Θηλασμός και εισαγωγή στέρεων τροφών (μέρος πρώτο)

Θηλασμός και εισαγωγή στέρεων τροφών (μέρος πρώτο)

Δέκα κατευθυντήριες Αρχές για τη Συμπληρωματική Διατροφή:

1 Αρχίστε να δίνετε άλλες τροφές στους 6 μήνες. Εφαρμόστε τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό από τη γέννηση μέχρι και τους 6 μήνες, μετά αρχίστε να δίνετε μια γεύση από άλλες τροφές ενώ συνεχίζετε να θηλάζετε συχνά και όταν το ζητάει το μωρό. 

2 Συνεχίστε τον θηλασμό για 2 χρόνια ή και περισσότερο. Συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας όσο συχνά και για όσο διάστημα επιθυμείτε εσείς και το παιδί. 

3 Εξασκήστε «Στοργική διατροφή». Ανταποκριθείτε στα σημάδια πείνας που δείχνει το παιδί σας και στις ικανότητές του να δέχεται τροφή. Προσφέρετε βοήθεια και ενθάρρυνση (χωρίς να εκβιάζετε το τάϊσμα), ταΐστε αργά και υπομονετικά, πειραματιστείτε με διαφορετικές τροφές, γεύσεις, συνδυασμούς και συστατικά, ελαχιστοποιώντας τις αποσπάσεις, με πολύ χαμόγελο, επαφή με τα μάτια και ενθαρρυντικές λέξεις, ώστε η διατροφή να καταστεί μια περίοδος μάθησης και αγάπης. 

4 Ετοιμάστε και αποθηκεύστε τις τροφές με ασφάλεια. Πλύνετε και καθαρίστε τα χέρια σας, τα χέρια του παιδιού σας και τα σκεύη πριν την παρασκευή του φαγητού και το τάϊσμα. Το καλύτερο θα ήταν να παρέχεται η τροφή αμέσως μετά την ετοιμασία του. Αν πρέπει να φυλάξετε ετοιμασμένες τροφές εκτός ψυγείου, χρησιμοποιήστε τες μέσα σε 2 ώρες ή φυλάξτε τες μόνο μέχρι το επόμενο γεύμα ζεσταμένες καλά. Αποθηκεύετε τα συστατικά σε δροσερά κλειστά δοχεία για να μην μολυνθούν. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μπουκάλι ταΐσματος γιατί είναι δύσκολο να το κρατήσετε καθαρό. 

5 Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της τροφής. Αρχίστε με μικρές ποσότητες στους 6 μήνες και αυξήστε την προσφερόμενη ποσότητα καθώς το παιδί σας δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συνεχίζετε το συχνό το μητρικό θηλασμό. Οι ενεργειακές ανάγκες από τις συμπληρωματικές τροφές είναι περίπου 200kcal/ημέρα στους 6 με 8 μήνες, 300kcal/ημέρα στους 9 με 11 μήνες και 550 kcal/ημέρα στους 12 με 23 μήνες. 

6 Μεταβάλετε τη σύσταση και την ποικιλία της προσφερόμενης τροφής. Ανταποκριθείτε στις ικανότητες και το ενδιαφέρον του παιδιού σας να χειριστεί διαφορετικές συστάσεις και υφές. Αρχικά, τα μωρά χρειάζονται μαλακές τροφές, όμως γρήγορα μαθαίνουν να μασάνε. Μέχρι τους 8 μήνες τα μωρά μπορούν να φάνε μικρά κομμάτια φαγητού – τροφές που μπορούν να κρατήσουν με τα δάχτυλά τους. Μέχρι τους 12 μήνες μπορούν να φάνε τις περισσότερες οικογενειακές τροφές, κομμένες σε μικρά κομματάκια ή μαλακωμένες όσο χρειάζεται, όμως ακόμα είναι ανάγκη να τους δίνουμε τα πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τμήματα της οικογενειακής τροφής. 

7 Αυξήστε τον αριθμό των φορών που παρέχετε τροφή. Προσφέρετε 2 με 3 φορές ημερησίως στους 6 με 8 μήνες και 3 με 4 φορές την ημέρα στους 9 με 24 μήνες, μαζί με θρεπτικά «μεζεδάκια» μία ή δύο φορές την ημέρα, κατά βούληση, επιπρόσθετα του μητρικού θηλασμού.
 
8 Δίνετε πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Δίνετε κρέας, πουλερικά, ψάρι, ή/και αυγά καθημερινά όσο πιο συχνά γίνεται. Δίνετε φασόλια, μπιζέλια, φακές, πάστα φιστικιού, ή/και γαλακτοκομικά ιδιαίτερα αν τα γεύματα δεν περιέχουν ζωική πηγή τροφής. Δίνετε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Προσπαθήστε να μην δίνετε το «κύριο» φαγητό από μόνο του, για παράδειγμα, μη δίνετε σκέτο ρύζι ή χυλό από καλαμπόκι αλλά προσθέστε θρεπτικά πλούσιες τροφές όπως αλεσμένο ψάρι, αυγό, όσπρια κλπ. Μη δίνετε σόδες, ζαχαρούχα ποτά, καφέ ή τσάι. Αυτά γεμίζουν τα στομαχάκια τους και εκτοπίζουν άλλες πιο θρεπτικές τροφές. Εάν το παιδί σας διψά προσφέρετε μητρικό γάλα ή απλά βρασμένο (αποστειρωμένο) νερό. 

9 Προστατεύστε την υγεία του με βιταμίνες και μέταλλα. Δίνετε ευρεία ποικιλία τροφών καθώς αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σε βιταμίνες και μέταλλα. Μικρά παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες συνήθως χρειάζονται τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων ή ενισχυμένες τροφές για να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες. Άλλες μητέρες και παιδιά μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα ενισχυμένες τροφές ή να πάρουν συμπληρώματα ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες. 

10 Θηλάζετε πιο συχνά κατά τη διάρκεια ασθένειας. Προσφέρετε στο παιδί περισσότερα υγρά και τα αγαπημένα του φαγητά κατά τη διάρκεια ασθένειας. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την ασθένεια, ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει περισσότερο.

Πηγή: unicef
Photo: sxc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *