Απορίες για τα γεύματα και τον ύπνο του μωρού

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Καλησπέρα σας.
Έχω έναν μπέμπη 8 μηνών περίπου τον οποίο θήλαζα αποκλειστικά μέχρι να κλείσει τους 6 μήνες. Έπειτα εισάγαμε στη διατροφή μας αρχικά ρυζάλευρο, έπειτα φρουτόκρεμα και πριν από λίγες μέρες λαχανικά. Μέχρι να βάλουμε τα λαχανικά ο μικρός θήλαζε περίπου 4 φορές τη μέρα και 2 φορές τη νύχτα. Τα γεύματα του είναι: 10 το πρωί φρουτόκρεμα, 1-2 λαχανικά, 5-6 ρυζάλευρο και γάλα οπότε θελήσει.

Ήθελα να ρωτήσω το εξής: στην ηλικία που βρίσκεται τώρα είναι πιο σημαντικό να παραλείπουμε ή να ελαττώνουμε την ποσότητα του γάλακτος ή της στερεάς τροφής; Ρωτάω γιατί αν ο μικρός θελήσει γάλα π.χ. στις 12:30 το μεσημέρι είναι προτιμότερο να δώσω γάλα και να μη φάει την συνιστώμενη ποσότητα λαχανικών ή να μη δώσω γάλα και να περιμένω να φάει τα λαχανικά του;

Επίσης από πότε τα μωρά αρχίζουν και κοιμούνται συνεχόμενα το βράδυ; Ο μπέμπης δεν έχει κάνει ποτέ συνεχόμενο ύπνο και τώρα άρχισε να κοιμάται συνεχόμενα 3-4 ώρες… Το ξενύχτι έχει αρχίσει και με διαλύει σωματικά και ψυχικά τόσο πολύ που πολλές φορές σκέφτηκα να διακοψώ τον θηλασμό….

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κατερίνα Σ., Μυτιλήνη

Καλημέρα Κατερίνα,

Επειδή το μητρικό γάλα είναι η πιο σημαντική τροφή τον πρώτο χρόνο, δεν αντικαθιστάς τους θηλασμούς. Πρώτα θηλάζεις και μετά ταΐζεις. Για να είσαι σίγουρη λοιπόν ότι το αγοράκι σου παίρνει αρκετό γάλα, καλό θα ήταν να μην τον περιορίζεις, αλλά να τον θηλάζεις όποτε θέλει και για όση ώρα θέσει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό που ξυπνάει την νύχτα. Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα.

Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90λεπτα. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις του ύπνου σε μόνο σε 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα.

Στην περίοδο του ελαφριού ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει. Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σου να κάνεις το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του. Ξυπνάει γιατί όντως έχει κάποια ανάγκη.

Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά συνήθως βγάζουν δοντάκια και πονάνε, βλέπουν όνειρα, επεξεργάζονται καινούριες εντυπώσεις και ερεθίσματα. Ο θηλασμός για το μωρό, πέρα από τροφή, είναι και μια τρυφερή επαφή με την μαμά του. Μεγαλώνοντας αυτό θα περάσει, είναι ακόμα μωράκι και θέλει την μαμά του.

Εάν θέλεις, μπορείς να παρευρεθείς στις συναντήσεις του Συνδέσμου θηλασμού (La Leche League) στην Μυτιλήνη όπου θα βρεις συμβούλους και άλλες μαμάδες για να συζητήσεις.

Το Πρόγραμμα Συναντήσεων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος θα το βρεις ΕΔΩ

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *