Θηλασμός και ταξίδι χωρίς το μωρό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα.
Εχω ένα αγοράκι 43 ημερών και το θηλάζω αποκλειστικά. Σε ένα μήνα περίπου ίσως χρειαστεί να το αφήσω για 2-3 μέρες στη μητέρα μου. Έχω σκεφτεί ότι αυτό θα είναι εφικτό αν με το θήλαστρο αρχίσω να αντλώ κάθε μέρα γάλα ώστε να υπάρχει αρκετό για το παιδί κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι αν τρεις μέρες δε θηλάσω το στήθος μου θα πετρώσει. Φαντάζομαι ότι η μόνη λύση είνα να αντλώ με το θήλαστρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θέλω να σας ενημερώσω ότι τις λίγες φορές που έχω χρησιμοποιήσει θήλαστρο βγάζω γύρω στα 100ml μετά από διάστημα 50 λεπτών περίπου (αντλώ και από τους 2 μαστούς κάθε φορά).

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: α) κάθε πόση ώρα πρέπει να αντλώ για να αποφύγω ανεπιθύμητες συνέπειες; β) για πόση ώρα; γ) πόσα ml; δ) κάθε φορά θα αντλώ και από τους δύο μαστούς; δ) Υπάρχει φόβος σε αυτό το διάστημα το παιδί να μάθει το μπουκάλι και να μη θέλει το στήθος μου; ε) υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός του θηλάστρου;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Σπυριδούλα Ζ., Θεσσαλονίκη

Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

α) Κάθε 3-4 ώρες τις περισσότερες φορές αλλά μπορείτε να έχετε και κάποιο 5άρω ή 6άωρο μεταξύ των αντλήσεων, ανάλογα με το μέγεθος του στήθους και την παραγωγή.

Οι περισσότερες αντλήσεις θα πρέπει να γίνονται με νοσοκομειακό θήλαστρο για να διατηρηθεί η παραγωγή. Αν οι αντλήσεις γίνουν με άλλο θήλαστρο πλην του νοσοκομειακού, η παραγωγή ίσως να μειωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί και σημαντικά μετά το 2ο 24ωρο.

β & γ) Μέχρι να μην υπάρχει ροή

δ) Ναι, μπορεί το παιδί να μην θέλει να ξαναμπεί στη διαδικασία να σας έχει και να σας χάσει. Μπορεί να νιώσει θυμωμένο, μπερδεμένο, εγκαταλελειμένο, πληγωμένο, σε απόγνωση και να μην αντέχει να τα ξαναπεράσει.

Θα ήταν καλό να συζητήσετε με κάποιον ειδικό (παιδοψυχολόγο, παιδοψυχίατρο) τις πιθανές συνέπειες της απουσίας σας και μετά να αποφασίσετε αν προτιμάτε να το εγκαταλείψετε ή να το πάρετε μαζί σας στο ταξίδι μαζί με κάποιον να το προσέχει. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν την ολιγόωρη απουσία της μητέρας αλλά είναι πέρα από τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους να διαχειριστούν απουσία που διαρκεί περισσότερο.

ε) Μπορείτε να αντλήσετε με το χέρι αλλά συνήθως είναι αρκετά πιο χρονοβόρο και χρειάζεται να εκπαιδευτείτε.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *