Το site σας είναι καταπληκτικό, δεν γνώριζα ότι υπήρχε!
Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη είχα κάνει μαθήματα ανώδυνου τοκετού του Νοσ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και πήρα πολύτιμες συμβουλές για το θηλασμό. Έτσι η πρώτη κόρη μου μεγάλωσε αποκλειστικά με θηλασμό, κόντρα στις αμφιβολίες/παρατηρήσεις παιδιάτρων ότι δεν έπαιρνε πολύ βάρος. Μέχρι σήμερα 6 ετών είχε ελάχιστες ιώσεις και έχει ένα γερό αλλά αδύνατο κορμάκι και τρώει από όλα.
Η δεύτερη κόρη μου όμως γεννήθηκε ελλιποβαρής (2190 kg) στην 38η εβδομάδα. Πέρασα πολύ άσχημα στο νοσοκομείο καθώς κάθε μέρα πέρναγε και από διαφορετική παιδίατρος και μου έλεγαν ότι “το παιδί θα έπρεπε να μην είναι καλά και να είναι στη θερμοκοιτίδα αλλά, απίστευτο, είναι υγιέστατη”. Κυρίως η πίεση ήταν στο να δώσω συμπλήρωμα (ή και να σταματήσω το θηλασμό) προκειμένου να πάρει γρήγορα βάρος. Τελικά, από την αρχή θήλαζα κανονικά αλλά της έδινα και “ψεύτικο” γάλα.
Κατόπιν, η παιδίατρος που εμπιστεύομαι μου συνέστησε για 1 μήνα να πάρει παράλληλα και ένα ειδικό παχυντικό γάλα και μετά να το σταματήσω. Στις 38 μέρες, το παιδί είχε βάρος 3300 kg και με παρακάλεσε να το συνεχίσω άλλο λίγο. Σημειωτέον, θηλάζω κανονικά αλλά το στήθος μου το καταλαβαίνω, δεν είναι σαν το πρώτο παιδί. Θυμάμαι τότε όταν ήταν να θηλάσω γέμιζε και πόναγε και ξεπρηζόταν μόνο όταν έτρωγε η μικρή. Και με αυτόν τον ζεστό καιρό, δεν είχα όρεξη να τρώω τις πολλές σούπες που έπινα στην πρώτη.
Όμως δεν το άφησα. Την αφήνω να θηλάζει 20′, καμιά φορά 30′ ηρεμεί για λίγο και μετά ξαναφωνάζει για να πιει και το άλλο γάλα. Πεινάει βέβαια πολύ, και λογικό είναι αφού προφανώς την παραταΐζω και έχει συνηθίσει…
Ψάχνω να βρω στο ίντερνετ συμβουλές για να βγάλω περισσότερο γάλα και να σταματήσω το ξένο εντελώς. Έχω στόχο όταν ξαναπάω τη μικρή σε λίγες μέρες στο γιατρό να μην ξαναπάρω άλλο γάλα. Είναι όμως εφικτό; Μπορώ να την σταματήσω έτσι ξαφνικά ή μάλλον σιγά σιγά να μειώνω το γάλα που δίνω; Ηδη μέρες τώρα το βράδυ δεν της δίνω ξένο γάλα αλλά την παίρνω δίπλα μου στο κρεβάτι και την θηλάζω όσο συχνά θα μου ζητήσει όλη τη νύχτα (περίπου 3-4 φορές από τις 01:00 έως τις 7:00).
Παίρνω και κάποιο ομοιοπαθητικό που νομίζω ήδη μου έχει αυξήσει το γάλα, το στήθος μου αρχίζει και πρήζεται περισσότερο κάποιες φορές, δεν είναι ακόμη όπως την πρώτη φορά που έτρεχε γάλα όλη μέρα και πάνιαζε τα επιθέματα στήθους.
Είμαι ελεύθερη επαγγελματίας και 1 μέρα την εβδομάδα που θα λείψω από το σπίτι, βγάζω το γάλα με το θήλαστρο και το βάζω κατάψυξη για την επόμενη φορά που θα λείψω να το δώσει η μαμά μου στη μικρή. Όμως βγαίνει λίγο… 40 ml και από τους δύο μαστούς. Τι να κάνω άλλο;
Η μικρή έχει κολικούς από την 3η εβδομάδα και όλη την ημέρα αφήνει αέρια που την ταλαιπωρούν αλλά ευτυχώς δεν πονάει πολύ. Κάθε 2-3 μέρες απλά θα κλάψει αρκετά το βράδυ 10-12 και μετά θα ηρεμήσει. Η γιατρός μου λέει ευτυχώς που θηλάζει αλλιώς θα είχε πρόβλημα, όμως εγώ νομίζω πως και αυτά που έχει θα ηρεμήσουν όταν κόψουμε εντελώς το ξένο γάλα (η πρώτη μου κόρη δεν είχε καθόλου).
Το βράδυ κοιμάται πολύ καλά και ευτυχώς δεν προτιμά το μπιμπερόν από το στήθος. Το βλέπω ότι υπάρχουν καλές προϋποθέσεις, απλά θέλουν όλοι να “σηκώσει” βάρος. Κατά τα άλλα, η ανάπτυξη του κεφαλιού και του σώματος ήταν και είναι φυσιολογικές για την ηλικία κύησης, γέννησης και ηλικίας. Έχει πολύ καλά ψυχοκινητικά χαρακτηριστικά, από την αρχή μου τα είπαν όλα ότι είναι τέλεια, απλά δεν έχει λίπος!
Προτείνεται μου ότι υπάρχει για διατροφή δική μου για περισσότερο γάλα και συμβουλές για το κόψιμο του ξένου γάλακτος, πώς θα γίνει, κτλ.
Ευχαριστώ πάαααρα πολύ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια…
Πηνελόπη Μ. Φάληρο
Πηνελόπη καλησπέρα,
Στην περίπτωσή σας η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί απλά μέσα από τη στήλη “Ρώτα τον ειδικό”. Θα πρέπει να συμβουλευτείς παιδίατρο ή κάποιον σύμβουλο θηλασμού που να δει το μωρό να θηλάζει και να το αξιολογήσει…
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Gabriele Grupe-Κανελλοπούλου, IBCLC, Σύμβουλος Θηλασμού LLL
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com