του γάλακτος που κυκλοφορεί αρμέγεται από έγκυες αγελάδες…).

Επίσης ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος σας πιστεύουν ότι το στήθος σας διαβάζει τις ημερομηνίες και κάποια στιγμή γυρίζει ένα κουμπί και αντί για πρωτεΐνες, σάκχαρα και λίπη παράγεται νερό ή μήπως κάτι άλλο;

Οι ημερομηνίες και η μεταφυσική δεν επηρεάζουν τη σύσταση του γάλακτος. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση του γάλακτος του ανθρώπου και όλων των γαλακτοπαραγωγών θηλαστικών είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες και σε αυτή τη γνώση βασίζεται ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας και της τεχνολογίας τροφίμων.

Ο παιδίατρος και ο γυναικολόγος σας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν πριν καν γεννηθούν οι ίδιοι. Οι συνάδελφοί τους έχουν δημοσιεύσει πλήθος ερευνών σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Καλό θα ήταν να εκτυπώσετε και να τους δώσετε τις θέσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων, έτσι όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο Pediatrics

Yπογραμμίζοντας αυτό που γράφει στην αρχή της σελίδας 500:
“There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer”

Δεν υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια του θηλασμού και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θηλασμός είναι επιβλαβής ψυχολογικά ή αναπτυξιακά στον τρίτο χρόνο της ζωής του παιδιού ή πέραν αυτού.

Οι 12 μήνες θηλασμού, είναι το ελάχιστο προτεινόμενο διάστημα από την Αμερικάνικη Ακαδημία παιδίατρων, με κριτήριο ότι πριν από τους 12 μήνες, το βρέφος δεν μπορεί να πιει φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Οι περισσότεροι παιδίατροι πλέον συστήνουν ειδικά γάλατα σε σκόνη και μετά το 12ο μήνα. Συχνά μέχρι το 18ο ή τον 24ο ή και ακόμη περισσότερο. Ο δικός σας παιδίατρος προτείνει να σταματήσετε το θηλασμό για να του δώσετε ένα υποκατάστατο του μητρικού; Αν έχετε διαθέσιμο το πρωτότυπο, ποιος ο λόγος να δώσετε ένα υποδεέστερο υποκατάστατο.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων:
“Human milk is species-specific, and all substitute feeding preparations differ markedly from it, making human milk uniquely superior for infant feeding.”

Το μητρικό γάλα είναι εξειδικευμένο για το είδος και στα τα υποκατάστατα διαφέρουν αξιοσημείωτα από αυτό, καθιστώντας το ανθρώπινο γάλα μοναδικά ανώτερο για την διατροφή του παιδιού.

Επίσης τόσο ο παιδίατρος όσο και ο γυναικολόγος σας οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο θηλασμός όσο περισσότερο διαρκεί τόσο περισσότερο προστατεύει την υγεία σας μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και πιθανότατα του ενδομητρίου. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία σας, οφείλουν να γνωρίζουν τουλάχιστον αυτά για τα οποία έχουν γίνει πάρα πολλές δημοσιεύσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην παραπάνω δημοσίευση.

Το 1978, σε μια παγκόσμια στατιστική που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φάνηκε ότι ο μέσος όρος θηλασμού για τον άνθρωπο ήταν 4,2 χρόνια (με τυπική απόκλιση 2,2 χρόνια). Σύμφωνα λοιπόν με το γυναικολόγο σας και τον παιδίατρό σας, θα έπρεπε όλες οι γυναίκες του πλανήτη να είχαν ψυχολογικά προβλήματα κυρίως με τη λίμπιντο!

Την εποχή που η επιστήμη βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και που αυτή η γνώση είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη από όλους είναι κωμικοτραγικό να ασχολούμαστε με υποθέσεις και αυθαιρεσίες.

Η ευκολία με την οποία εκφέρονται αυτές οι υποθέσεις και οι αυθαιρεσίες από επιστήμονες, δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού για την ίδια την επιστήμη τους.

Σας εύχομαι καλό κουράγιο και καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *