Οι κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες «φύλαξης» βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου παιδιού, για μελλοντική χρήση τους σε περίπτωση ασθένειας, είναι απάτες, σύμφωνα με τον Ίρβινγκ Βάισμαν, διευθυντή του Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρική Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Κλινικές σε πολλές χώρες παρέχουν τη δυνατότητα στους γονείς να αποθηκεύσουν τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου, με την προοπτική αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία σημαντικών ασθενειών, εφόσον αυτές εκδηλωθούν στο μέλλον. Στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, οι γονείς πληρώνουν περίπου 3.600 δολάρια για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων του παιδιού τους, πιστεύοντας ότι τοιουτοτρόπως πραγματοποιούν κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ασφάλειας ζωής για το παιδί τους.
Ωστόσο, ο κ. Ίρβινγκ Βάισμαν δήλωσε ότι οι καλές προθέσεις των γονέων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τράπεζες βλαστοκυττάρων. «Ο ομφάλιος λώρος περιέχει βλαστοκύτταρα σε επίπεδο που θα διατηρούσε τη αιμοποιητική ικανότητα ενός πολύ μικρού παιδιού», δήλωσε ο Βάισμαν στο πλαίσιο του ετήσιο συνεδρίου της Αμερικανική Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών. «Θα μπορούσαν ακόμη να προέλθουν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, που δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να μετατραπούν σε εξειδικευμένα εγκεφαλικά, καρδιακά ή σκελετικά κύτταρα, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς κάποιων», συνέχισε.
Ο Βάισμαν επεσήμανε ακόμη ότι αυτοί οι «μη επιβεβαιωμένοι θεραπευτές» τείνουν να στήνουν επιχειρήσεις σε χώρες με ανεπαρκείς ιατρικούς κανονισμούς, αν και το Γαλλικό Πρακτορείο, στην έρευνα που πραγματοποίησε, εντόπισε ιστοσελίδες για τράπεζες βλαστοκυττάρων τόσο σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις Η.Π.Α. Στις αρχές Απριλίου, η Διεθνής Βλαστοκυτταρική Ένωση θα εκδώσει έκθεση σχετικά με τις μη αποδεδειγμένες θεραπείες, όπως η αποθήκευση του πλακούντα του βρέφους για μελλοντική χρήση.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Σοφάκι μου Χρόνια Πολλά! 🙂
Κι εγώ πάντως δεν έχω αποφασίσει αν πιστεύω ή όχι στη φύλαξη βλαστοκυττάρων ούτε με έχουν πείσει οι εν λόγω τράπεζες` εξάλλου το θεωρώ μέγα φακέλωμα κι έτσι δεν τα κράτησα!!
Όσο γι' αυτό που λες Βέρα για το να κοπεί με καθυστέρηση ο ομφάλιος λώρος, είναι στα δικαιώματα της μητέρας και του νεογνού! Μάλιστα αν μέχρι να αποκοπεί το μωρό από τη μάνα είναι στην αγκαλιά της έχει το περιθώριο με τον πιο ήρεμο τρόπο να συνηθίσει στο νέο τρόπο αναπνοής του!
Ειμαι σιγουρη οτι ειναι απατη και περισσοτερο "μοδα" (με την καλη εννοια βεβαια,ολοι οι γονεις νοιαζονται για το καλο των παιδιων τους).Το 2006 που γεννησα και ηταν ακομη στην αρχη τους,ο ιδιος ο γυναικολογος μου,αν και ειχε φυλλαδια εταιριων στο ιατρειο του,μου ειπε ειλικρινεστατα οτι θεωρει περιττο να τα κρατησουμε καθως στο κοντινο μελλον,θα υπαρχει μια παγκοσμια τραπεζα κυτταρων που θα μπορουμε να χρησιμοποιουμε ολοι μας.Το 2009 στον 2ο τοκετο μου,ημουν ετοιμη να τα δωρισω στην δημοσια τραπεζα αλλα "κατι" με σταματησε…Δεν ξερω τι,ισως κακως,αλλα δεν τα δωρισα…Αλλωστε ανηκω και στην κατηγορια των ανθρωπων που απλα ευχομαι να μην συμβει το κακο…
Πολυ χρησιμοτερο ειναι να ζηταμε απο τον μαιευτηρα να μη κοβει αμεσως τον ομφαλιο λωρο και να αφηνει να πηγαινει ολο το αιμα στο μωρο μας…..πρεπει να σταματησει να παλλεται πριν τον κοψει, αλλιως το μωρο στερειται κατι πολυτιμο……