Γλώσσα & Επικοινωνία: Μορφές ανταλλαγής της γλώσσας

Γλώσσα & Επικοινωνία: Μορφές ανταλλαγής της γλώσσας


Γράφει η Μαρία-Κορίνα Στεφοπούλου
Λογοθεραπεύτρια MSc SLT

Καθώς διαβάζετε τις λέξεις αυτές, παίρνετε μέρος σε ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Γιατί, εσείς και εγώ ανήκουμε σε ένα είδος με μία εντυπωσιακή ικανότητα: μπορούμε να διαμορφώσουμε γεγονότα ο ένας στον εγκέφαλο του άλλου με εξαιρετική ακρίβεια.

Η ικανότητα αυτή είναι η γλώσσα. Απλώς κάνοντας θόρυβο με το στόμα μας, μπορούμε να προκαλέσουμε τη δημιουργία νέων ακριβών συνδυασμών ιδεών στον εγκέφαλό μας. Η ικανότητα είναι τόσο φυσική, ώστε έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι είναι αληθινό θαύμα.

Steven Pinker, The Language Instinct.

Η γλωσσική ικανότητα των παιδιών αγγίζει τα όρια του θαύματος, δεδομένου ότι πρόκειται για μία αυθόρμητη και συναρπαστική διαδικασία που δε διδάσκεται. Τα παιδιά μαθαίνουν από τη βρεφική ηλικία ότι η γλώσσα χρησιμοποιείται για επικοινωνία και όχι για επανάληψη: μαθαίνουν τη γραμματική και το συντακτικό της γλώσσας που ακούν εντελώς μόνα τους και τα χρησιμοποιούν με δημιουργικούς τρόπους για να πουν αυτό που θέλουν.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα. Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τρεις κεντρικές μορφές ανταλλαγής της γλώσσας:

1. Στην πολύ μικρή ηλικία του παιδιού οι γονείς πρέπει να μιλάνε πολύ με το παιδί τους, για να το βοηθήσουν να νιώσει τη γλώσσα σα δυνατότητα των διανθρώπινων σχέσεων.

Μάθετε να μιλάτε στα νεογέννητα μωρά σας και να τους εξηγείται κάθε τι που συμβαίνει γύρω τους. Όταν κάτι λεκτικοποιείται (ένας κολικός, το φως του ήλιου που μπαίνει από το παράθυρο, ένας δυνατός θόρυβος) γίνεται οικείο στο μωρό, ακόμη και αν δε μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τι σημαίνουν οι λέξεις σας.

Επίσης είναι σημαντικό να νιώθει το παιδί ότι απευθύνεστε σε αυτό, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό αποκτάει την εμπειρία ότι η ομιλία είναι κάτι περισσότερο από έναν ακόμη θόρυβο του περιβάλλοντος. Μιλάτε του ήρεμα κοιτάζοντάς το στα μάτια και δίνοντας έμφαση σε λέξεις-κλειδιά.

2. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν το παιδί να βιώνει τη γλώσσα σα δυνατότητα παιχνιδιού μέσω των τραγουδιών και των ποιημάτων.

Φροντίστε το μωρό σας με παιδικά τραγούδια και ποιηματάκια: την ώρα που το πλένετε, κατά το θηλασμό, όταν του αλλάζετε πάνα. Η ηρεμία που προσφέρει η μουσική και το τραγούδι είναι ευεργετική όχι μόνο για το μωρό, αλλά και για την ίδια τη μητέρα.

3. Οι γονείς πρέπει να δίνουν στο παιδί τους τη δυνατότητα να συμμετέχει στα βιώματα μέσα από τη διήγηση ιστοριών και παραμυθιών.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά είναι σημαντικό να μαθαίνουν να αφηγούνται ιστορίες, αληθινές και μη (από το σταθμό, το σχολείο, τη γιαγιά, κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν τη σύνταξη της μητρικής τους γλώσσας, αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους, μαθαίνουν τη χρήση της.

1 Σχόλιο

  1. Τέλειο το αρθρο σας, εχουμε την ευτυχία να ζουμε αυτο το θαυμα καθημερινα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *