Οι “ειδικοί” απαντούν # 149 – Θέμα: Ξένο γάλα το βράδυ

Οι “ειδικοί” απαντούν # 149 – Θέμα: Ξένο γάλα το βράδυ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών και είναι πολύ λιγούρης όσο αφορά το φαγητό. Το πρόβλημά μου είναι ότι το βράδυ ξυπνάει συχνά και θέλει ακόμα να θηλάζει έστω και μόνο να ακουμπήσει τα χείλια του στο στήθος μου και να κάνει μία ρουφηξιά και να κοιμηθεί πάλι. Έχω προσπαθήσει να του δώσω γάλα ξένο για να μάθει και με αυτό αλλά σφραγίζει το στόμα του.

Σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα μια βοήθεια από έναν σύμβουλο θηλασμού και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει στην Αθήνα.

Ευχαριστώ πολύ
Αθηνά Γ., Αθήνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σου Αθηνά,
Συγχαρητήρια που θηλάζεις το αγοράκι σου!

Είναι απολύτως φυσιολογικό που ξυπνάει την νύχτα και δεν είναι ανάγκη να πάρει ξένο γάλα. Για τον πρώτο χρόνο η πιο σημαντική τροφή είναι το μητρικό γάλα.

Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90λεπτα. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις του ύπνου σε μόνο σε 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα.

Στην περίοδο του ελαφρύ ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει.

Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σου να κάνεις το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του. Ξυπνάει γιατί όντως έχει κάποια ανάγκη και όπως περιγράφεις η ανάγκη του δεν είναι για φαγητό, αλλά να είναι κοντά σου. Μεγαλώνοντας αυτό θα περάσει, είναι ακόμα μωράκι και θέλει την μαμά του.

Εάν θέλεις, μπορείς να πας στις συναντήσεις του Συνδέσμου θηλασμού (La Leche League) όπου θα βρεις συμβούλους και άλλες μαμάδες για να συζητήσεις. Το Πρόγραμμα Συναντήσεων του Συνδέσμου θηλασμού Ελλάδος θα το βρεις ΕΔΩ

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.



Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *