Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πληγωμένες ή και ματωμένες θηλές, ακόμη και από τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο. Είναι ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως κατά τους πρώτους θηλασμούς.
Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Οι πονεμένες θηλές συχνά φοβίζουν τις νέες μητέρες, δυσχεραίνουν τον θηλασμό κι αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αποθηλασμό.
Είναι εξαιρετικά επώδυνο και ιδιαίτερα δυσάρεστο να προσπαθεί μια μητέρα να θηλάσει με πληγωμένες θηλές. Από τη μια να θέλει να θρέψει με τον πιο φυσικό κι ευχάριστο τρόπο το μωρό της κι από την άλλη να τρέμει την ώρα και τη στιγμή που θα ξαναπιάσει τη θηλή… Ο θηλασμός από μια μοναδική εμπειρία τείνει να γίνει φόβος και τρόμος, το ξένο γάλα η εύκολη λύση και τελικά ο αποθηλασμός να καραδοκεί!
Καλό είναι λοιπόν να είμαστε ενήμερες από πριν έτσι ώστε να αποφύγουμε να πληγωθούν οι θηλές μας ή αν πληγωθούν να ξέρουμε άμεσα πώς να τις αντιμετωπίσουμε.
Η πιο συχνή αιτία είναι η λάθος τοποθέτηση του μωρού στο στήθος! Δεν φταίνε ούτε οι συχνοί θηλασμοί ούτε τα παρατεταμένα γεύματα. Αν το μωρό θηλάζει σωστά μπορεί να κάνει ακόμη και μαραθώνιους θηλασμούς (μέχρι και 23 ώρες το 24ωρο) χωρίς να πονέσουν ή να πληγωθούν καθόλου οι θηλές.
Αν πονάει η θηλή σας την ώρα του θηλασμού, σημαίνει ότι το μωρό δεν την έχει πιάσει σωστά! την έχει αρκετά πιο έξω στο στόμα του απ’ ότι πρέπει… Η θηλή πρέπει να βρίσκεται βαθειά μέσα στο στόμα του, τόσο ώστε να πιάνει και μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω (το σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή).
Το λάθος πιάσιμο δεν επιτρέπει στο μωρό να πίνει αρκετό γάλα, τότε πεινάει κι εκνευρίζεται γρήγορα, δεν ικανοποιείται και χρειάζεται συμπλήρωμα για να χορτάσει, το στήθος αναγνωρίζει μειωμένη ζήτηση και σταδιακά ελαττώνεται η παραγωγή του, μοιραία λοιπόν θα οδηγηθούμε σε αποθηλασμό (έτσι, πολλές μανούλες λένε «δεν είχα αρκετό γάλα….» ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα ήταν το λάθος πιάσιμο…).
Επίσης, επειδή τις πρώτες μέρες παράγεται το πρωτόγαλα που είναι μεν μειωμένο σε ποσότητα αλλά το πλέον θρεπτικό για το νεογέννητο μωρό μας, πολλές μητέρες σε συνδυασμό με τον πόνο στις θηλές νομίζουν πως επειδή δεν έχουν αρκετό γάλα πονάει το στήθος τους και καταφεύγουν στο ξένο γάλα…
Ακόμη, η λάθος απομάκρυνση του μωρού από το στήθος μπορεί να ερεθίσει και να τραυματίσει τις θηλές. Εάν το μωρό δεν έχει αφήσει από μόνο του τη θηλή, τότε βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στο στόμα του, ώστε να περάσει μέσα αέρας, να χαλαρώσει το πιάσιμο της θηλής και να το απομακρύνουμε χωρίς τράβηγμα.
Φροντίζουμε να κάνουμε εναλλαγές στις στάσεις/θέσεις θηλασμού! Έτσι αποφεύγουμε την πίεση σε συγκεκριμένα μόνο σημεία της θηλής που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Και φυσικά θηλάζουμε και από τα δύο στήθη! Αν για κάποιο λόγο θηλάζουμε μόνο από το ένα ή θηλάζουμε περισσότερο από το ένα, τότε μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή και πληγή!
Το συχνό πλύσιμο βλάπτει! γενικά αποφεύγουμε την υγρασία, είναι λάθος αυτό που λένε για πλύσιμο μετά από κάθε θηλασμό (έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση). Μπορούμε να πλυθούμε μια φορά μέσα στη μέρα με νερό και σαπούνι αλλά όχι παραπάνω! εκτός από την υγρασία του νερού, το σαπούνι προκαλεί ξηρότητα, προϋποθέσεις για ερεθισμό της θηλής.
Ο καλός αερισμός της περιοχής είναι απαραίτητος. Αφήνουμε όσο μπορούμε το στήθος εκτεθειμένο στον αέρα χωρίς επιθέματα, σουτιέν ή ρούχα απομακρύνοντας την ανεπιθύμητη υγρασία.
Το μητρικό γάλα βοηθάει στην επούλωση των πληγών! Απλώνουμε μερικές σταγόνες πάνω στη θηλή και το αφήνουμε να στεγνώσει! Θα σχηματιστεί έτσι ένα προστατευτικό φιλμ. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και σαν μέτρο πρόληψης μετά από κάθε θηλασμό!
Υπάρχουν πολλά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για αυτές τις περιπτώσεις, προτιμότερα είναι όμως αυτά που δεν θέλουν ξέβγαλμα για να αποφύγουμε περεταίρω ερεθισμό, τέτοιες είναι οι αλοιφές καθαρής λανολίνης. Εγώ σώθηκα με την purelan που είχε γίνει η καλύτερή μου φίλη!! αλλά μπορείτε να δοκιμάστε και την lansinoh, και οι δύο δεν βλάπτουν το μωρό και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και πριν από τον θηλασμό.
Επίσης πολλές μητέρες έχουν βρει βολικές τις θηλές σιλικόνης κοινώς τις ψευδοθηλές. Μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα τις χρησιμοποιούν γιατί έτσι θηλάζει μεν το μωρό αλλά δεν πονάνε οι θηλές τους. Χρειάζεται όμως προσοχή στη χρήση τους! μπορεί να τις συνηθίσει το μωρό και αργότερα να μην δέχεται τη θηλή του στήθους.
Τέλος, πληγή στη θηλή μπορεί να γίνει εξαιτίας κοντού χαλινού της γλώσσας του μωρού! Αν βεβαιωθείτε πως το μωρό πιάνει σωστά τη θηλή αλλά εξακολουθεί να σας πονάει κι έχετε πληγή μπροστά στη θηλή κι όχι επάνω, ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.
Συχνά, χρειάζεται καιρός για να επουλωθούν οι πληγές, όμως δεν σταματάμε να θηλάζουμε ούτε καταφεύγουμε στο συμπλήρωμα αν φυσικά θέλουμε να εδραιώσουμε την γαλουχία!
Σε εξαιρετικά επώδυνες καταστάσεις (όπως πληγές που ματώνουν) μπορούμε να πάρουμε κάποιο παυσίπονο πριν από τον θηλασμό πχ depon, panadol κ.τ.λ. (η παρακεταμόλη είναι συμβατή με τον θηλασμό) παραλείπουμε κάποια γεύματα από το πολύ πονεμένο στήθος και θηλάζουμε ξανά από το άλλο στον επόμενο θηλασμό μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
Εάν η θηλή σας ματώνει και το μωρό σας μαζί με το γάλα πίνει και αίμα αυτό δεν είναι αιτία αποθηλασμού! το αίμα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο μωρό.
Γενικά, ξεκινάμε τον θηλασμό από το λιγότερο πονεμένο στήθος και φροντίζουμε να τοποθετούμε το μωρό σωστά! Εάν αισθανθείτε πόνο, απομακρύνετε το μωρό από το στήθος και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σας «πιάσει» καλά!
Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζετε…
Αν έχετε εφαρμόσει σωστά όλα τα παραπάνω αλλά εξακολουθείτε να πονάτε τόσο κατά τον θηλασμό όσο και σε άσχετες στιγμές ανάμεσα στους θηλασμούς, όχι μόνο πάνω στη θηλή αλλά συχνά και μέσα στο στήθος, αν παρατηρήσετε ξηροδερμία και ξεφλούδισμα στη θηλή, ακόμη και άσπρες σημαδάκια στο εσωτερικό του στόματος του μωρού, υπάρχει πιθανότητα καντιντίασης (μυκητίαση).
Τις περισσότερες φορές, όταν πρόκειται για καντιντίαση, δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα παρά έντονος πόνος και δυστυχώς είναι κάτι που δεν το αναγνωρίζουν άμεσα οι γιατροί…
Η προτεινόμενη αντιμετώπιση είναι ο περιορισμός της ζάχαρης στο ελάχιστο, μεγάλη κατανάλωση πρόβειου γιαουρτιού κι επάλειψη της θηλής -πριν από τον θηλασμό- με γέλη daktarin που καλό είναι να γλείφει και το μωρό (η χρήση της βέβαια γίνεται εφόσον έχει διαπιστωθεί καντιντίαση! μην ξεχνάτε, η γέλη αυτή, είναι φάρμακο και καλό είναι να είναι το τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης!).
Πέρα απ’ αυτά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να πονά το στήθος (όχι μόνο η θηλή) μιας θηλάζουσας γυναίκας, όπως είναι κάποιος μπλοκαρισμένος αδένας, ένας φραγμένος πόρος ή ακόμη και μαστίτιδα.
Ανάλογα με τα συμπτώματα ψάχνουμε για την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Μέντορας Θηλασμού,
NLP Coach Εγκυμοσύνης & Μητρότητας
Ιδρύτρια του mitrikosthilasmos.com,
μα πάνω απ’ όλα, ΜΑΜΑ x2★
μολις διαβασα κ γω το αρθρο κ ολα τα σχολια… καταλαβαινω απολυτα την κοπελα που δημοσιευευει ανωνυμα στις 11/2/13… ειμαι κ εγω απο τις ταλαιπωρημενες, δυστυχως. ξεκινησα να θηλαζω με δυσκολια, λογω επιπεδων θηλων. τις πρωτες 10 μερες ομως δεν εδωσα τιποτε αλλο στο μωρο εκτος απο το στηθος. μετα εμφανιστηκε ο ικτερος κ η παιδιατρος ειπε οτι δεν τρωει αρκετα ενω πρεπει να παρει βαρος για να πεσει ο ικτερος, μας ειπε να δωσουμε συμπληρωμα… πολυ στενοχωρια… μετα απο λιγες μερες τυχαια διαπιστωσα οτι ο μικρος δεν ετρωγε κανονικα λογω ενος τσαγιου θηλασμου που επινα κ προφανως δεν του αρεσε η γευση! το εκοψα κ το μωρο ετρωγε μονο απο εμενα, καθολου συμπληρωμα πια! ομως δυστυχως τις τελευταιες 10 μερες αρχισε να κλαει αμεσως μετα απο καθε γευμα κ παλι η παιδιατρος ειπε οτι πειναει… εδωσα παλι συμπληρωμα, αλλα καθε φορα που του εδινα ενιωθα σαν να του κανω κακο! ετσι λοιπον ειπαμε να κανουμε παλι προσπαθεια να κοπει το ξενο, αλλα δυστυχως καταλαβα οτι το μωρο πινει κ αιμα κ οι θηλες εχουν ματωσει κ οι δυο κ ποναω φρικτα, αρχισα απο χθες να βγαζω με το θηλαστρο, οχι πως δεν ποναει, αλλα δεν βρισκω αλλη λυση πια… κ παλι ομως βλεπω οτι δεν εχω την απαιτουμενη ποσοτητα γαλατος για ολα τα γευματα κ αναγκαστικα δινω παλι συμπληρωμα… εχω εξουθενωθει ψυχολογικα. οσον αφορα τις κρεμες χρησιμοποιω τη lansinoh κ ο γιατρος ειπε να βαλω αλατονερο, το εκανα αλλα μαλλον χειροτερα εγιναν, κ το να αφηνω τις θηλες να αεριζονται ειναι δυσκολο, πολυ βαρυ το στηθος κ ποναει, ειναι κ κουραστικο κ κυκλοφορεις ετσι! απορω εαν οι θηλες μου θα γινουν ποτε οπως πριν, ανησυχω πολυ, ειναι σαν μονιμη ανοιχτη πληγη συνεχεια, ετσι ηταν απ'την αρχη απλα τωρα τρεχει κ αιμα… τι να πω, ζηλευω πολυ τις τυχερες μανουλες που θηλαζουν χωρις προβληματα, εγω εχω φτασει τους δυο μηνες αλλα δεν ξερω ποσο ακομα θα αντεξω, με το θηλαστρο εννοω, γιατι απ'ευθυειας στο στηθος δεν αντεχω πλεον…
διάβασα το άρθρο σας με προσοχή και έχω να παρατηρήσω οτι απο τη δική μου εμπειρία είναι αδύνατον να θηλάσω απο μια πληγωμένη θηλή. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που γίνομαι μούσκεμα στον ιδρώτα και βάζω τα κλάματα, ειδικά τα πρώτα λεπτά του θηλασμού είναι ανυποφορος. Δε μπορώ να καταλάβω πως τα καταφέρνουν οι υπόλοιπες γυναίκες να θηλάζουν με πληγωμένες θηλές. έχω σταματήσει να θηλάζω εδώ και 4 ημέρες απο το πληγωμένο στήθος και μετα απο 2 μαστίτιδες και τρεις τραυματισμούς μέσα σε τρεις εβδομάδες, σίγουρα δεν πρόκειται να ξαναθηλάσω απο αυτό πριν η πληγη επουλωθεί πλήρως. Προς το παρόν βγάζω το γαλα με μασαζ και το δίνω στο μωρό με μπιμπερό ως συμπλήρωμα. Ξέρω οτι αυτό που κάνω δνε είναι το σωστότερο αλλα ο πονος είναι κάτι που δεν αντέχεται και προτιμώ αυτη την κατάσταση παρά να βλέπω το μωρό μου και να τρομοκρατούμαι αντι να το χαίρομαι και να απολαμβάνω τις στιγμές μαζί του..
Αγαπητή φίλη αν και δεν γνωρίζουμε την περιοχή σου, μπορείς να ψάξεις ΕΔΩ για κάποιον πιστοποιημένο ειδικό γαλουχίας ή ΕΔΩ για σύμβουλο θηλασμού.
Συγχαρητήρια για την επιμονή σου!
Ευχόμαστε τα καλύτερα!
Γεια σας και απο μενα.. Πονουσα τοοοσο πολυ κατα την διαρκεια του θηλασμου πο εκλαιγα!! Ματωσαν αρκετες φορες οι θηλες μου και τα παρατησα την πρωτη εβδομαδα.. Εκλαψα οσο ποτε που σταματησα να θηλαζω την μικρη μου. Δυστυχως δεν ειχα διπλα μου ατομα να ασχοληθουν.. Η μαια στο μαιευτηριο ηταν στην κοσμαρα της και το μετανιωνω που δεν πατησα ποδι.. Ακομα και μετα απο ΕΝΑ μηνα αποχης αο τιν θηλασμο δοκιμασα να θηλασω και ειχα γαλα!!!!! Αλλα και παλι ΠΟΝΟΥΣΑ!! Που μπορω να απευθυνθω να βρω εξειδικευμενο ατομο να με βοηθησει στο σπιτι??
Στις πιο δύσκολες φάσεις αλμάτων ανάπτυξης είναι και οι εβδομάδες 15η-16η-17η-18η-19η συνεχόμενες με κορύφωση στην 17η… Εσείς προφανώς είστε στη 17η, τι να πω; αν είναι αυτό η αιτία… υπομονή και θα περάσει η φάση!!
Σχετικά με τα 10λεπτα τώρα, ο θηλασμός δεν έχει ώρα!! εμένα ο γιός μου από τη μέρα που γεννήθηκε μέχρι και σήμερα δεν κάθεται πάνω από 10' και στα δύο!! Συχνά είναι πολύ λιγότερα τα λεπτά!
Το μωρο μας ειναι 4 μηνων και 1 εβδομαδας!Μακαρι να ειναι αυτο που λες ..Παρολ'αυτα την ημερα στα γευματα του δεν καθεται πανω απο 10 λεπτα να φαει.κ οταν την ζοριζω το βγαζει!δουλευω προς το παρον δεν με ενοχλει ιδιαιτερα, απλα οπως ειπα και στο αλλο ποστ "με εχει καλομαθει"..νταντεμα θελουμε κ μεις!!!
Θα φροντίσω να ανεβάσω θέμα για τις ψευδοθηλές με περιεκτικές πληροφορίες!
Για τα βραδινά εγερτήρια τώρα, τα μωρά συχνά περνάνε άλμα ανάπτυξης, φάση κατά την οποία προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή της μαμάς κατά τις ανάγκες τους χωρίς αυτό να σημαίνει ανεπάρκεια!
Φτάσατε μέχρι εδώ, ο θηλασμός σας έχει εδραιωθεί… πιθανόν να είναι άλμα! Αλήθεια πόσο εβδομάδων είναι το κοριτσάκι σου;
Εννοειται πως θελω να το συζητησουμε!!!!Ευχαριστω και για την απαντηση σας!!!! Η αληθεια ειναι πως προσπαθησα να της δωσω χωρις να τις χρησιμοποιησω κα μονο μια φορα αρχισε να τρωει κανονικα, τις αλλες νευριαζε και εφευγε. Και κατι ακομα:ενω μεχρι τωρα κοιμοταν ολο το βραδυ απο τις 10.30 μεχρι τις 6 ή 7 ή 8, τις τελευταιες μερες ξυπναει για ενα γευμα στις 2 ή 4! Μηπως μειωθηκε το γαλα και δεν χορταινει επαρκώς;Με ειχε καλομαθει η αληθεια ειναι!!!Περιμενω την απαντηση σας!Ευχαριστω και παλι
Γεια σου! Να σου ζήσει η κορούλα! Χαίρομαι που ο περίγυρος δεν σε επηρέασε αρνητικά και συνεχίζεται να θηλάζεται!!
Γενικά, αν το μωρό θηλάζει καλά με τις ψευδοθηλές δεν είναι λάθος να τις χρησιμοποιείς εφόσον έτσι έχετε βολευτεί! Υπάρχουν μητέρες που τις χρησιμοποίησαν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα!
Βέβαια μπορείς ακόμη και τώρα να τις σταματήσεις εάν το θέλεις, με λίγη προσπάθεια κι επιμονή όμως γιατί ενδεχομένως το μωρό σου να αντιδράσει (πιθανότητα για σύγχυση θηλών) !
Το γάλα σου στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει να μειωθεί επειδή θα σταματήσεις να τις χρησιμοποιείς αλλά επειδή μπορεί το μωρό να έχει καλομάθει με αυτές και ίσως να μην πιάσει καλά τη δική σου θηλή με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η παραγωγή σου…
Υπάρχουν όμως "τρυκ" που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε αυτή την περίπτωση και να διευκολύνουμε την κατάσταση!
Αν θέλεις, το συζητάμε!
Καλημερα!! Πολυ επιτυχημενο site!!Δεν το ηξερα βεβαια νωριτερα αν και φροντισα να ενημερωθω επαρκως για το τι σημαινει θηλασμος, σε πεισμα αυτων που μου ελεγαν οτι εχω μικρο στηθος και δεν προκειται να χορτασει το παιδι μου απο μενα! Ειναι 4 μηνων η μικρη και ακομα συνεχιζουμε. Το θεμα μου ειναι οτι στην αρχη μετα απο καποιες μερες ειχαν πληγωθει οι θηλες και εβαλα ψευδοθηλες τις οποιες ομως χρησιμοπιώ μεχρι και σήμερα..Μαλλον ειναι λαθος οπως διαβαζω αλλα τωρα μπορω να κανω κάτι; Υπαρχει κινδυνος οντως να μειωθει το γαλα μου ή κατι αλλο σχετικο;
Εύη χαίρομαι που νοιώθεις λίγο καλύτερα! και χαίρομαι που η κορούλα σου έχει άποψη για το γαλατάκι της! Μάλιστα αυτό εξηγεί και το γεγονός πως ζήταγε πιο συχνά το στήθος!
Κι εμένα το έκανε για κάποιο διάστημα ο γιός μου (σε προχωρημένη ηλικία) και δεν νομίζω πως είχε να κάνει με το διατροφικό μέρος του θηλασμού όσο της επαφής και των συναισθημάτων… Είναι αυτό που πάντα λέω` τα μικρά μας ξέρουν καλύτερα από μας τι χρειάζονται!!
Πάντως αν τελικά τα δοντάκια είναι η αιτία, κάνε λίγο υπομονή και όλα θα στρώσουν! Η αλήθεια είναι πως όταν βγάζουν δοντάκια, μερικές φορές έχουν την τάση να τα ξύνουν πάνω στη θηλή ή να την πιάνουν λίγο πιο άγρια…
Α! και κάτι τελευταίο, αν θέλεις` στείλε μου με email λεπτομέρειες για την κηραλοιφή! θα ήθελα πολύ να μάθω!
καλημέρα manoula!είμαστε λίγο καλύτερα σήμερα…περιόρισα τους θηλασμούς σε αυτούς που της είναι απολύτως απαραίτητοι(π.χ όταν θέλει να κοιμηθεί)γιατί είναι αλήθεια ότι το είχε παρακάνει τον τελευταίο καιρό και ζητούσε το στήθος πιο συχνά κι από όταν ήταν νεογέννητη!Προσπαθώ να την απασχολώ με άλλους τρόπους.Δυστυχώς η purelan μου προκαλεί ανυπόφορη φαγούρα, οπότε χρησιμοποιώ κηραλοιφή που έφτιαξα μόνη μου. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στη θηλή αλλά στη θηλαία άλω όπου νομίζω ότι με τραυματίζει με τα δόντια της.Δοκίμασα τις ψευδοθηλές, αλλά δεν τις θέλει καθόλου.Είναι βλέπεις και μεγάλο παιδάκι και έχει άποψη για το γαλατάκι της!
Εις το επανιδείν!
Γειά σου Εύη! να χαίρεσαι τη μικρούλα σου και συγχαρητήρια που θηλάζετε ακόμη!
Δεν ξέρω γιατί και πώς σε πλήγωσε η μικρή ή σε τί βαθμό. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από 16 μήνες θηλασμού…
Αυτό που έχω να σου πω όπως διάβασες και στο παραπάνω άρθρο` είναι: όχι πολύ νερό, καλό αερισμό της περιοχής, να χρησιμοποιήσεις κάποια ειδική αλοιφούλα να σε ανακουφίσει και να στις επουλώσει γρηγορότερα, να αφήνεις το γάλα σου να στεγνώσει επάνω ή ακόμη και να δοκιμάσεις τις ψευδοθηλές…
Εγώ πάντως όπως έγραψα (χωρίς καμία διάθεση διαφήμισης) σώθηκα με την purelan και ακόμη την έχω ετοιμοπόλεμη!!
Θα περιμένω τα νέα σας!
το μωρό μου είναι 16 μηνών και εξακολουθεί να θηλάζει.Ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πρόβλημα, τις τελευταίες 10 ημέρες η μικρή μου έχει πληγώσει τις θηλές. Δοκίμασα να αλλάξω στάσεις θηλασμού, να την κάνω να πιάσει καλύτερα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα…μπορείτε να με βοηθήσετε;ο επόμενος θηλασμός μοιάζει εφιάλτης!
Καλωσήρθες Αριάδνη! ανταποδίδω τους χαιρετισμούς! 🙂
χμμμμ το ίδιο άβαταρ ε; 🙂
εντυπωσιακό αλλά ίσως γι' αυτό δεν το δείχνει…
έτσι κι αλλιώς έχω σκοπό να αλλάξω το δικό μου!
ΥΓ.: διάβασα και στο δικό σου blog πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!!
Γειά σου manoula και συγχαρητήρια για το καταπληκτικό σου blog.
Απίθανο έχουμε το ίδιο άβαταρ!!!
Tους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς! 🙂 🙂
Πω πωωωωω… τράβηξες ζόρια κι εσύ…
Πολύ χαίρομαι που δεν το έβαλες κάτω και το πολέμησες! Ειδικά που δεν πτοήθηκες ούτε στο δεύτερο παιδάκι! Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο!
Δεν αντέχουν όλες οι γυναίκες τον πόνο… Ξέρω κοπέλα που από τον πόνο που πέρασε (όχι από πονεμές θηλές αλλά από μαστίτιδα) όχι μόνο εγκατέλειψε γρήγορα την πρώτη φορά αλλά στο δεύτερο ούτε να ακούσει δεν ήθελε για θηλασμό…
Και μόνο στη σκέψη των πληγωμένων μου θηλών όταν γέννησα την κόρη μου ανατριχιάζω! Δεν πόνεσα στη γέννα αλλά οι πρώτες 15 μέρες του θηλασμού ήταν μαραθώνιος. Ακόμη έχω την ουλή στο αριστερό στήθος. Χρησιμοποίησα για λίγο καιρό ψευδοθηλές σιλικόνης, μέχρι να επουλωθεί κάπως το τραύμα. Παράλληλα φρόντιζα για τον καλό αερισμό της θηλής, έκανα επάλειψη με λανολίνη και χρησιμοποιούσα μόνο υφασμάτινα επιθέματα. Στο δεύτερο παιδί, είχα από το μαιευτήριο κοχύλια συλλογής (breast shells) και τα χρησιμοποιούσα ως συλλέκτες γάλακτος για το στήθος που δεν έπιανε το μωρό αλλά και για αερισμό της θηλής μετά το θηλασμό. Έβαζα λανολίνη στις θηλές και από πάνω τα κοχύλια και έτσι το στήθος δεν ερχόταν σε επαφή με τα ρούχα, στέγνωνε φυσικά και απορροφούσε τη λανολίνη.
Ταλαιπωρήθηκες πολύ! δυστυχώς υπάρχουν θηλές που χρειάζονται χρόνο να συνηθίσουν τον θηλασμό…
Ήταν πολύ θετικό πάντως που πέρα από την δική σου θέληση είχες συμπαράσταση και υποστήριξη τόσο από την παιδίατρό σου όσο και από τον άντρα σου!
Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες την εμπειρία σου. Είναι πολύ σημαντικό για όσες μανούλες υποφέρουν να βλέπουν πως τελικά με υπομονή και επιμονή όλα γίνονται 🙂
Σχετικά με τα site, το http://www.llli.org το είχα ήδη το http://www.kellymom.com μιας που μου το θύμισες… μόλις το συμπεριέλαβα!
ena poly kalo site pou me voithise poly einai to http://www.kellymom.com kai i http://www.llli.org ..skeftomoun oti tha mporouses na ta paratheseis sta proteinomena sites sou..:)))
sygxaritiria gia to arthro sou gia tis pligwmenes thiles.imoun ki egw mia apo aytes tis atyxes…
eixa enimerwthei para poly gia ti stasi kai ta ypoloipa,kai prosexa para para poly alla oi thiles mou pligwthikan apo ti deyteri mera! i paidiatros mou itan poly epimoni sto na min ta paratisw ,oute na dwsw symplirwma (kai o antras mou episis ) kai me voithisan poly psixologika.alla o ponos…ponos!! telika ayto pou me eswse (ektos apo ti mustela after nursing balm se syndiasmo me tin medela pou aneferes..-nai imoun ligo ypervoliki,evaza 2 kremes afou evlepa oti voithouse…-) itan oti prospathousa sto pio ponemeno stithos na kanw me thilastro gia merika geymata (to poly 2 tin imera oxi perissotera) giati ektos tou thilasmou o gios mou itan apo ta mwra pou thilazoun gia 1 wra kai meta theloun xana meta apo 30 lepta..:) opote tous edina ena mikro "dialleimma" meta apo poly pono kai poly epimoni,gyrw ston 3 mina o thilasmos egine ayto pou perimena panta.apolytes stigmes epafis kai agapis….sti diki mou periptwsi loipon thelw na pw,pws itan oi thiles mou aytes pou eprepe na sximatistoun kalytera(kathws itan leies kai oxi "petaxtes" ) kai ayti i periodos tis metavasis se syndiasmo me eyaisthiti epidermida kanan to provlima….. paleya gia poly kairo na vrw an eixa trush(mykitiash) ,an den ton evaza swsta,an eixa mastitida,an an an..telika apla ekana ypomoni k o kairos edeixe oti eprepe apla na dwsw to xrono sto swma mou na prosarmostei.kai etsi egine..
11 mines kai proxwroume.kathe mera doxazw to theo pou mou edwse dynami ekeines tis meres…..
ti tha eixa xasei…!!