Απαντά η Κάτια ΣοφιανούΠαιδίατρος, MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.paedhealth-development.grΤις πρώτες 40 ημέρες θήλαζα αποκλειστικά το παιδί μου. Μετά τις 40 ημέρες επειδή διαπιστώθηκε ότι το παιδί έπασχε από μεγάλου βαθμού παλινδρόμηση, η παιδίατρος μας συνέστησε να παίρνει 2 φορές την ημέρα Ηumana. Έτσι, 6 γεύματα της ημέρας το παιδί έπαιρνε μητρικό γάλα και τα υπόλοιπα δύο ξένο 180ml.
Το μωρό συνέχισε αυτή τη διατροφή μέχρι και τον τρίτο μήνα. Ξαφνικά, εμφάνισε δυσκοιλιότητα και η παιδίατρος
μας άλλαξε το γάλα, μας έδωσε το Frisolac comfort και επειδή από την πρώτη μέρα τις προκάλεσε κολικούς, συνέστησε το Aptamil με το οποίο όμως το παιδί είχε αναγωγές.Τελικά, μετά από μια εβδομάδα ξαναγυρίσαμε στο Humana, όλα ομαλοποιήθηκαν, αλλά ξαφνικά το μωρό δεν ήθελε να θηλάσει. Κάθε φορά που κάνω την κίνηση να το βάλω στο στήθος κλαίει.
Εδώ και 15 ημέρες βγάζω γάλα με το θήλαστρο, 2 φορές την ημέρα από 50ml και από τους 2 μαστούς. Το μωρό τρώει ξένο γάλα 180ml περίπου τη φορά (7 γεύματα ξένο) και 1 μητρικό (το γάλα που βγάζω από το θήλαστρο 100ml).
Υπάρχει τρόπος να ξαναθελήσει να θηλάσει, υπάρχει τρόπος να αυξήσω τη ποσότητα του γάλακτος;
Σας ευχαριστώ.
Μαριάννα Μ., Αγ. Δημήτριος
Θηλασμός και συμπλήρωμα συνήθως δεν πάνε μαζί.
Αυτό που εννοώ είναι ότι από τη στιγμή που αρχίζει ένα μωράκι παίρνει συμπλήρωμα , η απαιτήσεις του σε μητρικό γάλα μειώνονται άρα και ακολούθως η παραγωγή από το στήθος. Αυτός είναι ο λόγος που σε αυτή τη φάση το ξένο γάλα υπερτερεί σε ποσότητα σε σχέση με το δικό σας.
Για να αναστραφεί η ισορροπία αυτή χρειάζεται να κάνετε πολύ συχνούς θηλασμούς (ή αντλήσεις) τουλάχιστο 8-10 την ημέρα, να έχετε αρκετή ώρα δερματική επαφή με το μωρό σας και ταυτόχρονα να μειώσετε δραματικά τη χορήγηση συμπληρώματος.
Η μείωση του συμπληρώματος είναι κάτι που πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε από τη μια μεριά να υποστηρίζει την προσπάθεια επαναγαλακτισμού, από την άλλη όμως να μην ενέχει τον κίνδυνο να αφυδατωθεί το μωρό σας.
Μπορείτε ακόμα και τώρα να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας, όπως είναι η ισχύουσα σύσταση για τους πρώτους 6 μήνες, όμως υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε εξειδικευμένη βοήθεια.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Κάτια Σοφιανού, Παιδίατρος Αναπτυξιολόγος MSc, MRCPCH, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., IBCLC
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com