Θηλασμός μετά τον 8ο μήνα

Θηλασμός μετά τον 8ο μήνα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας. Το μωράκι μου είναι 8½ μηνών και το θηλάζω βράδυ και πρωί.

Τις τελευταίες μέρες μου φαίνεται πως το μωρό δεν τρέφεται καλά. Εκεί που ξύπναγε γύρω στις 6:30 με 7:00 το πρωί τωρα ξυπνάει στις 5:30 και πεινάει. Βλέπω πως το στήθος μου δεν είναι πια τοσο γεμάτο. Το μωρό πίνει καλά τα πρώτα λεπτά και μετά αφήνει τη θηλή και την ξαναπιάνει μέχρι που σταματάει να θηλάζει.

Φοβάμαι μήπως το γάλα που έχω τελειώνει. Θα ήθελα τη συμβουλή σας για να μπορέσω να συνεχίσω να θηλάζω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Λώρα Μ., Γλυκά Νερά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Όπως σε όλες τις ηλικίες έτσι και στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σας ισχύει ο νόμος της προσφοράς-ζήτησης σε ότι αφορά την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Το σώμα σας παράγει ακριβώς την ποσότητα του γάλακτος που χρειάζεται για να καλύψει το πρωινό και το βραδυνό γεύμα του μωρού σας. Η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από την ποσότητα που παραγόταν όταν π.χ. το μωρό σας ήταν 3 μηνών, όμως τότε ο θηλασμός ήταν αποκλειστικός. Τώρα υποθέτω ότι το μωρό σας έχει 2 ή 3 γεύματα στερεών τροφών, οπότε και η ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται από εσάς είναι μικρότερη. Έχετε δίκιο λοιπόν όταν λέτε ότι καταλαβαίνετε το γάλα να είναι λιγότερο σε σχέση με παλαιότερα, όμως αυτό δε χρειάζεται να σας ανησυχεί, γιατί είναι όσο το μωρό σας χρειάζεται.

Η αλλαγή στην ώρα που ξυπνά κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κάποιο αναπτυξιακό πέρασμα ή στο ότι προσπαθεί να θηλάσει πιο συχνά ώστε να προκαλέσει την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας.

Έσείς αυτό που χρειάζεται να κάνετε από τη μεριά σας είναι να συνεχίσετε να δίνετε αυτά τα δυο γεύματα ανελιπώς. Εάν παρόλα αυτά νιώθετε και βλέπετε αντικειμενικά (π.χ. σε μια άντληση ) ότι το γάλα είναι πολύ λίγο μπορείτε στη διάρκεια του 24ώρου και για περίπου 7 ημέρες να κάνετε 1-2 επιπλέον αντλήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα δώσετε στον οργανισμό σας το ερέθισμα ότι “χρειάζεται να παράγει” περισσότερο γάλα.

Πιστεύεται επίσης ότι ορισμένα γαλακταγωγά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα πολύ καλό κείμενο με σχετικές πληροφορίες αλλά δυστυχώς προς το παρόν στα Αγγλικά είναι αυτό ΕΔΩ.

Θα ήθελα τέλος να σημειώσω ότι πέρα από τις παραπάνω συμβουλές είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον Παιδίατρό σας σε περίπτωση που η” αλλαγή” αυτή οφείλεται σε άλλους παράγοντες π.χ. επάρκεια /ώρα χορήγησης στερεών γευμάτων, συνθήκες ύπνου, οδοντοφυία.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *