Οι “ειδικοί” απαντούν # 59

Θέμα: Εγκυμοσύνη – καφετί έκκριση από το στήθος

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξειρετική δουλειά που κάνετε.

Βρίσκομαι στο τέλος του 7ου μήνα κύησης και έχω το εξής ερώτημα. Περισσότερο απο ένα μήνα πριν το στήθος μου αφησε στο μπλουζάκι που φορούσα στο σπίτι ένα καφετί λέκε. Όταν το πίεσα λιγάκι είδα οτι η έκκριση ήταν διαφανής προς καφετι και είχε και λίγο γαλατάκι στο χρώμα του εβαπορε (!). Αυτό επαναλήφθηκε άλλες 3-4 φόρες, ο γιατρός μου σύστησε κυτταρολογική εξέταση της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν “κανένα σημαδι κακοήθειας”.

Δόξα το Θεό, δεν λέω. Με καίει όμως και κάτι άλλο παρα πολυ. Θα μπορέσω να θηλάσω τη μικρή μου; Το θέλω όσο τίποτα άλλο. Χθες βράδυ πάλι έτρεξε το ίδιο υγρό μετα από 3 βδομάδες απουσίας και στεναχωρέθηκα αφάνταστα. Ο γιατρός μου είπε οτι υπάρχει πιθανότητα να μην μπορέσω να θηλάσω γιατί δεν κάνει το παιδί να πίνει αίμα.

Σας παρακαλώ, πείτε μου τη γνώμη σας γιατί κοντεύω να σκάσω. Δεν θέλω με τίποτα να το στερήσω αυτό απο το παιδί μου.

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Άντρη Σ., Χανιά

Στο δεύτερο μισό της κύησης οι γυναίκες εμφανίζουν πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα πριν και μετά τη γέννα είναι πηχτό, μπορεί να έχει χρώμα βαθύ κίτρινο, άσπρο, καφετί, ακόμα και πράσινο! Λόγος ανησυχίας για τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καθόλου.

Αίμα θα είχατε αν το χρώμα ήταν ζωηρό κόκκινο. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη να θηλάσετε το παιδί. Το μωρό ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να πιει σταγόνες αίματος από εσάς, δε θα πάθει τίποτα. Το μητρικό γάλα είναι ζωντανό, επεξεργασμένο από τον οργανισμό σας αίμα.

Αν λοιπόν δείτε κόκκινο αίμα στο γάλα μετά τη γέννα, μακράν η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι από πληγωμένη θηλή, το μωρό πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα στο στήθος, να συνεχίσει να θηλάζει και να γίνουν ενέργειες για να θεραπευτούν οι θηλές. Αμέσως μόλις αντιμετωπιστούν το αίμα θα εξαφανιστεί.

Πιο σπάνια, ζωηρό κόκκινο αίμα (ιδιαίτερα όταν είναι σε κάθε γεύμα, έντονο) μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα στο μαστό που θέλει διερεύνηση. Και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται διερεύνηση της αιτίας με παράλληλη συνέχιση του θηλασμού.

Αυτά που σας είπε ο γυναικολόγος σας μου δείχνουν ότι δεν ξέρει από θηλασμό και θα σας δώσει λάθος οδηγίες στο μέλλον. Για ό,τι αφορά το θηλασμό αναζητείστε πιο αξιόπιστη υποστήριξη.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *