Δεν έχω άλλες αντοχές για νυχτερινά ξυπνήματα θηλασμού!

Δεν έχω άλλες αντοχές για νυχτερινά ξυπνήματα θηλασμού!

Χαίρετε σε όλους! Θήλασα αποκλειστικά το μωρό μου έως τους 6 μήνες, συνεχίζουμε τον θηλασμό έως και σήμερα που είναι 13 μηνών και παράλληλα τρώει κανονικά από όλες τις τροφές. Είναι ψηλός και μπουλούκος.

Όλα καλά έως εδώ, αλλά το πρόβλημά μου άρχισε περίπου όταν ήταν 5-6 μηνών όπου άρχισε σταδιακά να ξυπνάει το βράδυ από 6 έως 12 φορές και μεγαλώνοντας να χειροτερεύει. 

Ηρεμεί μόνο με θηλασμό, σπάνια με άλλους τρόπους. Όπως καταλαβαίνετε έχω εξαντληθεί. Έχω δοκιμάσει όλους τους ήπιους τρόπους -ρουτίνα ύπνου, να μην κοιμάται στο στήθος, να τον κοιμίζει άλλος κ.λπ., αλλά δεν είδα διαφορά. 

Δεν γίνεται να τον κοιμίζω όλο το βράδυ δίπλα μου γιατί δεν αφήνει το στήθος με τίποτα και δεν βολεύομαι. Δέχεται όμως να θηλάσει λίγα λεπτά και μετά να τον πάω στο κρεββάτι του. Μέχρι το επόμενο ξύπνημα 1-1μιση ώρα μετά βέβαια… 

Το μεσημέρι επίσης ζητάει στήθος για να αποκοιμηθεί Μόνο στο αυτοκίνητο και στο καρότσι κοιμάται χωρίς στήθος. 

Ως βρεφάκι κοιμόταν και μόνος του, προσπαθούσα να το προωθώ όσο γινόταν για να αποφύγω τη σύνδεση στήθους-ύπνου, να έχω ρουτίνα ύπνου κ.λπ. και όλα αυτά που λένε, αλλά μεγαλώνοντας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και δεν δέχεται τίποτε άλλο… 

Έχουμε και ένα μεγαλύτερο αγοράκι 3μιση ετών, θήλασε επίσης έως 18 μηνών, αλλά κοιμόταν από βρέφος όλη νύχτα, αντίθετα με το μωράκι μας. 

Όσον αφορά για κάποιες “ήπιες” μεθόδους εκπαίδευσης ύπνου κλπ δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαν να πιάσουν στην περίπτωση μας γιατί είναι πάρα πολύ επίμονο μωρό και κλαίει απαρηγόρητα και ασταμάτητα μέσα στην νύχτα αν δεν τον θηλάσω, συν ότι έχουμε και το μεγαλύτερο παιδάκι και δεν είμαστε για μεταμεσονύχτια πειράματα. 

Επίσης άλλη νυχτερινή βοήθεια δεν μπορώ να έχω, λόγω της φύσης της δουλειάς του άντρα μου. 

Δεν έχω άλλες αντοχές για νυχτερινά ξυπνήματα όπως καταλαβαίνετε και θα ήθελα πολύ να ακούσω τις ιδέες σας.

Ελένη, Θεσσαλονίκη

8/5/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή μαμά Ελένη, συγχαρητήρια που τα έχετε καταφέρει τόσο καλά όσο αναφορά το θηλασμό του μικρού σας.

Τα όσα μας περιγράφετε σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του μικρού σας είναι συνηθισμένα για ένα παιδί που θηλάζει. Εκείνο που επιδιώκει με τα βραδινά του ξυπνήματα είναι η επαφή και η σύνδεση μαζί σας.

Αναφέρετε ότι δεν ομοιάζουν οι συνήθειες ύπνου με εκείνες του μεγάλου σας γιου. Να έχετε στο νου σας ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες.

Ο μικρός σας δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει να είναι δίπλα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ καλά κάνετε που ανταποκρίνεστε στο κάλεσμα του παρόλο που είναι δύσκολο να σηκώνεστε από το κρεβάτι σας τόσες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Όσο το παιδί σας ωριμάζει, ωριμάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα. Αυτή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του.

Και εγώ με τη σειρά μου πιστεύω ότι δεν θα είναι εύκολο να τον εκπαιδεύσετε στο ύπνο. Εκείνο που θα πρότεινα είναι να βρείτε ένα τρόπο ασφαλής συγκοίμησης π.χ σε ένα στρώμα δίπλα ακριβώς στο κρεβάτι σας ή μια διευθέτηση στο κρεβάτι σας για να μη χρειάζεται να σηκώνεστε.

Οι γονείς φοβούνται ότι το μωρό τους θα κακομάθει και δεν θα φύγει ποτέ από το δωμάτιο ή από το κρεβάτι τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί το παιδί φτάνει να μπορεί να κοιμηθεί μόνο (συνήθως μετά τα 3) του όπως θα περπατήσει μόνο του, θα πάει στη τουαλέτα μόνο του. Είναι και αυτό ένα εξελικτικό στάδιο που θα κατακτήσει.

Κατανοώ τη κούραση σας αλλά αν αποδεχτείτε ότι ο γιος σας είναι ένα παιδί που έχει ανάγκη την επαφή μαζί σας το βράδυ για να νοιώσει ασφάλεια θα βρείτε το τρόπο να ανταποκριθείτε.

Θα δείτε πως ο χρόνος που θα κοιμάται μαζί σας το βράδυ θα κρατήσει για λίγο αλλά τα μηνύματα αγάπης και ασφάλειας που θα του δώσετε με αυτή τη πρακτική θα διαρκέσουν για εκείνο μια ζωή.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *