Το πόσες φορές έχω ακούσει αυτή την ερώτηση` συνοδεία μιας τέτοιας έκφρασης μέχρι σήμερα δε λέγεται!!
Ειδικά τώρα που μεγάλωσε και δεν είναι πια βρέφος… Απαπά!!
Πιο πρόσφατη ήταν αυτή της Δευτέρας…
Ένα ιατρικό θέμα με οδήγησε στο νοσοκομείο, στα εξωτερικά ιατρεία (δεν είναι του παρόντος αλλά θα αναλύσω κάποια στιγμή το θέμα στη νέα στήλη «παράπονα & καταγγελίες» και θα βγάλω το άχτι μου! Ε, μα δεν είναι χάλι αυτό…).
– Γιατρός: Α! θηλάζεις; Σε ποιό μήνα είσαι;
Σκέφτομαι… θηλάζω είπα… όχι πως είμαι έγκυος!! – Εγώ: το μωρό πόσο είναι;
– Γιατρός: Ναι
– Εγώ: Ε, δεν είναι και τόσο μικρό…
(και οι 3 γιατροί που ήταν μέσα στο εξεταστήριο -2 γυναίκες κι ένας άντρας- ξαφνικά σήκωσαν το κεφάλι τους και περίμεναν την απάντηση…
– Εγώ: …2,5 χρονών είναι!
6 γουρλωμένα μάτια με κοιτούσαν… (που να έλεγα και 33 μήνες! χαχαχα!!)– Γιατρός γυναίκα A: Και το θηλάζεις ακόμη;;;
Η έκφραση γνωστή… Δε με κοιτά μόνο με έκπληξη και απορία μα και σαν εξωγήινη… του στυλ «τι είπε τώρα η γυναίκα!!»– Γιατρός γυναίκα B: Μα αυτό σε λίγο θα πάει σχολείο!
– Εγώ: Ε, μέχρι να πάει σχολείο έχουμε μέλλον
(και χαμογελώ γιατί δεν έχω καμία όρεξη για αναλύσεις κ.λπ.).
Ο άντρας γιατρός με σκυμμένο πια κεφάλι δείχνει να μην πιστεύει τι έχουν ακούσει τ΄αυτιά του…
Μα είναι λειτουργοί υγείας! δεν θα έπρεπε να έχουν γνώση;;; Να μην τους έρχεται τόσο παράξενο κι ανήκουστο πως ένα παιδί 2,5 και πλέον χρονών θηλάζει ακόμη;
Τι ψάχνω τώρα…
Ε, ναι λοιπόν! θηλάζω ακόμη κι εύχομαι να συνεχίσουμε για πολύ πολύ ακόμη! Αμάν πια!
Ορίστε! το είπα το παράπονό μου!
Εσάς; τι σας λένε και πώς το αντιμετωπίζετε;
Μέντορας Θηλασμού,
NLP Coach Εγκυμοσύνης & Μητρότητας
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★
ππ75 γιατρός δεν είμαι για να σου απαντήσω επιστημονικά, αλλά εσύ τί νομίζεις; θαρρείς πως το οποιοδήποτε άλλο γάλα μας λένε να δώσουμε στα μωρά μας (σκόνη, φρέσκο κλπ) είναι από αγελάδες λεχώνες μόνο για 6 μήνες; μετά δεν τις ξαναρμέγουν μέχρι να ξαναγεννήσουν; εκείνων το γάλα είναι πιο πλούσιο; και αυτό που λένε πως τα εμπλουτίζουν εγώ τα ακούω βερεσέ! Τεχνητό πράγμα δεν συγκρίνεται με το φυσικό ότι και να κάνουν!
Ποια είναι η αλήθεια; η αλήθεια είναι πως η μέχρι τώρα νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να λένε για τα καλά του θηλασμού μέχρι το 1ο εξάμηνο, αποκρύπτωντας τα καλά της συνέχισή του και οι γιατροί αρκούνται σε αυτή τη σημείωση για να εξασφαλίζουν τα μπόνους τους! Πιο πολύ συμφέρει την τσέπη τους οι μαμάδες να δίνουν ξένο γάλα στα παιδιά τους (πουλάνε οι εταιρείες; τα παίρνουν και οι γιατροί! πίνουν ξένο κι αρρωστένουν πολλά μωρά _οκ όχι και όλα!-, πάλι τα παίρνουν οι γιατροί -από επισκέψεις, συνταγογραφήσεις φαρμάκων κλπ!!)
άσε! μην ψάχνεις για αλήθεια γραμμένη στα χαρτιά! βάλε κάτω τη λογική σου και εμπιστέψου τη μητέρα φύση!!
Εγω δεν εχω πειστει τελικα σε ενα θεμα.
Καταρχας ειμαι υπερ του θηλασμου το ξεκαθαριζω.
Ομως κατα ποσο τελικα ωφελει να θηλαζεις ενα νηπιο που εχει φτασει τα 2 η τα 3;;;;Θελω να πω ωφελει στην αναπτυξη του παιδιου;Παιρνει τις βιταμινες κ ολα αυτα που χρειαζεται σε αυτην την ηλικια;;
Επειδη το 95% των γιατρων υποστηριζουν πως μεχρι τον 6ο μηνα ειναι απαραιτητο,μετα…δεν ειναι…
Τελικα ποια ειναι η αληθεια;;
Συγχαρητήρια Μαρία!
Είσαι παράδειγμα προς μίμηση!! Άλλες ούτε ένα "δεν κατάφεραν" να θηλάζουν για "Χ" λόγους και συγνώμη προς τους μπαμπάδες γι' αυτό που θα πω αλλά ο θηλασμός αφορά τη μαμά και το παιδί, ο ρόλος και οι απόψεις του μπαμπά σε αυτό το θέμα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και μόνο… εδώ και η γνώμη του παιδίατρου αν δεν συντρέχει λόγος υγείας… απλά συμβουλευτική είναι!
Καλή συνέχεια κοπέλα μου! Τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν και εσύ για πάντα θα καμαρώνεις τα οφέλη σε φανερές και κρυφές πτυχές τους!!
Respect!
Εγώ θηλάζω το 4ο παιδί μου ακόμα και τώρα που θα κλείσουμε τα 3 τον άλλο μήνα. Ο μικρός εντωμεταξύ είναι λίγο δύσκολος σαν παιδί(νευράκια, ξεσπάσματα κλπ.)και όταν κάτι τον ενοχλεί φωνάζει ότι θέλει βυζί. Με αποτέλεσμα να μην με αφήνει να σηκωθώ από τον καναπέ…και να έχεις και τον σύζηγο να σου λέει κόψ'το επιτέλους δεν βλέπεις πώς έχει γίνει το παιδί. Εγώ βέβαια να επιμένω ότι δεν είναι από τον θηλασμό έτσι, απλά αυτός είναι ο χαρακτήρας του παιδιού, αλλά τίποτα. Στην τελική έχω θηλάσει και τα άλλα μου παιδιά μέχρι τέτοια ηλικία (2,5-3 χρονών) και δεν έιχαν τέτοια ξεσπάσματα θυμού.
Τα σχόλια τα ακούω εγώ συνέχεια μέσα στο σπίτι από τον σύζηγο, φανταστείτε αν δεν έχετε υποστήριξη από αυτόν τότε οι υπόλοιποι πως να μην πούνε. Και εχω ακούσει και από άλλους διάφορα σχόλια και δεν δίνω πια σημασία…
μαμαδες να φτιαξουμε μια λιστα με αυτα τα σχολια!
-θηλαζεις α κ ό μ α??????
-πρεπει να το κοψεις! (αληθεια γιατι?)
-θα δεθεις με το παιδι! (ε και; ξενο ειναι;)
-……………………(σιωπη, το χειροτερο σχολιο)
αυτα απο το 'μορφωμενο' περιβαλλον. κι επειδη εχω την τυχη να κανω παρεα με τα συνεργεια ολη μερα δειτε σχολια απο υδραυλικους και μπετατζηδες:
-θηλαζεις ακομα? μπραβο, αυτο λενε ειναι το καλυτερο!
και απο μαστορους αλβανικης υπηκοοτητας:
-πως και θηλαζεις, οι ελληνιδες δε θηλαζουν τα παιδια τους….
ακουτε τα μαναδες!!!!
14 μηνων η μπεμπα, αφηνει το στηθος και με τρελαινει με ενα αργοσυρτο παιχνιδιαρικο "γαααλαααααα!" ε, γαλα λοιπον!
α μα τι πρωτότυπο…έως τους 6 μήνες θηλασμού οι περισσότεροι με κοιτούσαν με θαυμασμό που τα κατάφερνα και θήλαζα (αν και φυσικά ξυπνούσε τα βράδια γιατί πεινούσε, το παιδί μου πεινούσε γιατί το γάλα δεν ήταν αρκετό/καλό και όλα τα γνωστά…)μετά τον πρώτο χρόνο άρχισαν να ενοχλούνται στο στυλ "έως πότε"? Και τώρα πια που είμαστε στον 18 μήνα με κοιτάνε με έντονο προβληματισμό και κατεβασμένο πιγούνι που συνοδεύεται πάντα από την ερώτηση "μέχρι πότε θα θηλάζεις???". "Δεν ξέρω" τους απαντώ. Πρόσφατα διάβασα πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει το μίνιμουμ 2 χρόνια θηλασμού και πήρα τα πάνω μου (γιατί όπως και να το κάνεις σε επηρεάζουν όλοι αυτοί οι ανόητοι με τα σχόλιά τους!!). Καλή συνέχεια λοιπόν σε όλες τις μανούλες που θηλάζουν!Όλες τα ίδια περνάμε…
Αααααχ!!! Καλή μας συνέχεια κορίτσιαααα!!! 🙂
Πάντως είναι αμφίδρομη η ερώτηση!!
Κι εμείς δε ρωτάμε μέχρι πότε;;;
Μέχρι πότε θα ακούμε τα ίδια και τα ίδια; :-))))
Στην Ελλάδα έχουμε το συνηθειο να χωνουμε τη μυτη μας παντου. Τι σε νοιαζει βρε ανθρωπε αν θηλάζω και μέχρι ποτε θα θηλαζω! ενοχλώ κανένα; Τι σχεση έχει ο κάθε πικραμένος με το τι θα φάει το παιδί μου!
Το κορυφαίο πάντως το ακουσα απο την πεθερά μου: Να κόψω το δικο μου γαλα και να της δίνω ξένο,(9 μηνων το μωρό) γιατί όταν θα μεγαλώσει και πηγαίνει σχολείο (στα 6 δλδ) δε θα πίνει γάλα. Και αν δε της αρεσει το ξένο να της βάζω και ζαχαρη…!
Εγώ: αφου μου αρεσει σε μένα ο θηλασμός, αρεσει και στη μικρή, δε βρισκω λόγο να τον κόψουμε!
Αχ, η γνωστή ιστορία…
Μέχρι το χρόνο απορούσαν, κυρίως για το "έχεις ακόμα γάλα;;;", κάποιοι ωστόσο λέγαν "μπράβο που το θηλάζεις ακόμα! Δεν ξέρεις πόσο καλό του κάνεις". Άλλοι πάλι μου λέγαν ότι θα πάθει εξάρτηση, κι είναι και αγόρι…
Τώρα, είμαστε 15 μηνών (είμαι;; χαχαχα), και με ρωτάνε "μα μέχρι πότε θα θηλάζεις; Μέχρι να πάει φαντάρος;"
Πάντως βρε παιδιά, φανταστείτε αφού οι παιδίατροι και δεν είναι εξεικοιωμένοι με θηλασμό πέραν του 6μήνου, μη σας κάνει εντύπωση που άσχετες ειδικότητες γιατρών απορούν…
Το πρώτο μου μωράκι το θήλασα μόλις 2 μήνες γιατί δεν ήμουν σωστά ενημερωμένη και ψυχολογικά δυνατή.
Το κακό ξεκινάει από το ίδιο το μαιευτήριο όπου οι μαίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές στον μητρικό θηλασμό. Οι μαίες εκεί με "έπεισαν" ότι το δικό μου γάλα δεν αρκεί, άποψη που ενισχύθηκε και από φίλους-συγγενείς-κ.λ.π. όταν γύρισα στο σπίτι.
"Το παιδί κλαίει? Α! Δεν φτάνει το γάλα σου!". Τελικά με πήρε από κάτω…Άρχισα να δίνω και συμπλήρωμα παράλληλα με τον θηλασμό, μέχρι που άρχισε να μειώνεται το δικό μου… δεν ήξερα τότε ότι όσο πιο πολύ θηλάζεις, τόσο περισσότερο παράγεις! Μετά το μωρό άρχισε να προτιμάει την ευκολία του μπιμπερό… και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση! Όταν πια το γάλα μου έγινε σα νερό και σταμάτησα να θηλάζω, έκλαιγα με λυγμούς και αναφιλητά για πολύ καιρό, θυμάμαι!
Γι' αυτό κορίτσια, μην πτοείστε!
Μακάρι κι εγώ τότε να είχα σωστή ενημέρωση και στήριξη (έστω και μέσα από ένα blog όπως αυτό) και τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά!
Τι κι αν στο είπε η μαμά σου;;;
Άσε που αυτό που σου είπε είναι λίγο μπροστά σε κάτι μαργαριτάρια και καλούδια που έχουν πετάξει μανούλες και μανούλες!!
"τί τον θηλάζεις ακόμα? (7,5 μηνών) Μήπως γι αυτό ξυπνάει το βράδυ? μάλλον δεν τον πιάνει το γάλα σου…" εδώ κλαίω, γιατι μου το είπε η μαμά μου…
Ναι βρε Αριάδνη, κι εγώ έχω πάψει (σχεδόν) να δίνω σημασία αλλά όταν είναι από γιατρούς ε… Ε!
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχα όρεξη να επεκταθώ γιατί ήταν πολύ πρωί και καλά καλά δεν είχα ξυπνήσει… αλλιώς (!) σιγά μην κρατιόμουν!
xaxaxa ας γελάσω δυνατά!! Εδώ γουρλώνουν τα μάτια, στραβοκαταπίνουν, παθαίνουν σοκ οταν το παιδί είναι 6-7 μηνών, οχι το δικό σου που είναι και στον 33ο μήνα…χαχα (μα άκου σε ποιόν μήνα είσαι….?)
Εχω κι εγώ ένα παρόμοιο άρθρο με διάλογο που διαδραματίστηκε στο κομμωτήριο και την κομμώτρια που παραλίγο να με κουρέψει γουλή από την έκπληξή της!!!
Εγώ έχω πάψει πια να ασχολούμε με σχόλια, γριμάτσες, συμβουλές, χειρονομίες κλπ.
Αλλά οπως λες, είναι κρίμα γιατί που οι γιατροί οχι μόνο δεν μπαίνουν στον κόπο να πληροφορηθούν αλλά παραπληροφορούν κιολας!!!!