Καλησπέρα, θηλάζω το μωρό μου εδώ και 15 μέρες αλλά δεν μπορώ να αντέξω τον πόνο στις θηλές.
Δυστυχώς τις πρώτες 3 μέρες στο μαιευτήριο δεν με άφησαν να θηλάσω με αποτέλεσμα ο μπέμπης να φτάσει να χορταίνει με 120ml γάλα Novalac. Μετά ξεκίνησα τον αποκλειστικό θηλασμό αλλά την 11η μέρα που ζυγίστηκε είχε χάσει πολύ βάρος. Από 3390 που γεννήθηκε ήταν 3100gr.
Φοβάμαι ότι δεν χορταίνει και αυτό σε συνδυασμό με τον πόνο και το αίμα στις θηλές με έχει απογοητεύσει τρομερά. Τι να κάνω;
Ελένη Ν., Κεφαλλονιά
Είναι πολύ σοβαρή παράλειψη το ότι δεν ζύγισαν ή δεν έγραψαν τη ζύγιση την ημέρα της εξόδου γιατί δεν γνωρίζουμε αν το μωρό δεν βάζει βάρος ή αν χάνει βάρος.
Ο πόνος στις θηλές σημαίνει ότι το μωρό δεν θηλάζει σωστά. Όταν θηλάζει θα πρέπει αν έχει στο στόμα του εκτός από τη θηλή και ένα μέρος από τη θηλαία άλω, έτσι ώστε η άκρη της θηλής να βρίσκεται εκεί που αρχίζει η μαλακή υπερώα (το μαλακό κομμάτι του ουρανίσκου που βρίσκεται πίσω από το σκληρό). Μπορείτε να δώσετε το μικρό σας δάχτυλο σαν πιπίλα στο μωρό με το μαλακό μέρος προς τα πάνω για να εντοπίσετε τη μαλακή υπερώα και να καταλάβετε πού ακριβώς πρέπει να είναι η θηλή.
Όταν το μωρό δεν είναι σωστά τοποθετημένο, δεν μπορεί να πάρει αρκετό γάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο το να υποσιτίζεται όσο και το να μειώνεται συνεχώς η παραγωγή σας.
Την ώρα που θηλάζετε δεν πρέπει ούτε να πονάτε, ούτε να νιώθετε ενόχληση.
Δείτε ΕΔΩ διάφορα βίντεο για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού.
Το θήλαστρο που έχετε είναι κατάλληλο μόνο για μητέρες που έχουν εδραιώσει τη γαλουχία και θέλουν να αντλήσουν 1-2 γεύματα το 24ωρο για να αφήσουν στο μωρό τις ώρες που απουσιάζουν.
Βοηθήστε το μωρό να πιάσει σωστά το στήθος κάνοντας εσείς ένα μεγάλο ΑΑΑΑΑ. Όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του, βάλτε το στήθος έτσι ώστε η θηλή να είναι αρκετά βαθιά.
Αν το μωρό δεν μπορεί να ανοίξει καλά το στόμα του τότε σημαίνει ότι χρειάζεται βοήθεια. Προσπαθήστε να βρείτε κάποιον οστεοπαθητικό που κάνει κρανιοϊερό μασάζ (craniosacral).
Αν δεν καταφέρετε να τοποθετήσετε το μωρό σωστά στο στήθος, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε τη γαλουχία είναι να νοικιάσετε ένα νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης και να αντλείτε το γάλα.
Μέχρι να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, θα πρέπει το μωρό να σιτίζεται και με το μπουκάλι σε κάθε γεύμα. Όσο αντέχετε, μπορείτε πρώτα να το θηλάζετε και μετά να δίνετε το γάλα με το μπιμπερό.
Για να επουλωθούν πιο γρήγορα οι θηλές:
-Μετά από κάθε θηλασμό απλώνετε με σταγόνα γάλα και τις αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς
-Αποφεύγετε τα επιθέματα
-Αποφεύγετε το νερό στο στήθος, μια φορά τη μέρα είναι αρκετό
-Αποφεύγετε εντελώς το σαπούνι ή το αφρόλουτρο
-Βάζετε μια αλοιφή λανολίνης (purelan ή lansinoh), δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.
Το βάρος του μωρού θα πρέπει να το παρακολουθείτε κάθε εβδομάδα μέχρι να αρχίσει να παίρνει 200 περίπου γραμμάρια την εβδομάδα.
Καλό θα ήταν να αξιολογηθεί ο θηλασμός από κάποιον ειδικό για να σας δοθούν οδηγίες αλλά εκεί που βρίσκεστε θα είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον. Ελπίζω ότι με τα βίντεο θα καταλάβετε πώς τοποθετείτε το μωρό στο στήθος.
Καλή συνέχεια
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Αγλαΐα Παπαδήμα, Δασολόγος, Πρώην IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας, αλλά αν είχατε απαντήσει στα ελληνικά θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουν όλοι ακριβώς αυτό που λέτε…
Sumfwnw mw thn Aglaia,
Wstoso na pw oti kai s emena o xeiroteros ponos stis thiles htan gurw sth 15-20 hmera, meta me epaleipseis Lansinoh perase. Kai zhthsa vohthia sto piasimo apo mia filh me 2 paidia pou thilazan apo 2 xronia. Elpizw na vohthitheis ki esu…