Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – 17 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας – 17 Νοεμβρίου 2017

Mια σημαντική ημέρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες των πρόωρων γεννήσεων

#WorldPrematurityDay #letthemthrive
Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, γιορτάζεται από το 2008, στις 17 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών EFCNI.

Σήμερα, πάνω από 200 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό της, προωθώντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρόωρες γεννήσεις.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας από το EFCNI είναι “Let them thrive! Respectful care for the smallest ” (Αφήστε τα να αναπτυχθούν! Φροντίδα με σεβασμό για τους λιλιπούτειους!).

Τα  μωβ καλτσάκια

Τα 10 ζευγάρια καλτσάκια στη σειρά, με το 1 από αυτά μικρότερο και μωβ, έχουν γίνει σύμβολα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, δηλώνοντας ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, πολλά μνημεία, κρατικά κτίρια και νοσοκομεία παγκόσμια, φωτίζονται στο μωβ χρώμα, σύμβολο της προωρότητας.

Σήμερα λοιπόν, άναψε και εσύ ένα μωβ κερί ή ένα μωβ φως… και ενώσου με όλη την υφήλιο χρησιμοποιώντας τα hashtag #WorldPrematurityDay και #letthemthrive

Όταν λέμε πρόωρο…

Πρόωρη είναι η γέννηση ενός μωρού, που γίνεται νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η κατάταξη της προωρότητας είναι:
• Μετρίου βαθμού ή οριακή προωρότητα: 32 εβδομάδες κύησης (ε.κ.) – <37 ε.κ.
• Υψηλού βαθμού προωρότητα: 28 ε.κ. – <32 ε.κ.
• Ακραία προωρότητα: <28 ε.κ.

Το ξέρατε πως κάθε χρόνο παγκοσμίως περίπου 15 εκατομμύρια μωρά, γεννιούνται πρόωρα; και πως σήμερα, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών;

Δείτε επίσης: Κάθε ένα λεπτό γεννιούνται 29 πρόωρα μωρά

Και επειδή περίπου 1 εκατομμύριο από τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν, πρέπει να συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πλανήτη.

Το μητρικό γάλα σωτήριο για τα πρόωρα μωρά

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ένα πρόωρο νεογνό ενώ διασφαλίζει την ανάπτυξη ενός νεογέννητου υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Δείτε επίσης: Η αξία του μητρικού γάλακτος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών

Οι μητέρες των πρόωρων (συχνά) δεν είναι σε θέση να θηλάσουν για πολλούς λόγους. Μόνο το 30% καταφέρνει να θηλάσει και αυτό οφείλεται στην ψυχολογία της μητέρας, το στρες που έχει και την αγωνία της για να επιβιώσει το πρόωρο μωρό της που είναι 500 με 600 γραμμάρια. Επίσης, συμβαίνει να είναι και ανώριμος ο μαστός και σ΄αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να θηλάσει.

Στην Ελλάδα ωστόσο, έχουμε την τύχη να υπάρχουν δύο τράπεζες γάλακτος, όπου στην κυριολεξία σώζουν δεκάδες ζωές κυρίως πρόωρων μωρών. Είναι η Τράπεζα μητρικού γάλακτος στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και η δεύτερη στο «Αγία Σοφία». (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το ήξερες;

  • Είναι γεγονός ότι τα πρόωρα παιδιά επιβιώνουν μετά από χορήγηση μητρικού γάλακτος. 
  • Από τη πρώτη μέρα που γεννιέται ένα πρόωρο μωρό, χορηγείται με καθετήρα μικρή ποσότητα, 1-2 σταγόνες μητρικού γάλακτος για την άμυνα του οργανισμού.
  • Ένα λίτρο μητρικού γάλακτος μπορεί αν σώσει ένα, δύο και περισσότερα πρόωρα νεογνά από νεκρωτική εντεροκολίτιδα και λοιμώξεις.

Γι’ αυτό, αν είσαι θηλάζουσα μητέρα, μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό με το δικό σου γάλα! Γίνε δότρια μητρικού γάλακτος! Πληροφορίες θα βρεις εδώ και στην τράπεζα μητρικού γάλακτος στο «Έλενα».

Δημοσίευση: 17/11/2017

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *