Σε κάθε νέα μητέρα που έχει αποφασίσει να θηλάσει το μωρό της είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το αν θα τα καταφέρει με το θηλασμό και για το αν θα έχει αρκετό γάλα. Οι ανησυχίες αυτές έχουν κυρίως να κάνουν με το πόσο σημαντικό φαίνεται και τελικά είναι, το να μπορείς να προσφέρεις τη βασική τροφή στο μωρό που μόλις έφερες στη ζωή.
Στην πραγματικότητα ο θηλασμός είναι μια διαδικασία τόσο φυσική και τόσο καλά προγραμματισμένη όσο και η ίδια η εγκυμοσύνη. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να καταβάλετε κάποια προσπάθεια ούτε κάτι για το οποίο θα πρέπει να αισθάνεστε άγχος.
Αν αμέσως μετά τον τοκετό ή τουλάχιστον τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα τοποθετήσετε το μωρό στο στήθος σας και εκείνο αρχίσει να θηλάζει, το στήθος σας θα ανταποκριθεί και θα αρχίσει να παράγει το πρωτόγαλα.
Η λογική είναι πολύ απλή, αν υπάρξει ζήτηση τότε ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται και δημιουργεί το πολύτιμο μητρικό γάλα, αν αντίστροφα δεν υπάρξει ζήτηση τότε η παραγωγή γάλακτος είτε σταματά είτε δεν ξεκινά καν.
Γι’ αυτό αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας τις δύο πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, καλό είναι να ξεκινήσετε την έκθλιψη του γάλακτος, έστω και με το χέρι σας, ώστε να σταθεροποιηθεί η παραγωγή γάλακτος.
Θα πρέπει, πάντως, να αισθάνεστε σίγουρη για τον εαυτό σας και να μην προσθέτετε και αυτό το άγχος στον εαυτό σας, καθώς το άγχος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, όχι τόσο για την παραγωγή του γάλακτος όσο για τη ροή του από του στήθος σας. Αν, δηλαδή, έχετε μεγάλο άγχος τις πρώτες φορές που θηλάζετε ενδέχεται να δυσκολεύεται το μωρό να αντλήσει το γάλα.
Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο οργανισμός της μητέρας δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα αυτό της φύσης και δεν παράγει γάλα, οι περιπτώσεις όμως αυτές είναι σπάνιες και δεν αποτελούν τον κανόνα. Για τη πλειονότητα των γυναικών η παραγωγή γάλακτος ξεκινά κανονικά και ακολουθεί μια σταθερή πορεία για όσο καιρό το μωρό θηλάζει.
Αν, επομένως, το έχετε πραγματικά αποφασίσει θα πρέπει να εμείνετε στην απόφασή σας και να μην αφήσετε τυχόν μικροπροβλήματα να σας αποτρέψουν από το να θηλάσετε το μωρό σας.
Ακόμη και αν δεν κατορθώσετε από τις πρώτες φορές να τοποθετήσετε σωστά το μωρό στο στήθος σας, ακόμη και αν το μωρό πληγώσει τις θηλές σας, καθιστώντας το θηλασμό επώδυνο, ακόμη και αν νιώθετε εξαντλημένη από τον τοκετό και θα προτιμούσατε να μην αναλάβετε και αυτή την ευθύνη, θα πρέπει με υπομονή να αντιμετωπίσετε κάθε τέτοιου είδους δυσκολία και να προσφέρετε στο μωρό σας το δώρο του θηλασμού.
Σκεφτείτε απλά ότι το κλειδί για έναν επιτυχημένο θηλασμό βρίσκεται στην έγκαιρή έναρξή του, το συντομότερο δυνατό δηλαδή, και στην καλή τοποθέτηση του βρέφους ώστε να μην πληγωθούν οι θηλές και σας προκαλεί μετά πόνο ο θηλασμός.
Αν, με τη βοήθεια του προσωπικού του μαιευτηρίου, μάθετε πώς να τοποθετείτε το μωρό στο στήθος και αν ζητήσετε να σας φέρουν το μωρό σας όσο πιο νωρίς γίνεται για τον πρώτο θηλασμό, τότε όλα θα πάνε καλά και θα μπορέσετε με επιτυχία να θηλάσετε για όσο καιρό το επιθυμείτε.
Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι σημαντικά ακόμη και αν ο θηλασμός δεν διαρκέσει πολύ.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com