Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.grΘα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία όλων σας που μας βοηθάτε σε θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν πολλοί γνώστες. Σας γράφω πρώτη φορά αν και διαβάζω το “μητρικό θηλασμό” με ενδιαφέρον.
Πρώτον, πρόκειται να κάνω μια μικρή επέμβαση αφαίρεσης κύστης στο χέρι, με τοπική αναισθησία και θηλάζω τον γιο μου που είναι 8 μηνών. Η τοπική αναισθησία επηρεάζει το θηλασμό; Μήπως είναι καλύτερα να αντλώ και να πετάω το γάλα για κάποιες ώρες ώσπου να περάσει η επίδραση του αναισθητικού; Και επίσης, θα ήταν καλό να ζητήσω κάποια συγκεκριμένη αντιβίωση που επηρεάζει όσο το δυνατόν λιγότερο το γάλα; Ο μικρός μου τρώει στερεές, αλλά ενδιάμεσα θέλει και να θηλάζει.
Δεύτερον, έχω ένα πρόβλημα με τη διατήρηση του αντλημένου γάλακτος μου στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, σχεδόν δηλαδή ένα εικοσιτετράωρο μετά την άντληση, όταν το ζεσταίνω μυρίζει πολύ άσχημα, σαν εμετός. Δίνω μόνο γάλα της ίδιας ημέρας και αναγκάζομαι να το πετάω αν δεν καταναλωθεί αυθημερόν. Ακολουθώ προσεκτικά όλες τις οδηγίες για την διατήρησή του (αποστείρωση μπουκαλιών και θήλαστρου, άμεσα στο ψυγείο στο ψηλότερο ράφι που κλείνει με πορτάκι, ζέσταμα σε μπεν μαρί και προσεκτική ανακίνηση) και αναρωτιέμαι τί κάνω λάθος.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Ιωάννα Τ., Θεσσαλονίκη
Αγαπητή Ιωάννα,
δεν χρειάζεται καμία προφύλαξη για το τοπικό αναισθητικό, μπορείς να συνεχίσεις το θηλασμό.
Με την συντήρηση του μητρικού γάλακτος, δυστυχώς σε κάποιες γυναίκες συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις, αυτό που κάνεις είναι το σωστό.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com