Θέμα: θηλασμός
Ο γιος μου είναι 14 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά, δεν έχει πιει ποτέ του ξένο γάλα (από 6 μηνών και τροφές).
Έχω τις εξής απορίες:
– Η επίδραση των φαρμάκων, βαφών μαλλιών, αρωμάτων και καφείνης διαφοροποιείται σε αυτή την ηλικία σε σχέση με τα νεογέννητα; Επειδή πάντα ήμουν εξαιρετικά προσεχτική από την εγκυμοσύνη σε σημείο που αν χρειάζομαι φάρμακα τα αποφεύγω και ταλαιπωρούμαι, π.χ. κρυολόγημα, αλλεργική ρινίτιδα που με βοηθά η ψευδοεφεδρίνη κλπ.
– Γέννησα με καισαρική απλά γιατί πέρασα τις μέρες μου και δεν είχα διαστολή μετά από 2 μέρες ορούς, ενώ ήθελα πολύ να γεννήσω φυσιολογικά και με πείραξε, αφού δεν υπήρχε και κάποιο πρόβλημα με μένα ή το μωρό. Μπορεί ένας γυναικολόγος να μου πει αν ήταν αναγκαίο και αν θα αναγκαστώ να ξαναγεννήσω με καισαρική;
Επίσης, δε με άφηναν να θηλάζω τις πρώτες 2 μέρες, μόνο ελάχιστο και με επιμονή μου γιατί έλεγαν ότι τα δυνατά παυσίπονα που μου είχαν στους ορούς θα έβλαφταν το μωρό και έτσι του δίναμε γλυκόζη γιατί δεν ήθελα με τίποτα χημικό γάλα. Την 3η μέρα επαναστάτησα, έβγαλα τους ορούς και έπαιρνα παρακεταμόλη αν πονούσα μετά το θηλασμό.Σωστά έγιναν τα πράγματα, ή έπρεπε κάτι να κάναμε διαφορετικά;
Ευχαριστώ.
Λουίζα Ι., Κύπρος
Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία
Συγχαρητήρια για την επιμονή σας να προασπίσετε την υγεία του γιου σας παρά τις αντίθετες οδηγίες και τα εμπόδια που σας επιβλήθηκαν.
Η ερώτηση εάν έπρεπε να γίνει καισαρική δε μπορεί να απαντηθεί από εμένα αλλά από ενημερωμένο γυναικολόγο. Πάντως στις 41 εβδομάδες και μετά από αναμονή 2 ημερών, είναι ιατρικά τεκμηριωμένο να οδηγούμαστε κάποιες φορές σε καισαρική. Σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που υφίστανται “προληπτικά” και για ανύπαρκτους λόγους καισαρική στις 37 εβδομάδες κύησης, φαίνεται να είχατε πιο υπαρκτούς λόγους.
Πάντως, από την εμπειρία μου υπάρχουν πλέον ελάχιστοι λόγοι να γίνει ολική αναισθησία σε καισαρική. Επηρεάζει πάρα πολύ και πλέον αποφεύγεται, δεν ξέρω για πιο λόγο προτιμήθηκε σε εσάς από την περιοχική αναισθησία.
Σας τρομοκράτησαν τις πρώτες ημέρες για το θηλασμό χωρίς καμιά επιστημονική βάση. Τα ναρκωτικά αναλγητικά είναι συνήθως συμβατά με το θηλασμό. Δεν υπήρχε καμία αντένδειξη για θηλασμό τις πρώτες δύο μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν να φοβηθείτε αναίτια με τα φάρμακα και να κρατάτε πλέον υπερβολική στάση σε ότι αφορά αυτά που παίρνετε.
Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΥΤΟ: Οι λεχώνες πρέπει να ζουν φυσιολογική ζωή. Να αντιμετωπίζουν τον πόνο, να περιποιούνται τον εαυτό τους, να ζούν νορμάλ ζωή κάνοντας ΤΑ ΠΆΝΤΑ με μέτρο. Ο θηλασμός είναι φυσιολογική κατάσταση, εύκολος, όχι βουνό γεμάτο επιβαλλόμενες δυσκολίες. Δεν είναι δυνατόν χωρίς κανένα λόγο να τιμωρείτε τον εαυτό σας επειδή θηλάζετε και να μην παίρνετε απαραίτητα και ακίνδυνα για το παιδί φάρμακα, επειδή κάποιοι κάποτε σας τρομοκράτησαν. Εξαίρεση σε όσα λέτε η ψευδοεφεδρίνη που σωστά την αποφεύγετε. Δείτε κι ΕΔΩ
Όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο λιγότερο μητρικό γάλα παίρνει, τόσο μικρότερο ποσοστό της συνολικής διατροφής του από το μητρικό γάλα και τόσο καλύτερα ο οργανισμός του μεταβολίζει τα φάρμακα. Άρα, τώρα η λήψη φαρμάκων από εσάς είναι ακόμα ασφαλέστερη.
Ως προς το εάν μπορείτε να κάνετε φυσιολογικό τοκετό τη δεύτερη φορά, το ερώτημα έχει απαντηθεί διεθνώς με κατηγορηματικό τρόπο: 70% των γυναικών μετά από 1η καισαρική μπορούν να γεννήσουν το δεύτερο κολπικά χωρίς επιπλέον κινδύνους.
Πρέπει να ψάξετε να βρείτε έναν γυναικολόγο που είναι ενημερωμένος σύγχρονα και που θα σας υποστηρίξει.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου μπορείτε να βρείτε μια αναλυτική μου παρουσίαση για το θέμα των καισαρικών (και των φυσιολογικών τοκετών μετά από καισαρική) στην ιστοσελίδα μου, όπως και στην ιστοσελίδα του συλλόγου “Εγκυμονώ – Γεννώ – Επιλέγω” www.birthchoices.gr
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com