ΕΡΩΤΗΣΗ
Το κοριτσάκι μου κοντεύει 11 μηνών και μέχρι τώρα είχαμε εξαιρετική πορεία με το θηλασμό. Θηλάζει αποκλειστικά, τώρα πια μόνο πρωί βράδυ, μιας και μετά το 6μηνο αρχίσαμε σταδιακά και τις κρεμούλες.
Ο γυναικολόγος και η παιδίατρος, μού σύστησαν από την αρχή ένα χρόνο θηλασμού. Ως τώρα δεν έχω πρόβλημα, ούτε μπορώ να πω ότι κουράστηκα. Παρ’ όλ’αυτά υπάρχουν στο περιβάλλον μου και άτομα που είναι υποστηρικτές της άποψης ότι μετά το 6μηνο ο θηλασμός είναι άσκοπος και μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και διάφορα σύνδρομα προσκόλλησης του μωρού στη μητέρα.
Ένα ακόμη ζήτημα που με απασχολεί αφορά στη διαδικασία αποθηλασμού. Θα ήθελα να γίνει με το φυσικότερο δυνατό τρόπο, δηλαδή σταδιακά. Θεωρώ ότι αυτό είναι ευκολότερο τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα.
Κάποιος γιατρός όμως μου ανέφερε ότι τώρα πια η επιστήμη επιμένει στο χάπι, προς αποφυγή άλλων προβλημάτων, όπως π.χ. καρκίνου του μαστού. Μιας και υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά μου και από τις δύο πλευρές, αυτό είναι κάτι που με προβλημάτισε ιδιαίτερα.
Σας παρακαλώ θα ήθελα τις συμβουλές σας και ως προς την προτεινόμενη διάρκεια θηλασμού, όσο και για τον τρόπο αποθηλασμού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Αγγελική Α., θεσ/νικη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σίγουρα ο θηλασμός μετά τους 6 μήνες δεν είναι άσκοπος!
Η παγκόσμια οργάνωση υγείας συστήνει να συνεχίζεται ο μητρικός θηλασμός μέχρι τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού και ακόμα πιο μετά εφόσον οι συνθήκες οικογενειακές, κοινωνικές κλπ. το επιτρέπουν και η μητέρα το επιθυμεί.
Εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό καρκίνου μαστού (δεν είμαι σίγουρη ότι εννοείτε αυτό)τότε ο θηλασμός είναι προστατευτικός παράγων για εσάς.
Εάν παρόλα αυτά κλίνετε προς την κατεύθυνση του αποθηλασμού, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε. Αυτός που πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος είναι σταδιακά να αρχίσετε να παραλείπετε το πρωινό ή το βραδινό γεύμα και στη συνέχεια και το δεύτερο. Με αυτό τον τρόπο ο αποθηλασμός είναι λιγότερο “βίαιος” για το παιδί αλλά και δε θα χρειαστείτε φαρμακευτική διακοπή της γαλουχίας.
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Κάτια Σοφιανού, Παιδίατρος Αναπτυξιολόγος MSc, MRCPCH, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., IBCLC
Τέως επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com