Θηλασμός και μικρή αύξηση βάρους ίσον συμπλήρωμα;



Ο γιος μου γεννήθηκε στις 13/3/2017 με βάρος 2.870γρ. Εξήλθε από το μαιευτήριο στις 21/3/2017 με βάρος 2.900γρ. Κατά τον πρώτο του παιδιατρικό έλεγχο εκτός μαιευτηρίου στις 23/3/2017 το βάρος του ήταν 2.950γρ και σε επαναληπτικό ζύγισμα στις 28/3/2017 το βάρος του ήταν 3.000γρ. 

Η παιδίατρος μου είπε πως τα 50γρ αύξηση σε 5 ημέρες δεν είναι ικανοποιητικά και μου σύστησε να δίνω μετά από κάθε θηλασμό συμπλήρωμα με ξένο γάλα, καθώς όπως είπε προφανώς δεν του αρκεί η ποσότητα μητρικού γάλακτος που λαμβάνει ημερησίως. 

Από την ημέρα που τον παραλάβαμε από το μαιευτήριο τον θηλάζω αποκλειστικά και με ελεύθερο ωράριο (όποτε το μωρό είναι ανήσυχο και φαίνεται πως πεινάει, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των θηλασμών κυμαίνονται από 2-4ώρες), ενώ για όσο διάστημα νοσηλεύτηκε στην ΜΕΝΝ του έδιναν μητρικό γάλα το οποίο αντλούσα με θήλαστρο. 

Θα ήθελα να συνεχίσω τον αποκλειστικό θηλασμό κι εφόσον είναι δυνατόν και ασφαλές για το μωρό να μην του δώσω συμπλήρωμα γάλακτος. Θεωρείτε πως η αύξηση του βάρους του είναι ανησυχητικά χαμηλή και κρίνετε απαραίτητη την χορήγηση συμπληρωματικού γάλακτος;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων 
ΗρώΠεύκη, Αθήνα

6/4/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Θεοδώρα Σπηλιωτοπούλου Παιδίατρος-Νεογνολόγος, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ένας γιατρός μέσω μιας γραμμής επικοινωνίας και χωρίς να γνωρίζει ένα παιδί, να συστήσει ή όχι συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως για να επιτύχετε τον αποκλειστικό θηλασμό, θα πρέπει όντως να θηλάζετε όποτε και όσο θέλει το μωρό σας, να προσπαθείτε κάθε φορά να θηλάζει σωστά και να κάνετε, αν χρειάζεται, μαλάξεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού για να παίρνει μεγαλύτερη ποσότητα γάλατος.

Επίσης αν χρειαστεί συμπλήρωμα, μπορείτε πρώτα να δοκιμάσετε να κάνετε αντλήσεις και να δίνετε στο γιο σας επιπλέον ποσότητα από το δικό σας γάλα.

Πολύ σημαντική είναι βέβαια η τακτική παρακολούθηση του μωρού σας από την παιδίατρό σας όσον αφορά το βάρος αλλά και τη γενικότερη κλινική του εικόνα.

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

___________________________________

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ▼

___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________
___________________________________
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com,
έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού.
Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ

Copyright © 2009 - mitrikosthilasmos.com All rights reserved
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP