Καλημέρα σας!
Ονομάζομαι Μαριάνθη και έχω μια κορούλα 5 μηνών και 20 ημερών.Σε γενικές γραμμές θα ήθελα να πιστεύω πως πηγαίνουμε αρκετά καλά μεταξύ μας σε ότι αφορά τον αποκλειστικό θηλασμό που ξεκινήσαμε από όταν γεννήθηκε κρίνοντας κυρίως από το βάρος της (σύμφωνα με την παιδίατρο). Θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας σε κάποιες απορίες μου.
Τον τελευταίο μήνα τη θηλάζω κατά τη διάρκεια της μέρας περίπου ανά δυόμιση με τρεις ώρες συνήθως. Κάποιες φορές δείχνει να χάνει το ενδιαφέρον της ως προς το στήθος -αποσπάται η προσοχή της πολύ εύκολα- ρουφάει τη θηλή για λίγο, την τραβάει, την βγάζει απότομα από το στόμα της, χαζεύει γύρω της, χαμογελά και ξανά από την αρχή. Εάν έχει περάσει αρκετή ώρα στο ένα στήθος δοκιμάζω και στο άλλο στήθος. Υπάρχουν και γεύματα που γίνονται ομαλά και ήρεμα. Αφότου τελειώσει η διαδικασία του θηλασμού, περνούν περίπου 2 1/2 με 3 ώρες για να φάει. Δεν δείχνει να πεινάει νωρίτερα παρά μόνο παραπονιέται για να με έχει κοντά της ώστε να παίζουμε -κοιμάται για 20 λεπτά το πρωί και 30 λεπτά το μεσημέρι. Όταν παρατηρήσω πως είναι πολύ ανήσυχη την ταΐζω νωρίτερα. Δεν τηρώ “αυστηρά” το τρίωρο.
Το απογευματινό γεύμα εδώ και 4 ημέρες έχει αντικατασταθεί με ρυζάλευρο -βανίλια- την τρώει με αρκετή όρεξη -ελπίζω να μην μου βαρυστομαχιάσει άμα θελήσει σιγά σιγά όλο και περισσότερη- υπάρχει κάποιος περιορισμός;
Το βράδυ συνήθως κοιμάται μετά το θηλασμό κατά μέσο κατά τις 11.00. Στους θηλασμούς συνήθως είναι ήρεμη και μένει στο στήθος αρκετή ώρα τρώγοντας από λίγο. Μερικές φορές τρώει με ένταση. Ξυπνά στη 1.00, τη θηλάζω -ξυπνά ξανά συνήθως στις 3.00, τη θηλάζω και έπειτα στις 7.00 τη θηλάζω και συνεχίζουμε ανά τρίωρο χωρίς προβλήματα. Σπανιότερα κοιμάται στις 12.00 έως τις 7.00 (αυτό μπορεί να συμβεί 1 – 2 μέρες το πολύ).
Να σημειώσω πως ανά διαστήματα φράσσουν οι πόροι στις θηλές και το αντιμετωπίζω παίρνοντας 2 αμπούλες λεκιθίνης σόγιας την ημέρα που παρουσιάζεται το πρόβλημα και κάνω στο ντους μασάζ για αρκετή ώρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν κοιμάται συνεχόμενα το βράδυ έως το πρωί. Ίσως και όταν είμαι αρκετά κουρασμένη. Μπορεί να ενοχλείται από το φράξιμο των πόρων; (Υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει η λεκιθίνη αρνητικά το βάρος του παιδιού ή σε οτιδήποτε άλλο; Δεν ξεκίνησα αυθαίρετα τη λεκιθίνη, ακολούθησα τη συμβουλή από σύμβουλο θηλασμού).
Αναρωτιέμαι τί άλλο μπορεί να συμβαίνει. Μήπως “ανακαλύπτει” τον κόσμο γύρω της και ξεχνά την πείνα της ή το γάλα πλέον λόγω της ανάπτυξής της δεν επαρκεί και χάνει το ενδιαφέρον της για το στήθος;
Η συχνότητα των γευμάτων κατά τη νύχτα και η διάρκεια αυτών οφείλεται στο ότι αναπτύσσεται και θέλει να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος στο στήθος;
Μήπως είναι λάθος η εναλλαγή στα στήθη -μπορεί να ενοχλεί το στομαχάκι της;- έχω διαβάσει πως θα πρέπει να πίνει το ελαφρύ αρχικά γάλα και στη συνέχεια το πιο λιπαρό ώστε να χορταίνει πιο αποτελεσματικά. Τί ισχύει;
Οι κενώσεις της πώς θα πρέπει να είναι σε αυτήν την ηλικία; Σήμερα για πρώτη φορά ήταν αρκετά πηχτά τα κακάκια της. Να υποθέσω πως μπορεί να οφείλεται στην κρέμα; (δεν είχε “ενεργηθεί” από το γεύμα με την κρέμα – μόνο ούρα)
Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος θηλασμού; Η παιδίατρος ευτυχώς ήταν από την αρχή υπέρ του αποκλειστικού θηλασμού. Δυστυχώς δεν έχει εξειδίκευση για ότι αφορά το θηλασμό ώστε να με καθοδηγήσει.
Τέλος θα ήθελα τη γνώμη σας για τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου στη διατροφή του μωρού. Δεν βλέπει κάτι το ανησυχητικό η παιδίατρος στο μωρό. Θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν προληπτικά. Μήπως βλάπτουν αντί να ωφελούν; Επηρεάζουν στις κενώσεις;
Λυπάμαι πολύ εάν σας κούρασα με τον καταιγισμό των ερωτήσεων.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.
Μαριάνθη Ζ., Κόρινθος
Μερικά μωρά είναι ανήσυχα στη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά όταν γύρω τους υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα. Αυτά τα μωρά θηλάζουν πιο αφοσιωμένα όταν βρίσκονται σε ήρεμο περιβάλλον, χωρίς θορύβους ή άλλα έντονα ερεθίσματα. Μπορεί να βοηθηθούν αν κρεμάσετε στο λαιμό σας κάτι που τους τραβά την προσοχή. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούν την ανάγκη τους για εξερεύνηση χωρίς να περιορίζουν ή να διακόπτουν το θηλασμό.
Από αυτά που γράφετε, καταλαβαίνω ότι κάνετε κάποια προσπάθεια να τηρήσετε τρίωρο στα γεύματα. Η πρόσληψη βάρους του μωρού σας είναι ικανοποιητική αλλά θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει περισσότερα γεύματα. Ειδικά όταν κάποιο γεύμα διακόπτεται γρήγορα, θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να ξαναπροσφέρετε στο μωρό το στήθος και να το ενθαρρύνετε να θηλάσει.
Οι στερεές τροφές είναι συμπληρωματικές του θηλασμού, δεν αντικαθιστούν το θηλασμό. Η αντικατάσταση των γευμάτων τόσο πρόωρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή όλου του 24ωρου, ειδικά για ένα μωρό που θηλάζει λίγο όπως το δικό σας.
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η πρόωρη εισαγωγή προϊόντων αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή του παιδιού, ευθύνονται για την αύξηση της συχνότητας αλλεργιών σε αυτά τα προϊόντα.
Επίσης είναι γνωστές οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία του παιδιού, ειδικά όταν η εισαγωγή γίνεται τόσο πρώιμα. Επιπλέον, τεχνητά αρώματα όπως η αιθυλοβανιλίνη, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλή η κατανάλωσή τους. Η κρέμα ρυζάλευρο-βανίλια, περιέχει και αγελαδινό γάλα σε σκόνη και ζάχαρη και αιθυλοβανιλίνη. Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων δεν προτείνεται από κανέναν επίσημο φορέα που ασχολείται με τη διατροφή του παιδιού. Επίσης, δεν έχει δημοσιευτεί καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα τέτοιων παρασκευασμάτων στη διατροφή των βρεφών αλλά και καμία που να τεκμηριώνει ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών είναι ασφαλής για την υγεία.
Η λεκιθίνη δεν επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού. Τα λίγα γεύματα και τα γεύματα περιορισμένης διάρκειας την επηρεάζουν. Το γάλα επαρκεί για τις ανάγκες του παιδιού όταν τα γεύματα είναι ικανοποιητικά σε συχνότητα και διάρκεια. Οι περισσότεροι θηλασμοί αυξάνουν την παραγωγή. Με δεδομένο ότι το μωρό σας δεν ολοκληρώνει όλα τα γεύματα, ο αριθμός των γευμάτων που κάνει είναι χαμηλός και θα πρέπει να αυξηθεί, κυρίως για να συμπληρωθούν τα μη ολοκληρωμένα γεύματα. Οι συχνές εναλλαγές από το ένα στήθος στο άλλο, ίσως είναι απαραίτητες για το δικό σας μωρό για να βρίσκει μεγαλύτερη ροή και να θηλάζει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για περισσότερη ώρα.
Η συχνότητα γευμάτων στη διάρκεια της νύχτας είναι οριακά χαμηλή για να συμπληρωθούν οι θηλασμοί που χάνει τη μέρα.
Η προληπτική χορήγηση σιδήρου και ασβεστίου είναι απαράδεκτη πρακτική. Πρέπει πάντα να προηγείται εργαστηριακός έλεγχος και αν διαπιστωθεί ανεπάρκεια τότε θα πρέπει να εντοπισθεί η αιτία και αν οι παρεμβάσεις στη διατροφή αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες του μωρού, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να χορηγηθούν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com